La 24 de ani, Denis Latâșev este cel mai bun clopotar al Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de zece ani, tânărul are o ocupație mai specială, interpretează melodii de clopote, îndemnându-i pe credincioși să pășească tot mai des pragul bisericii.

Până acum 11 ani, toate dangătele clopotelor răsunau pentru Denis la fel. Ceea ce i-a atras atenţia băiatului a fost o cântare a unui monah din Ucraina, venit în vizită la Chişinău. „Treceam prin parcul Catedralei şi m-am surprins ascultând sunetele acestui clopotar călător, ce mânuia cu o măiestrie deosebită setul de clopote. Am cerut permisiunea să urc în Clopotniţă şi din acea zi nu am vrut să mai cobor de-acolo", a mărturisit tânărul, care a început să exerseze chiulind de la ore.

Deşi cântatul la clopote este una dintre cele mai dificile interpretări muzicale , Denis nu a avut niciodată un dascăl. „Eram ambiţios şi visător, nu aveam nevoie de profesori. Singura lecţie pe care am primit-o a fost de la acel monah din Crimeea. Vreo jumătate de an am bătut clopotele foarte prost, ca mai apoi să câştig un concurs internaţional al clopotarilor", a spus, triumfător, învingătorul „Clopotului Terrei" din 2003.

Despre puterea miraculoasă a vibraţiilor clopotelor există, până în prezent, numeroase legende. Credincioşii spun că dangătele nu doar că le crează o legătură spirituală cu Cel de Sus, ci pot chiar vindeca boli.

VIBRAŢIILE CLOPOTELOR
AU PUTERI MIRACULOASE

„Mai există şi astăzi oameni care vin la biserică şi se roagă sub clopote pentru a se tămădui de rele. Vibraţiile pe care le emit clopotele sunt sfinte, ele curăţă sufletele celor care cred cu adevărat în puterea lor vindecătoare", a declarat Denis, adăugând că cea mai mare satisfacţie o primeşte atunci când îi reuşeşte să-i adune pe oameni la liturghie.

„Atunci când mânuiesc clopotele, o fac cu tot sufletul, iar lumea se opreşte, ascultă şi intră în biserică să pună o lumânare. Aceasta este meseria de clopotar, să te dăruieşti şi să nu aştepţi nimic în schimb", a completat băiatul. De asemenea, în secolele trecute, clopotul substituia comunicarea. După „melodia" acestora, lumea afla ce fel de slujbă se ţine în ziua respectivă, din ce sat este răposatul sau din ce cătun este mireasa şi mirele. Despre toate aceste mituri Denis poate povesti ore în şir, regretând că astăzi doar bătrânii mai cunosc semnificaţia lor.
Pe lângă multitudinea de dangăte pe care le ştie, tânărul este şi meşter în turnarea clopotelor, transportarea şi montarea lor. Până în prezent, a instalat peste 300 de clopote la biserici din ţară, dar şi de peste hotare, pe care le alege de la uzine din Rusia. Pentru că sunt foarte scumpe (un clopot bisericesc poate ajunge şi până la 2.000 de euro ), Denis s-a gândit la o metodă mai puţin costisitoare de reînnoire a atributelor lăcaşurilor sfinte. „Am iniţiat o campanie de colectare a clopotelor deteriorate, în schimbul altelor noi. Recent, am trimis în Rusia zece clopote mari uzate şi am primit altele 15 mai mici, însă noi", a explicat băiatul, unicul distribuitor de clopote din Moldova.

FINALIST LA EUROVISION
Pentru cei care au stat cu ochii pe naţionala Eurovisionului din ultimii doi ani, cu siguranţă că numele lui Denis Latâşev li se pare cunoscut. Tânărul clopotar, fiul solistului Anatol Latâşev, se pricepe de minune şi la cântat din voce.
La Eurovisionul din 2010 s-a remarcat prin duetul „Forever", interpretat cu artista Corina Cuniuc, iar la acelaşi concurs, de anul acesta, a reuşit să ajungă în finală cu melodia „It's my first dance with you". Cu toate acestea, Denis Latâşev este convins că nicio carieră în showbiz nu îi va înlocui vreodată pasiunea pentru dangătul clopotelor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite