Scandalurile care au zguduit Biserica Ortodoxă Română în 2017. Primul ierarh îndepărtat din funcţie după ce a apărut filmat în ipostaze intime cu un alt bărbat

Scandalurile care au zguduit Biserica Ortodoxă Română în 2017. Primul ierarh îndepărtat din funcţie după ce a apărut filmat în ipostaze intime cu un alt bărbat

Corneliu Bârlădeanu şi Cristian Pomohaci

În 2017, anul în care Biserica Ortodoxă Română a susţinut ample campanii pentru promovarea valorilor familiei tradiţionale, cele mai mari scandaluri homosexuale s-au produs chiar în sânul bisericii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anul 2017 va rămâne în istoria BOR ca fiind anul în care pentru prima dată un ierarh este îndepărtat din funcţie, deşi aparent a fost o retragere benevolă, din cauza unul scandal sexual fără precedent. 

Corneliu Bârlădeanul, fostul Episcop al Huşilor, preotul cântăreţ Cristian Pomohaci sau stareţul mănăstirii Prislop, din Maramureş au ţinut capul de afiş al unor scandaluri sexuale care au zdruncinat puternic liniştea BOR. În toate cele trei cazuri, protagoniştii au fost acuzaţi că au înclinaţii homosexuale, în contextul în care niciunul nu şi-a asumat o astfel de orientare sexuală, care venea în contradicţie cu morala creştină pe care o promovau. 

Cazurile au pornit, în toate cele trei situaţii, în urma unor înregistrări compromiţătoare realizate pe ascunse. Despre ele, cel puţin în cazul fostului episcop de Huşi, sunt voci care afirmă că mai marii Bisericii Ortodoxe Române ar fi ştiut însă au sperat ca acestea să nu apară în spaţiul public.

Cum s-a demascat Episcopul Corneliu de unul singur

Tăvălugul acuzaţiilor fără precedent în BOR a fost declanşat de însuşi Corneliu Bârlădeanu în luna iunie, când nu a mai rezistat şantajului la care era supus de mai mulţi ani. Fostul episcop convins fiind că va fi protejat de autorităţile judiciare, iar eventualele probe nu vor apărea în spaţiul public a mers la DNA Iaşi, fără ştirea superiorilor şi a depus o plângere spunând că este supus unor presiuni şi ameninţări cu divulgarea în presă a unor imagini compromiţătoare. Prelatul s-a plâns procurorilor că trei clerici îi solicitau funcţii şi bani.

Procurorii DNA, Serviciul Teritorial Iaşi, au finalizat în mai puţin de trei săptămâni iar pe 6 iulie, cei trei clerici arestaţi la domiciliu după izbucnirea scandalului au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de şantaj.
 
Pe 14 iulie, presa tabloidă publica un filmuleţ cu imaginea blurată, în care doi bărbaţi apăreau întreţinând relaţii intime, afirmându-se că unul dintre ei este episcopul Huşilor. În aceeaşi zi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române confirma că Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, este bărbatul care apare în filmuleţul publicat în presa tabloidă.
 
În rândul preoţilor din Vaslui se ştia de mai mulţi ani de existenţa filmuleţelor compromiţătoare în care ar apărea episcopul Corneliu, însă nimeni nu a avut curajul să le facă publice sau să le prezinte superiorilor. Mai mult, în zonă s-a vehiculat că preoţii foloseau respectivele materiale compromiţătoare în scop de şantaj, pentru a obţine parohii mai bune sau alte beneficii.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au avut prima discuţie oficială pe seama „cazului Bârlădeanu”  abia după o lună, pe 14 iulie, în cadrul Sinodului Mitropolitan. Atunci, episcopul Huşilor a avut o discuţie cu ÎPS Teofan, mitropolitul MMB, în care ar fi susţinut că filmarea respectivă nu este reală. 

La şedinţa Sfântului Sinod din luna august, Corneliu Bârlădeanul şi-a anunţat retragerea din funcţie, abia în ultima zi, sub presiunile superiorilor.
 
Cazul Pomohaci 
 
La nici două săptămâni de la izbucnirea scandalului cu episcopul de Huşi, un alt caz avea să scandalizeze opinia publică din România. 
 
Pe 23 iunie, preotul Cristian Pomohaci din Mureş, cunoscut în Ardeal şi pentru talentul său de cântăreţ de muzică populară, a intrat în centrul unui scandal mediatic după ce în mediul online a apărut o înregistrare a unei conversaţii care ar fi avut loc între preot şi un adolescent de 17 ani. Înregistrarea este publicată de ziaruldecluj.ro şi şochează prin conţinut, autorii dezvăluirii susţinând că Pomohaci îi propunea minorului să întreţină cu el relaţii sexuale.
 
În cazul său, mai marii Bisericii au reacţionat mult mai prompt. La trei zile distanţă de la mediatizarea înregistrării, pe 26 iunie, preotul Pomohaci a fost convocat la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, unde se ia decizia să fie oprit de la slujire pentru o 30 de zile, perioadă în care va trebui să aducă dovezi în favoarea sa. Cristian Pomohaci a fost caterisit în cursul lunii iulie, de către Arhiepiscopia Alba Iulia, însă Pomohaci a a contestat decizia, care însă a fost menţinută Consistoriul Mitropolitan.
 
Cazul stareţului de la Prislop
 
La o lună de la izbucnirea scandalului de la Huşi, un alt cleric avea să fie protagonistul unui scandal sexual scandalos. Părintele Celestin, stareţul Mănăstirii Prislop din Maramureş, a fost înregistrat de un fost călugăr în cadrul unei conversaţii cu tentă sexuală, purtată pe Facebook. În discuţia apărută în spaţiul public, stareţul Celestin răspunde unor avansuri pe care i le facea fostul călugăr. După discuţia fără perdea cu stareţul, fostul călugăr l-a reclamat la Episcopie, însă pentru că nu s-au luat măsuri, el a decis să facă totul public. Astfel, discuţia dintre cei doi a apărut şi în spaţiul public.

Reprezentanţii Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului arată că părintele Celestin, stareţul Mănăstirii Prislop a fost eliberat din funcţie, însă au invocat atunci existenţa unui curent tendenţios împotriva Bisericii. “Ancheta e finalizată, stareţul a fost eliberat din funcţie şi pus la ascultare (la canon). El a fost deocamdată eliberat din funcţie, dar spunea că îl va da în judecată pe cel care l-a reclamat. Vom aştepta să vedem care va fi rezultatul”, a spus pr. Ştefan Cristian, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

“Trebuie să recunoaştem că nu există pădure fără uscături şi, din păcate, sunt astfel de cazuri şi în Biserică. Ele, punctual, se rezolvă, dar Biserica nu este nici serviciu secret, nu are nici detectivi particulari, iar până nu ne sunt semnalate situaţii clare, noi nu avem cum să luăm măsuri”, a mai spus el. Pe de altă parte, reprezentantul Bisericii spune că nu este exlusă o acţiune tendenţioasă la adresa Bisericii. „Sunt cazuri vechi, de 5-10 ani, de care se ştie, dar până acum nu au fost semnalate. Ne punem întebarea de ce. Poate dacă erau scoase la iveală atunci puteau fi rezolvate punctual dar sunt semnalate toate deodată, deci e clar că se doreşte să se lovească şi în instituţie”, a mai spus pr. Ştefan Cristian.

Reacţia Patriarhului

Scandalurile care s-au ţinut lanţ l-au determinat pe Patriarhul Daniel să aibă o reacţie publică fără precedent şi să îşi ceară iertare pentru tulburările create în sânul Bisericii. „Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu multă durere în suflet, cerem iertare tuturor credincioşilor pentru tulburarea produsă de acuzaţiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala creştină. Întrucât peste câteva zile începe perioada postului Adormirii Maicii Domnului (1–14 august), când fiecare creştin ortodox se roagă mai mult şi se gândeşte mai mult la propriile sale păcate sau greşeli, cerând, prin spovedanie, iertare de la duhovnic pentru a se împărtăşi mai des cu Sfânta Euharistie, este mare nevoie să ne rugăm lui Dumnezeu şi pentru înnoirea vieţii duhovniceşti a clerului Bisericii noastre de toate rangurile (diaconi, preoţi, ierarhi), precum şi a vieţii monahilor şi credincioşilor mireni”, declara Patriarhul Daniel pe 28 iulie. 

În plus, preprezentanţii Patriarhiei Române precizau prin intermediul unui comunicat de presă că „disciplina bisericească privind slujitorii Bisericii este o necesitate şi o obligaţie pentru toţi clericii: diaconi, preoţi şi ierarhi. Sancţiunile sau pedepsele aplicate clericilor de toate rangurile pentru diferite abateri au ca scop atât restabilirea disciplinei bisericeşti, cât şi pocăinţa şi îndreptarea celor care au greşit, în vederea iertării păcatelor şi dobândirii mântuirii, sub îndrumarea duhovnicului. Îndreptarea duhovnicească a clericilor care au comis abateri grave, precum şi îndreptarea tuturor păcătoşilor, în general, necesită multă rugăciune, post, pocăinţă şi sfătuire duhovnicească”.

Mai puteţi citi:

„Spotlight” moldovenesc. Filmarea păcătoasă pentru care un şef al Bisericii a purtat microfoane sub sutană

Descoperire scandaloasă în dosarul „sexgate în sutană“: episcopul Huşilor, filmat alături de un bărbat în ipostaze pornografice. Cine apare alături de prelat

 

 

 
 
citeste totul despre: