Comuniştii au inaugurat monumentul bolşevicului Pavel Tcacenco, la Chişinău

Comuniştii au inaugurat monumentul bolşevicului Pavel Tcacenco, la Chişinău

Comuniştii au depus garoafe roşii la monumentul activistului bolşevic, de ziua acestuia

În timp ce sunt comemorate victimele evenimentelor din 7 aprilie 2009, câţiva deputaţi comunişti în frunte cu Vladimir Voronin, comsomolişti şi simpatizanţi ai PCRM au participat astăzi la inaugurarea monumentului lui Pavel Tcacenco, unul dintre liderii mişcării comuniste din Basarabia şi România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Monumentul „eroului“ bolşevic, instalat în perioada sovietică pe locul unde se presupune că acesta a fost împuşcat de soldaţii români, a fost renovat recent de comsomoliştii moldoveni.

Născut acum 112 ani, Pavel Tcacenco este considerat fondatorul organizaţiei de comsomolişti din Moldova, fiind şi redactorul ziarelor „Comunistul basarabean“ şi „Bolşevicul basarabean“.

A făcut parte din grupul comuniştilor judecaţi în Procesul din Dealul Spirii, când atacul asupra senatului condus de anarhistul Max Goldstein a dus la interzicerea mişcării comuniste. Cei mai mulţi dintre cei 270 de învinuiţi au fost achitaţi atunci sub presiunea opiniei publice, însă Tcacenco a fost condamnat la închisoare. Reuşeşte să fugă, dar în 1926, la vârsta de 25 de ani, este arestat, torturat şi executat la Chişinău.

Ulterior, este onorat de propaganda comunistă, inclusiv în România, alături de alţi ilegalişti. La Chişinău, numele său l-a purtat un cinematograf şi o stradă, redenumită după căderea URSS în strada Ciuflea.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: