EXCLUSIV Povestea unei dinastii de atleți care duc faima Moldovei în lume - Familia Marghiev face aur cu ciocanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zalina Marghiev este singura atletă din Moldova care a cucerit două medalii de aur la competiții mondiale. Puțini cunosc însă că în familia tinerei toți aruncă ciocanul. Campioană a URSS, mama continuă să stabilească recorduri mondiale, iar tatăl este antrenorul celor trei copii. Zalina este urmată la antrenamente de Marina și Sergiu Marghiev.

De-a lungul istoriei, sportul a unit mai multe destine care au creat, ulterior, familii cu bogate tradiții sportive. Este și cazul cuplului format din atleții Alexandra Mititelu și Soslan Marghiev. Autoare a recordurilor naționale la aruncarea greutății în aer liber (19,59 metri, la Baku, la 21 aprilie 1985), Alexandra este una dintre atletele de top ale Moldovei. În 1984, ea a fost invitată la Moscova pentru a practica atletismul în Rusia. „În unul din stagiile de pregătire care a avut loc la Karaceaevsk, oraș din regiunea Osetia de Nord, l-am cunoscut pe Soslan", își amintește Alexandra, actualmente Marghiev. Între cei doi talentați atleți s-a înfiripat o poveste de dragoste care, în scurt timp, s-a transformat într-o familie fericită.

image

Primul copil al familiei Marghiev a fost Marina, care s-a născut în Osetia de Nord în 1986. Zalina a văzut lumina zilei doi ani mai târziu. Este interesant faptul că, după nașterea primului copil, soții Marghiev s-au mutat în Moldova, unde au stat însă doar o vreme, astfel că fata mai mică s-a născut tot în Caucaz. Mezinul familiei, Sergiu, a venit pe lume deja pe tărâmuri mioritice, în 1992, și, la fel ca mama, tata și surorile sale mai mari, aruncă ciocanul.

Familia a revenit definitiv în Moldova în anii `90, stabilindu-se inițial la Sângera, localitatea de baștină a Alexandrei. Viața era mult prea scumpă în Osetia de Nord în acea perioadă, în timp ce la noi atleții au găsit toate condițiile pentru a le asigura un viitor frumos copiilor. Singurul lucru de care nu aveau parte aici era aerul montan din regiunea caucaziană, care stimulează rezistența sportivilor. „Masivii înalți sunt foarte buni pentru alergători, iar munții medii și joși sunt perfecți pentru pregătirea atleților la proba de aruncare a ciocanului", explică Soslan Marghiev.

image

Capul familiei a făcut atletism încă de pe băncile școlii. În anul 1979, Marghiev senior a devenit campion al Uniunii Sovietice printre juniori, iar acum este antrenorul propriilor copii. „La început practicam mai multe probe la sectorul de aruncări, dar ulterior m-am oprit la aruncarea ciocanului. A fost mai degrabă alegerea antrenorului decât a mea", a spus pentru „Adevărul", antrenorul născut în orașul osetin Vladikavkaz.

MAMA N-A VRUT FETE ATLETE

Mama atletelor-surori n-a vrut ca fiicele să-i pășească pe urme. „În primul rând, îmi doream fete sănătoase, de aceea n-am vrut să practice probele tehnice din atletism, cum ar fi ciocanul, discul, sulița sau greutatea. Sunt discipline foarte grele, destinate mai mult bărbaților din cauza efortului fizic pe care îl solicită", mărturisește Alexandra Marghiev. Pentru a le ține cât ma departe de sport, femeia și-a înscris fetele la diverse cercuri de studii și artistice (engleză, dramaturgie), însă atletismul le-a învins pe toate.

image

La început, Zalina și Marina frecventau antrenamentele, însoțite de mama lor, nu pentru a face performanță, ci pentru a duce un mod sănătos de viață.

La o anumită etapă, când perspectivele unui succes păreau tot mai reale, în pregătirea sportivelor s-a implicat și tatăl Soslan. Cu o experiență bogată în spate, antrenorul susține că în primii ani de antrenamente ale fiicelor Zalina și Marina progresul a venit de la sine, fără metode și strategii speciale. „Odată cu primele victorii internaționale, am început să acordăm atenție sporită pregătirii", a povestește tehnicianul, care consideră că ar fi fost mai bine, totuși, dacă surorile alegeau sporturi diferite.

image

Nici una dintre fiice nu este favorita antrenorului. La competițiile sportive, Soslan este pentru ele mai mult un observator decât un îndrumător. „Fetele sunt deja mari și se susțin reciproc. Dacă nu am reușit să le instruiesc până la start, în timpul aruncărilor nu mai schimbi nimic", menționează capul familiei Marghiev.

„Cunoscând potențialul Zalinei, cred că putem lua o medalie la Londra“.

Soslan Marghiev, antrenor


„Fără o asistență medicală de calitate, e foarte greu să obții medalii“

Zalina Marghiev, atletă

Ghinionul Marinei și norocul Zalinei

Surorile Zalina și Marina Marghiev au început să practice aruncarea ciocanului aproape simultan, la mijlocul anilor 2000. Fetele mergeau împreună la antrenamente, însă într-o iarnă Marina nu a rezistat frigului din Sala Polivalentă, unde se pregăteau atletele, și s-a ales cu o teribilă răceală, care i-a dat peste cap programul de pregătiri pentru câteva stagiuni. Cu o imunitate sporită, mezina s-a pregătit mai bine și joacă în ultimii ani rolul primei viori nu doar în sectoarele de aruncări, dar și în atletismul moldovenesc.

image

După o serie de rezultate bune la turneele europene și mondiale de juniori din anii 2005-2007, Zalina Marghiev a reușit să se califice la Jocurile Olimpice de la Beijing, undes-a clasat doar pe locul 37. În anul imediat următor, Zalina obține una dintre cele mai mari victorii din cariera sa, devenind, la Kaunas, campioană europeană printre tineret. Anul trecut, ea a ocupat un prestigios loc cinci la Campionatul European de la Barcelona, cu rezultatul de 70,83 de metri. Recent, în luna august, moldoveanca a devenit învingătoare a Universiadei Mondiale, la Shenzhen (China), unde a înregistrat un nou record național - 72,93 metri.

Merg cu troleibuzul la antrenamente

Calea membrilor familiei Marghiev spre culmile sportului nu este deloc ușoară. Deși obțin rezultate frumoase la competițiile naționale și cele din străinătate, cei patru atleți și un antrenor se confruntă cu numeroase probleme.

„Atleții din Moldova care reușesc să obțină distincții pe arenele internaționale sunt niște eroi adevărați. În lipsa unui stadion, fără asistență medicală modernă, este o aventură să tinzi spre medalii. Cu micul suport al statului, reușim totuși să urcăm și pe podiumuri de prestigiu", afirmă Soslan Marghiev. Familia sa trebuie să facă față multor provocări economice.

image

Acum câțiva ani, antrenorul a fost nevoit să muncească în calitate de instalator de alarme auto și chiar betonist pentru a-și ajuta copiii. În ultimul timp, doar grație suportului omului de afaceri Veaceslav Lichiorov, sportivii se pot deplasa la cantonamente și competiții. În același timp, de două ori pe zi, surorile Marghiev și antrenorul lor își încarcă „ghiulele" în genți și merg cu troleibuzul la antrenamente.
În pofida tuturor dificultăților, acești mari maeștri ai aruncărilor nu încetează să fie optimiști. Toate gândurile membrilor familiei Marghiev se îndreaptă acum spre Jocurile Olimpice de la Londra. „În 2008, la Beijing, eram încă prea «cruzi» pentru a ne confrunta cu adversare de calibru. Acum însă, Zalina are toate șansele pentru a accede în top-10 mondial, iar Marina poate ajunge printre primele 20 de atlete", spune antrenorul fetelor.

Soții Marghiev sunt siguri că mezina ar putea obține chiar și un loc cinci la Londra. Asta cu condiția ca programul pregătirilor să fie respectat cu strictețe, să fie organizate cantonamentele necesare și să-i fi asigurată asistența medicală corespunzătoare.

„Suntem optimiști în privința unui bun rezultat olimpic în 2012, mai ales că Federația de Atletism, Ministerul Tineretului și Sportului, dar și Serviciul Grăniceri ne ajută acum în pregătiri", declară și Alexandra Marghiev.

CINE SUNT PERFORMERII?

MARGHIEV Zalina

Născută: 5 februarie 1988
Localitatea: Vladikavkaz (Rusia)
Studii: Academia de Studii Economice
Grad: Locotenent în Serviciul Grăniceri
Atleta este campioană mondială de tineret (2009) și campioană mondială universitară (2011).

MARGHIEV Marina
Născută: 28 iunie 1986
Localitatea: Vladikavkaz (Rusia)
Studii: Academia de Studii Economice
Pasiuni: fotografie și design
A învins în competițiile din categoria Grand Prix, desfășurate în Japonia și Senegal (2009).

MARGHIEV Sergiu
Născut: 6 noiembrie 1992
Localitatea: Sângera (mun. Chișinău)
Studii: Universitatea de Studii Politice și Economice Europene (student)
Este vicecampion european de juniori la competiția organizată la Tallinn în anul 2011.

MARGHIEV Alexandra
Născută: 27 ianuarie 1959
Localitatea: Sângera (mun. Chișinău)
Probe: greutate, ciocan mic (pud)
Palmares: Campioană a Uniunii Sovietice (1984), premiantă de bronz la campionatul Mondial (1982), două recorduri mondiale în categoria Master Class (2010 și 2011).

MARGHIEV Soslan
Născut: 8 aprilie 1962
Localitatea: Vladikavkaz
Profesii: antrenor, betonist, instalator alarme auto
Este învingător al competițiilor unionale de juniori (Moscova, 1981). 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite