VIDEO Coadă la subvenţiile pentru angajarea de şomeri. Sute de patroni au făcut noapte albă în faţa AJOFM Sălaj

VIDEO Coadă la subvenţiile pentru angajarea de şomeri. Sute de patroni au făcut noapte albă în faţa AJOFM Sălaj

Bugetul disponibil a fost epuizat la primele ore FOTO Andreea Vilcovschi

Cei care angajează şomeri peste 45 de ani, absolvenţi sau persoane cu handicap primesc lunar, timp de un an, o subvenţie de 2.250 de lei. Condiţia principală o reprezintă menţinerea raporturilor de muncă timp de minim 18 luni.

Aproape 400 de oameni de afaceri şi-au petrecut noaptea de luni spre marţi în faţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj pentru a avea o şansă la subvenţiile puse la bătaie la angajarea persoanelor din categorii defavorizate.

Cum banii se acordă pe principiul "primul venit, primul servit", patronii şi-au pregătit din timp dosarele necesare şi au format cozi în faţa instituţiei. Potrivit oficialilor AJOFM Sălaj, fondurilor bugetare existente sunt suficiente pentru acordarea a 260 de subvenţii, epuizate, de altfel, încă de la primele ore. "În cursul zilei de marţi au fost depuse 396 de cereri, pentru încadrarea a 617 de persoane. Până la finalul lunii, vor evalua dosarele şi îi vom anunţa pe cei care urmează să beneficieze de subvenţii. Ceilalţi vor fi cuprinşi pe o listă de aşteptare, iar în momentul în care vor fi suplimentat bugetul, vom acorda noi subvenţii", ne-a declarat Ionel Mureşan, directorul AJOFM Sălaj.

Potrivit spuselor sale, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri peste  45  ani  sau părinţi  unici  susţinători  ai  familiilor monoparentale, persoane cu handicap, proaspăt absolvenţi, şomeri de lungă durată sau tineri NEETs, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, o subvenţie de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă cel puţin 18 luni. De aceeaşi subvenţie beneficiază şi angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru  a  solicita  pensia  anticipată  parţială  sau  de  acordare  a  pensiei  pentru  limită  de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială. Subvenţia se acordă lunar, pe perioada angajării,  până la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare. Facilităţile  financiare  destinate  stimulării  încadrării  în  muncă  sunt  susţinute  şi  prin proiectele  implementate  de  ANOFM  şi  cofinanţate  din  Fondul  Social  European  prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Oficialul AJOFM Sălaj a mai precizat că instituţia pe care o reprezintă va accesa astfel de proiecte europene şi în perioada următoare.

Citiţi şi:

Au venit la Bursă pentru viza de şomaj. „Aş vrea să mai stau în şomaj încă o lună, până când plec la muncă în străinătate“

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: