Pedeapsa primită de poliţistul din Vaslui care a împuşcat în cap un şofer fugar. Daune record pentru familia victimei

Pedeapsa primită de poliţistul din Vaslui care a împuşcat
în cap un şofer fugar. Daune record pentru familia victimei

FOTO arhivă Adevărul

Judecătorii au pronunţat un prim verdict în cazul unui poliţist vasluian trimis în judecată pentru omor, dar condamnat pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei. Familia victimei ar urma să primească daune materiale şi morale de 830.000 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Iaşi l-a condamnat pe 9 iunie pe poliţistul Mihai Vizitiu la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru ucidere din culpă. Parchetul şi familia victimei ceruseră ca acesta să fie judecat şi găsit vinovat pentru omor, dar judecătorii au schimbat încadrarea juridică a faptei înainte de pronunţarea sentinţei.

Mihai Vizitiu a fost obligat în solidar cu IPJ Vaslui să plătească copilului victimei daune morale de 300.000 de lei şi o alocaţie lunară în cuantum de 290 de lei până când  va împlini 18 ani. Părinţilor şoferului împuşcat de poliţist li s-au acordat daune morale de câte 200.000 de lei pentru fiecare, iar soţia victimei va primi 100.000 de lei. 

Poliţistul şi IPJ Vaslui au fost obligaţi şi la plata a 30.000 de lei daune materiale către soţia şi părinţii victimei. Decizia Tribunalului Iaşi nu este definitivă.

Mihai Vizitiu, fost agent la Biroul Rutier Vaslui, este acuzat că, pe 15 martie 2018, a împuşcat mortal un bărbat de 26 de ani, care nu a oprit la un filtru rutier, iar apoi a coborât din maşina pe care o conducea şi a luat-o la fugă.

Împuşcat în cap în timpul imobilizării

Şoferul avea atunci permisul suspendat şi era anchetat în mai multe dosare penale pentru infracţiuni rutiere. Poliţiştii fuseseră anunţaţi că bărbatul se urcase din nou la volan, iar un echipaj rutier a instituit un filtru la intrarea în municipiul Vaslui. Când a văzut maşina de poliţie, bărbatul a oprit maşina, a coborât şi a luat-o la fugă.

Agentul Mihai Vizitiu şi-a scos arma din dotare şi a pornit în urmărirea lui, somându-l să se oprească. La scurt timp, şoferul s-a oprit şi a ridicat mâinile în sus. Poliţistul s-a apropiat de el ca să îl încătuşeze, dar în timp ce încerca să îl imobilizeze, l-a împuşcat în cap pe şofer, iar la scurt timp acesta a decedat. Mihai Vizitiu a declarat  că arma i s-a descărcat accidental.

Expertiza balistică: arma nu s-a descărcat accidental

Poliţistul a fost iniţial sub acuzare pentru ucidere din culpă, însă familia victimei a depus un memoriu la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, care a preluat ulterior cercetările în caz. O expertiză balistică a stabilit că arma nu s-a descărcat accidental, ci doar după ce s-a apăsat pe trăgaci. Prin urmare, procurorii Parchetului General au schimbat încadrarea juridică a faptei din ucidere din culpă în omor cu intenţie indirectă.

La acel moment s-a cerut şi arestarea preventivă a poliţistului, iar Tribunalul Bucureşti a admis-o, dar ulterior acesta a fost plasat sub control judiciar. Agentul Mihai Vizitiu a negat pe totul parcursul procesului că ar fi avut intenţia să îl omoare pe şoferul fugar. 

Chiar înainte de pronunţarea sentinţei, judecătorii Tribunalului Iaşi au schimbat încadrarea juridică a faptei din omor în ucidere din culpă, spre nemulţumirea familiei victimei, care a anunţat că va contesta decizia la instanţa superioară.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Poliţişti ameninţaţi de un recidivist, prieten cu un şofer suspectat că a condus băut. „Vă tai până fac baltă de sânge”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările