CSJ a pus punct în dosarul „Gemeni” după ce Guvernul a executat hotărârea CEDO

CSJ a pus punct în dosarul „Gemeni” după ce Guvernul a executat hotărârea CEDO

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a pus punct în dosarul „Gemeni”. Aceasta a decis respingerea cererii de revizuire a reclamanţilor, după ce despăgubirea pentru prejudiciul material acordată de CEDO, 2,12 milioane de euro, le-a fost achitată în totalitate, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

CEDO obligase Guvernul Republicii Moldova fie să restituie reclamaţilor aproximativ o treime din imobilele care le reveniseră după lichidarea S.A. „Gemeni”,, fie să le achite 2,12 milioane de euro. Agentul Guvernamental a depus o cerere de revizuire împotriva actelor judecătoreşti considerate de CtEDO ca fiind contrare Convenţiei, cereri de revizuire fiind depuse şi de alte persoane interesate.

În rezultatul mai multor negocieri, ţinând cont de refuzul reclamanţilor de a participa la acestea, Guvernul a luat decizia să semneze un contract de tranzacţie cu S.A. „Gemeni”, prin care ultima se obligă să achite Guvernului 2,12 milioane de euro şi o parte a dobânzii de întârziere în schimbul retragerii cererii de revizuire prin care se solicită revenirea la situaţia din 2005. De asemenea, Guvernul se obligă să-i cedeze S.A. „Gemeni” acţiunile reclamanţilor care i-ar fi revenit după achitarea acestei sume.

Astfel, la 26 mai 2021, S.A. „Gemeni” a achitat Guvernului sumele stabilite conform contractului de tranzacţie pe care Guvernul le-a transferat reclamanţilor în decursul a 3 ore.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, executarea hotărârii CtEDO a permis economisrea a peste 47 de milioane de lei din bugetul naţional, păstrarea integrităţii unei afaceri importante pentru economia Republicii Moldova şi evitarea unui litigiu în arbitraj internaţional cu actualii acţionari.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările