Situaţie unică la Vaslui. Şapte tineri care au violat o elevă navetistă până la leşin, puşi în libertate, după ce arestul la domiciliu a fost declarat neconstituţional

Situaţie unică la Vaslui. Şapte tineri care au violat o elevă navetistă până la leşin, puşi în libertate, după ce arestul la domiciliu a fost declarat neconstituţional

Decizia privind eliberarea din arest a violatorilor, în mod inexplicabil, nu a fost contestată de procurori

Magistraţii judecătoriei Vaslui au dispus vineri, 19 iunie, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, în cazul celor şapte tineri din localitatea vasluiană Văleni, care au violat ore în şir o elevă navetistă, până şi-a pierdut cunoştinţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorii vasluieni au luat această decizie invocând hotărârea Curţii Constituţionale, prin care s-a declarat neconstituţional arestul la domiciliu în cazul persoanelor trimise în judecată, pentru că nu este reglementată durata maximă pentru care poate fi dispusă în procedura de cameră preliminară şi de judecată. 

”În baza art.211 raportat la art.202 C.p.p. cu referire la Decizia nr.361 din 07.05.2015 a Curţii Constituţionale a României, dispune înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar a inculpaţilor Burada Ovidiu Silviu, Avădănei Silviu, Bolboceanu Petrică Ionuţ, Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru, Surleac Ioan şi Burlacu Paul Andrei”, se arată în hotărârea pronunţată vineri de Judecătoria Vaslui.

Odată această decizie, judecătorii le-au impus celor şapte tineri o serie de restricţii. Nu au voie să meargă în baruri, discoteci, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu victima sau cu martorii din dosar.

Este pentru prima dată în justiţia vasluiană când în cazul unui viol cu un număr atât de mare autori, aceştia sunt judecaţi în stare de libertate.

Toţi cei şapte tineri care în toamna anului trecut au violat elevă de 18 ani, supunând-o ore în şir unor suplicii greu de imaginat au fost eliberaţi din arestul Poliţiei înainte de Paşti şi plasaţi în arest la domiciliu. În cazul a trei dintre inculpaţi, judecătorii au dispus eliberarea lor pe motiv că şi-au recunoscut faptele şi nu mai pot influenţa ancheta. Inexplicabil, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, au fost de acord cu eliberarea din arest a violatorilor, ei necontestând decizia de înlocuire a măsurii arestării preventive. 

După o săptămână şi ceilalţi patru tineri au fost puşi în libertate de judecătorii Tribunalului Vaslui care au considerat că autorii nu trebuie discriminaţi pentru că îşi recunosc sau nu faptele. În plus judecătorii au invocat şi faptul că respectivii ar fi ”băieţi buni”, care până la comiterea acestui viol nu au mai fost certaţi cu legea.

Violul care a revoltat opinia publică a avut loc în noiembrie anul trecut, în timp ce eleva de 18 ani se întorcea de la cursuri, de la un liceu din municipiul Vaslui. Ea a fost acostată într-o staţia de autobuz din oraş de tânărul de 20 ani, Silviu Burada, cu care se cunoştea, şi care s-a oferit să o conducă acasă, locuind în comuna învecinată. Însă loc să o ducă la domiciliu, tânărul de 20 ani şi un prieten al acestuia au dus-o pe un câmp la Văleni, unde a chemat şi alţi prieteni să participe la viol.

Silviu Burada, cel care a acostat victima, sfidează pe treptele Judecătoriei Vaslui 

Timp de trei ore, fata a fost supusă la tot felul de perversiuni, fiind abuzată până la leşin. Adolescenta a declarat anchetatorilor că a fost stropită cu alcool să îşi revină, pentru ca, ulterior, agresorii să o batjocorească din nou. După ce şi-au satisfăcut toate poftele, violatorii au condus-o cu un autoturism până în apropierea locuinţei, fata abia reuşind să se mai ţină pe picioare.

În tot acest timp, familia tinerei a căutat-o disperată, anunţând la 112 dispariţia ei. În timpul cercetărilor, poliţiştii au descoperit că, în cele trei ore în care a fost ţinta orgilor sexuale, eleva de 18 ani a fost sunată de nu mai puţin de 60 de ori de părinţi, prieteni şi colegi.

Decizia care îi eliberează din arest la domiciliu pe infractori

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 419 din data de 12 iunie 2015 a fost publicată Decizia Curţii Constituţionale nr. 361/2015 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 218-222 şi art. 241 alin. (11) lit. a) din Codul de procedură penală.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată într-un dosar al al Curţii de Apel Ploieşti  şi viza condiţiile generale de luare a măsurii arestului la domiciliu, luarea măsurii arestului la domiciliu de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, luarea măsurii arestului la domiciliu de către judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, conţinutul măsurii arestului la domiciliu, durata arestului la domiciliu, încetarea de drept a măsurilor preventive.

Curtea Constituţională a reţinut că dispunerea măsurii arestului la domiciliu, în procedura de cameră preliminară şi a judecăţii în primă instanţă, fără a se reglementa durata maximă a acesteia, nu asigură un just echilibru între interesul public şi cel individual .  

”Curtea constată că normele procesual penale ale art. 222 cu denumirea marginală ”Durata arestului la domiciliu”, prin faptul că nu reglementează nici termenele pentru care poate fi dispusă şi nici durata maximă a acestei măsuri în procedura de cameră preliminară şi de judecată în primă instanţă, sunt neconstituţionale, de vreme ce organele judiciare pot dispune măsura arestului la domiciliu pentru perioade nelimitate de timp, pe cale de consecinţă fiind restrâns, în mod nelimitat temporal, exerciţiul drepturilor şi libertăţilor fundamentale vizate de conţinutul acestei măsuri. Aşa încât, Curtea constată că o asemenea restrângere este neconstituţională, întrucât încalcă principiul proporţionalităţii, afectând substanţa drepturilor fundamentale vizate, nerezumându-se la restrângerea exerciţiului acestora.”, se arată în hotărârea Curţii Constituţionale

Pe aceeaşi temă:

 Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită

Sentinţă-şoc la Vaslui. Judecătorii au decis eliberarea din arest a trei dintre cei şapte indivizi care au violat ore în şir o elevă, până la leşin

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările