Preotul Cristian Pomohaci, acuzat că a încercat să corupă sexual un minor, oprit de la slujire pentru 30 zile. Vedeta din Moşuni respinge acuzaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul vedetă-TV Cristian Pomohaci, acuzat că a făcut avansuri sexuale unui minor de 17 ani, este convocat luni, 26 iunie, la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Preotul a fost oprit de la slujire pentru o perioadă de 30 de zile, perioadă în care va trebui să aducă dovezi în favoarea sa.

UPDATE 15.40: Preotul Cristian Pomohaci, care este acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un minor, nu va mai avea voie să oficieze niciun fel de slujbă bisericească timp de 30 de zile şi va trebui să aducă dovezi pentru demontarea acuzaţiilor care i se aduc, decizia fiind luată, luni, de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.

Consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, pr. Eugen Moldovan, a declarat, luni, că preotul Cristian Pomohaci a fost oprit de la slujire timp de 30 de zile urmând ca în această perioadă să îşi pregătească o apărare cu care să vină în faţa reprezentanţilor arhiepiscopiei pentru a demonta acuzaţiile care i se aduc de corupere sexuală a unui minor. Potrivit consilierului eparhial, preotul Cristian Pomohaci a negat toate acuzaţiile care i se aduc, dar nu a putut oferi dovezi care să îl dezincrimineze.

„Părintele a fost astăzi chemat, ne-a oferit câteva lămuriri, însă, după cum prevăd regulamentele noastre bisericeşti, părintele a fost oprit de la slujirea Sfintelor Taine şi a tuturor slujbelor bisericeşti pe o perioadă de 30 de zile, timp în care trebuie să aducă argumente pentru dezvinovăţirea sa. Părintele a fost convocat astăzi la Centrul Eparhial pentru a da unele lămuriri cu privire la situaţia neplăcută care s-a prezentat în articolele de presă în care era incriminat că ar fi făcut unele remarci cu tentă nepolăcută la adresa unui tânăr propunându-i relaţii intime în urma unei sume de bani Aşteptăm să ne aducă aceste lămuriri şi să demonteze toate acuzaţiile care i se aduc. Nu avea să ne răspundă cu ceva concret. Caterisirea o poate stabili doar consistoriul eparhial. A negat”, a spus pr. Eugen Moldovan, consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei.

UPDATE 11.53: Peste 200 de persoane s-au adunat în curtea Arhiepiscopiei. Oamenii se roagă şi cântă cântece bisericeşti în semn de susţinere faţă de preotul Cristian Pomohaci, acuzat că ar fi întreţinut relaţii homosexuale potrivit unei înregistrări audio.

Preotul Pomohaci a fost primit cu aplauze de către susţinători înainte să intre în sediul Arhiepiscopiei din Alba Iulia, unde urma să aibă loc o cercetare prealabilă în cazul său. El a fostînsoţit de către o persoană, cel mai probabil avocatul său, preotul nefăcând declaraţii presei, ci adresându-se doar susţinătorilor cu ”Doamne-ajută!”, după acre a precizat că ”există purtător de cuvânt”. Oamenii au cântat cântece bisericeşti şi au spus rugăciuni cu voce mare, în curtea interioară a Catedralei Ortodoxe, mai bine de trei ore, cât timp preotul a discutat cu reprezentanţii Arhiepiscopiei. Multe persoane au plâns şi s-au pus în genunchi pentru ca preotul lor să nuf ie exclus din biserică, aşa cum bănuiau că urma să se întâmple. Oamenii veniţi să îl sprijine sunt convinşi că toate acuzaţiile care i se aduc sunt false şi vor să rămână în continuare preot în Parohia Moşeni din judeţul Mureş.

image
image
image

UPDATE11.30: Zeci de persoane protestează în faţa Arhiepiscopiei Ortodoxe de la Alba Iulia. Oamenii îl susţin pe preotul Cristian Pomohaci. Printre cei care protestează se numără şi o măicuţă.

image
image
image

Întâlnirea dintre preotul Cristian Pomohaci şi Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu, este programată la ora 12.00.

Preotul este acuzat că i-ar fi propus unui adolescent de 17 ani să întreţină relaţii sexuale, o înregistrare cu o presupusă discuţie între acesta şi băiat fiind postată pe internet. Conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia s-a sesizat după ce pe internet a apărut o înregistrare audio de aproximativ 22 de minute care ar fi o posibilă discuţie între preotul Cristian Pomohaci, care este şi un cunoscut interpret de muzică populară, şi un adolescent de 17 ani căruia preotul i-ar face avansuri sexuale şi i-ar propune să întreţină raporturi sexuale în schimbul promisiunii unor sume de bani.

”În ultimii ani, preotul Cristian Pomohaci a fost cercetat de către organismele eparhiale competente pentru săvârşirea unor abateri disciplinare în urma cărora a fost sancţionat cu dojană arhierească, oprirea totală de la săvârşirea lucrărilor sfinte pe o perioadă determinată de timp şi cu canonisirea la o mănăstire pe o perioadă de o lună de zile, conform regulamentelor bisericeşti în vigoare. Urmare a acuzaţiilor care i se aduc părintelui Cristian Pomohaci în articolul apărut în Ziarul de Cluj, Arhiepiscopia Alba Iuliei a demarat o anchetă în care cel inculpat îşi va putea prezenta punctul de vedere referitor la învinuirile din textul articolului şi din materialul audio difuzat în mediul online. În cazul în care în urma anchetei cele reclamate se vor dovedi adevărate, preotul Cristian Pomohaci va fi trimis în judecata Consistoriului eparhial, existând posibilitatea excluderii sale din preoţie”, se susţine într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei de Alba Iulia.

În înregistrarea făcută publică de ziardecluj.ro, un bărbat, care se presupune că ar fi preotul Pomohaci, vorbeşte cu un tânăr căruia îi spune că este "prea sensibil”, că este "un bărbat frumos” şi îi cere să îi arate organul sexual pe care îl denumeşte "ciocan” dar totodată îi propune să întreţină relaţii sexuale cu promisiune că va fi "remunerat” pentru asta.

Cazul a fost preluat de presa locală, dar şi pe reţele de socializare astfel încât Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia s-a sesizat şi a deschis o anchetă internă verificând dacă acuzaţiile care i se aduc preotului Cristian Pomohaci sunt reale şi anunţând că doreşte să ia măsuri în acest caz. Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu, a transmis public un punct de vedere în care precizează că Cristian Pomohaci riscă caterisirea, precizând că preotul a mai fost iertat în urmă cu aproximativ patru ani pentru alte abateri oferindu-i-se însă atunci o şansă pentru a se îndrepta.

"Eu sunt tare supărat pe acest preot care îmi produce suferinţă de mai mult de patru ani. El are foarte multe abateri şi, deşi a promis că se îndreaptă, nu s-a ţinut de cuvânt. Aveam dosarul pregătit pentru caterisirea lui Pomohaci, dar nu ne-am grăbit pentru că am crezut că se îndreaptă. Ce a făcut el, mă refer auzind înregistrarea, este un mare păcat, foarte mare păcat. Un preot care face aşa ceva se face vinovat de cădere din har şi nu mai este vrednic de haina preoţească şi să slujească la masa Sfântului Altar sau să invoce Duhul Sfânt”, a transmis IPS Irineu.

Citiţi şi:

 

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia cercetează cazul preotului Pomohaci, acuzat că a încercat să corupă sexual un minor

 

AUDIO Preot celebru în Ardeal, acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un tânăr. „Facem sex, te plătesc pentru sex“

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite