Ape ucigaşe: lacul care a omorât mii de oameni şi animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce poate fi mai plăcut, într-o zi toridă de vară, decât să te bălăceşti în apele răcoroase ale unui lac de munte. Totuşi, unele lacuri, deşi superbe, se pot dovedi extrem de periculoase.

Zonele cu lacuri se numără printre cele mai căutate locuri de către turişti pentru o vacanţă în familie ori un sejur memorabil alături de prieteni. În lume există numeroase acumulări de apă unde până şi inhalaerea aerului este sinonimă cu moartea.

1. Kawah Ijen, Indonesia

Kawah Ijen este un vulcan din Indonezia care găzduieşte cel mai mare lac acid din lume, cu un PH situat în jurul valorii de 0,2. Această aciditate este generată de sulful pe care vulcanul îl emană spre suprafaţa apei; lacul afectează viaţa localnicilor din regiune, chiar şi în aval, apa folosită pentru irigaţii în agricultură are valori anormale ale PH-ului. Apa lacului indonezian are culoarea turcoaz, dată de vaporii de sulf ce ies din craterul vulcanului.

2. Laguna Caliente, Costa Rica

Vulcanul Poas din Costa Rica are două cratere, ambele devenite lacuri. În timp ce Lacul Botos se află într-un crater inactiv, având o apă curată şi înconjurat de vegetaţie luxuriantă, Laguna Caliente este extrem de diferit. Adânc de 300 m, lacul are o apă a cărei aciditate o depăşeşte pe cea a unei baterii de maşină,

3. Lake Nyos, Camerun

Una dintre cele mai mari catastrofe din istoria recentă a avut loc în nordul Camerunului, în 1986, când, în urma unei erupţii limnice produse în Lacul Nyos - fenomen geologic dioxidul de carbon erupe brusc din fundul lacurilor, pe fondul unei schimbări de presiune - peste 1.700 de oameni şi circa 3.500 de animale au murit sufocate. Pe o rază de 25 km, sate întregi au fost şterse de pe suprafaţa pământului.

Şi acum, la mai bine de trei decenii distanţă, Lacul Nyos continuă să emane dioxid de carbon, şansele de supravietuire fără un echipament adecvat fiind extrem de mici.

4. Lacul clocotit, Republica Dominicană

După cum îi spune şi numele, Lacul Clocotit este un loc extrem de periculos, temperatura apei, în zona malului, fiind cuprinsă între 82 şi 92 de grade Celsius. Nimeni nu s-a încumetat să măsoare temperatura din centrul lacului, acolo unde apa fierbe activ.

5. Lake Kivu, Congo şi Rwanda

Situat la graniţa dintre Congo şi Rwanda, Lacul Kivu abundă în dioxid de carbon şi metan, fiind considerat o adevărată bombă cu ceas. O eventuală explozie limnică, precum cea petrecută în 1986, în Cameron, sau un cutremur ar putea avea efecte devastatoare, având în vedere că în regiune trăiesc circa două milioane de oameni.

6. Lacul Quilotoa, Ecuador

Format în craterul vulcanului cu acelaşi lume, în secolul al XIII-lea, Lacul Quilotoa este principala atracţie turistică din regiune, fiind renumit pentru culoarea apei - un verde smarald aproape ireal. Din cauza acidităţii ridicate, în lac nu există viaţă acvatică

Mai puteţi citi:

Cele mai spectaculoase biblioteci din lume. Locul unde colecţiile de cărţi sunt protejate de lilieci

Top 10 cele mai spectaculoase faruri din lume. Cum arată Turnul lui Hercule din Spania, construcţia veche de 1.900 de ani

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite