„Asistăm la un focar de rujeolă în ţară”. Autorităţile anunţă Cod portocaliu de rujeolă în Moldova

„Asistăm la un focar de rujeolă în ţară”. Autorităţile anunţă Cod portocaliu de rujeolă în Moldova

FOTO 123 RF

Ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari, a anunţat luni, 20 august, că Republica Moldova se confruntă cu un focar de rujeolă. În rezultat, autorităţile au decis să declare Cord portocaliu de rujeolă pe teritoriul ţării.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Cod portocaliu prevede intensificarea măsurilor la nivel naţional de prevenire a răspândirii maladiei rujeola. În acest sens, la nivel local se vor fortifica în comun cu autorităţile locale toate acţiunile de izolare şi internare a copiilor suspectaţi de rujeolă”, a explicat Svetlana Cebotari într-o conferinţă de presă.

Ministra a subliniat că 56 de cazuri de rujeolă au fost deja confirmate în laborator, iar alţi 86 de copii cu simptome de rujeolă urmează să fie examinaţi. 

Cebotari a vorbit şi despre necesitatea ca, până la 1 septembrie curent, toţi copiii să fie vaccinaţi contra rujeoloi.

Amintim că boala a fost contaminată de un grup de copii care au fost în oraşul Bolgrad, Ucraina, regiunea Odesa, unde au mers în vizită la rude. Ulterior aceşti copii, împreună cu părinţii, dar şi alte familii cu copii, au mers în tabăra din Morenii Noi (Ungheni). Minorii suspectaţi de maladie sunt internaţi în spitalul raional din Ceadâr-Lunga, informează IPN.

Autorităţile atenţionează că rujeola este o maladie foarte contagioasă, un copil bolnav poate să infecteze alţi 18, iar rata complicaţiilor majore este de 30%. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale recomandă părinţilor să verifice la medicul de familie sau asistentul medical dacă copilul a fost vaccinat conform calendarului de vaccinare şi, dacă nu, să o facă urgent.
 
La fel, familiile sunt îndemnate să fie vigilente în cazul călătoriilor în ţările vecine, în special în ţările în care situaţia epidemică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă şi să informeze şcoala sau grădiniţa referitor la statutul de imunizare a copilului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările