Cinci curiozităţi despre Nil. Cum a intervenit omul pe traseul celui mai lung fluviu din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nilul străbate 11 state africane FOTO Arhivă
Nilul străbate 11 state africane FOTO Arhivă

Unul dintre cele mai cunoscute fluvii de pe Terra, Nilul, a permis dezvoltarea uneia dintre cele mai importante civilizaţii ale lumii.

1. Cel mai lung fluviu din lume
Cu o lungime de 6.690 kilometri, Nilul, cel mai lung fluviu din lume, curge spre nord şi se varsă în Marea Mediterană, după ce traversează, împreună cu afluenţii lui, 11 ţări - Sudan, Sudanul de Sud, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Eritreea, Kenya, Congo, Etiopia şi Egipt. Bazinul său hidrografic se întinde pe o suprafaţă ce depăşeşte 3 milioane de kilometri pătraţi.

2. Mai multe Niluri
Nilul împleteşte apele mai multor afluenţi, cei mai importanţi fiind Nilul Alb şi Nilul Albastru. Cel dintâi a fost numit aşa datorită argilei pe care o poartă şi care dă culoare specifică apei. Nilul Albastru furnizează aproximativ 80% din apa fluviului în timpul sezonului ploios.

3. Misterul din jurul izvoarelor Nilului
Identificarea izvorului celui mai lung fluviu din lume i-a preocupat pe oameni încă din antichitate, dar s-a transformat, la mijlocul secolului al XIX-lea, într-o adevărată obsesie europeană. Dacă pentru Nilul Albastru enigma locului din care izvorăşte a fost desluşită în secolul al XVI-lea, în ceea ce priveşte Nilul Alb misterul s-a păstrat până în secolul al XIX-lea.

Localizarea izvoarelor Nilului reprezintă una dintre cele mai controversate probleme geografice, o parte din aceste izvoare găsindu-se în statele Burundi cu "Luvironza-Ruvuvu-Ruvusu-Akagera" şi Rwanda cu "Rukarara-Nybarongo", alte izvoare fiind "Akagera-Nil", "Viktoria-Nil", "Albert-Nil","Bahr-al-Dşabal, "Nilul-Alb", "Nahr-an-Nil" şi "Nilul".

4. Paradis sălbatic
Fluviul african străbate şi influenţează o varietate de ecosisteme. Zona izvoarelor Nilului Alb abundă în păduri tropicale cu bananieri, bambuşi, arbori de cafea ori abanos; mai la nord, întâlnim savana, cu foarte puţini copaci, dar cu ierburi şi arbuşti. În Sudanul de Sud, creează o mlaştină uriaşă - Sudd, un paradis pentru crocodili şi hipopotami. Vegetaţia devine tot mai săracă pe măsură ce fluviul îşi continuă traseul spre nord, dispărând pe măsură ce Nilul ajunge în deşert.

Una dintre cele mai importante componente ale florei Nilului este papirusul, o plantă erbacee acvatică, cu tulpina formată din foiţe membranoase, şi din care vechii egipteni au obţinut hârtia, dar şi funii, rogojini, pânze şi alte materiale.

Şi fauna Nilului este extrem de bogată, de la diverse specii de peşti ori păsări, la reptile ori mamifere. Cel mai cunoscut repretentant al faunei de aici îl constituie Crocodilul de Nil, cel mai mare crocodil din Africa, cu o lungime maximă de 6 metri şi o greutate de circa 500 de kilograme.

5. Impactul omului
Omul şi-a pus amprenta pe traseul Nilului, iar intervenţiile din ultimele decenii sunt mai mult decât evidente. Una dintre acestea a avut loc în 1970, odată cu finalizarea Barajului Aswan, pentru a preveni inundarea anuală a regiunii sudice a Egiptului. Totuşi, barajul a provocat multe probleme noi, pentru că a împiedicat curgerea nămolului adus de ape, acesta acumulându-se pe fundul barajului şi în canale. Acest nămol a fost, de-a lungul timpului, un îngrăşământ natural pentru zona deltei, însă în prezent el este tot mai puţin. Îngrăşămintele chimice la care s-a apelat pentru a fertiliza solul au produs eroziuni, iar apele care se scurg de pe respectivele terenuri duc la moartea peştilor din Nil.

În 2016, Etiopia a inaugurat cel mai înalt baraj din Africa - Marele baraj al renaşterii etiopiene - un proiect ce dublează capacitatea energetică, dar care ameninţă, în acelaş timp, modul de viaţă al populaţiilor locale, precum şi un lac kenyan inclus în patrimoniul UNESCO.

Investiţia nemulţumeşte Egiptul, autorităţile exprimându-şi îngrijorarea că barajul ar putea reduce rezervele de apă deja scăzute ale Nilului, de care este aproape în întregime dependent. Etiopia, în schimb, susţine că acesta este crucial pentru dezvoltarea sa economică.

Citiţi şi:

Ape ucigaşe: lacul care a omorât mii de oameni şi animale

Cele mai spectaculoase biblioteci din lume. Locul unde colecţiile de cărţi sunt protejate de lilieci

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite