Cele mai spectaculoase biblioteci din lume. Locul unde colecţiile de cărţi sunt protejate de lilieci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult decât nişte spaţii destinate depozitării cărţilor, bibliotecile lumii sunt veritabile capodopere arhitecturale.

Deşi pentru a te bucura de o carte bună nu ai nevoie de un spaţiu magnific ori rafinat, în lume există mai multe biblioteci publice cu interioare interesante şi impozante. Iată câteva dintre cele mai frumoase şi fascinante locuri în care cititorii se pot bucura de magia cuvântului scris.

Templul Haeinsa, Coreea de Sud

Templul Haeinsa de pe Muntele Gaya a fost cuprins pe lista Patrimoniului UNESCO pentru că găzduieşte Tripitaka Koreana, o bibliotecă ce datează din 1251 şi care reuneşte cea mai cuprinzătoare şi mai veche colecţie de canoane budiste, sculptate pe aproximativ 81.000 de blocuri din lemn de mesteacăn, fiecare astfel de bloc cântărind circa 4 kg. În total, peste 52 milioane de caractere, organizate în 1.496 de titluri şi 6.568 de volume.

Biblioteca Malatesta, Italia

Biblioteca Malatesta din Cesena, Italia, datează dinaintea apariţiei tiparului. Construită în secolul al XV-lea, este cea mai veche bibliotecă lume ce şi-a păstrat intacte atât clădirea, cât şi mobilierul şi colecţiile. Cu un design geometric specific perioadei timurii a Renaşterii, edificiul se remarcă prin interiorul neobişnuit, cu sala de lectură în care se afla 58 de mese de birou, în pupitrele cărora se află, prinse cu lanţuri de fier originale, colecţia celor 341 de cărţi scrise pe pargament.

Bibliotecă Strahov, Cehia

Situată în incinta mănăstirii cu acelaşi nume, Biblioteca Strahov a fost înfiinţată în 1679 şi este un exemplu al măreţiei designului baroc. Sălile au o compoziţie încântătoare, cu pereţi căptuţiţi cu rafturi cioplite în lemn, cu tavanul ornat opulent, încadrat în fresce de secol al XVIII-lea. Colecţia cuprinde circa peste 120.000 de cărţi de filozofie şi teologie, din care 3.000 de manuscrise originale.

Biblioteca Palatului Naţional Mafra, Portugalia

Amplasată în interiorul Palatului Naţional Mafra din Portugalia - o capodoperă barocă construită de secol al XVIII-lea - biblioteca este amenajată în stil Rococo. Spaţiul spectaculos adăposteşte o colecţie de peste 35.000 de volume legate în piele, datând din secolele XIV-XIX. Dincolo de aspectul său impresionant şi cărţile valoaroase de aici, biblioteca se evidenţiază şi pentru tehnica ingenioasă prin care îşi protejează colecţiile. În interior vieţuieşte o colonie de lilieci, care stau ziua închişi în nişte cutii, pentru a fi eliberaţi noaptea ca să se hrănească cu insectele care ar putea afecta cărţile vechi.

Biblioteca Joanina, Portugalia

Un alt loc de o frumuseţe uimitoare, şi acesta "patrulat" de lilieci, este Biblioteca Joanina, o construcţie în stil baroc din secolul al XVIII-lea, din cadrul Universităţii din Coimbra, Portugalia. Reuneşte aproximativ 250.000 de volume vechi şi rare, în special lucrări de medicină, geografie, istorie, studii umaniste, ştiinte, drept civil, filozofie şi teologie.
Majoritatea cărţilor sunt legate în piele, protejate atât prin asigurarea unei temperaturi constante în încăperi, dar şi de liliecii eliberaţi noaptea pentru a se hrăni cu eventualele insecte dăunătoare.

Biblioteca Colegiului Trinity, Irlanda

Fondată în 1594, această construcţie fastuoasă, cea mai mare bibliotecă din Irlanda, de altfel, găzduieşte peste 4 milioane de volume, printre care manuscrise istorice, incunabule ori tipărituri vechi. Piesa de rezistenţă a bibliotecii o reprezintă "Cartea lui Kells", volumul celebru scris de către călugării celtici în urmă cu 1.300 de ani. Tot aici se află şi harpa lui Brin Boru, un instrument muzical medieval devenită ultierior simbolul naţional al Irlandei.

Vă mai recomandăm:

Cinci construcţii de poveste în lume. Unde se află edificiul supranumit „castelul doamnelor“

Top 10 cele mai spectaculoase faruri din lume. Cum arată Turnul lui Hercule din Spania, construcţia veche de 1.900 de ani

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite