Decizie finală în cazul fostului şef al Poliţiei Bârlad, care a cerut 500.000 de euro daune pentru o noapte de arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Chelaru FOTO Adevarul
Vasile Chelaru FOTO Adevarul

Curtea de Apel Iaşi a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care fostul şef al Poliţiei Bârlad a dar în judecată Statul Român solicitând 500.000 de euro daune morale, după ce a primit clasare în dosarul în care a fost acuzat de abuz în serviciu şi a fost reţinut pentru 24 de ore.

Curtea de Apel Iaşi a menţinut hotărârea instanţei de fond (Tribunalul Vaslui) prin care solicitarea comisarului şef Vasile Chelaru a fost respinsă ca fiind nefondată. Sentinţa instanţei ieşene este definitivă. 

„Respinge cererea de sesizare a ÎCCJ în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile, formulată conform art.519 C.pr.civ. de către apelant. Fără cale de atac. Respinge ca neîntemeiat apelul formulat de apelantul Chelaru Vasile împotriva sentinţei civile nr. 150/13.02.2020 pronun?ată de Tribunalul Vaslui – Secţia civilă, pe care o păstrează. Definitivă”, se menţionează în încheierea Curţii de Apel Iaşi.

Fostul şef al Poliţiei Bârlad a fost inculpat într-un dosar de abuz în serviciu, în toamna anului 2016, fiind reţinut pentru 24 de ore, iar la finalul anchetei procurorii au clasat acuzaţiile invocând că faptele nu au existat sau nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de legea penală. 

Urmare a soluţiei de clasare, Vasile Chelaru a înaintat o cerere Tribunalului Vaslui solicitând instanţei să oblige statul român să-i achite daune morale în cuantum de 500.000 Euro şi  20.000 lei daune materiale în vederea reparării prejudiciului produs prin privarea nelegală de libertate.  

În demersul iniţiat, Vasile Chelaru a arătat că întreg scandalul ar fi avut la bază o răzbunare a procurorului de caz, împotriva căruia formulase o plângere penală chiar cu o zi înainte de a fi citat în dosarul penal ce îl viza. 

„Întregul calvar la care au fost supuşi, atât el, cât şi familia sa, a fost declanşat de modalitatea abuzivă de instrumentare a dosarului penal nr. 1908/P/2015, toate aceste derapaje majore de legalitate rezumându-se la anumite interese în cauză, printre care acela, esenţial, de a fi îndepărtat din funcţia de şef al Poliţiei Municipiului Bârlad, precum şi la un demers strict personal al procurorului ce a instrumentat dosarul, persoană împotriva căreia formulase, la data de 03.09.2016, anterior declanşării întregii proceduri, o plângere penală, motivată de atitudinea neprofesionistă şi abuzurile pe care le săvârşea în virtutea funcţiei deţinute”, se menţionează în acţiunea înaintată Tribunalului Vaslui.

Chelaru a invocat că reţinerea sa a fost ”un circ” de natură să îi lezeze definitiv imaginea şi prestigiul de care se bucurase în toată cariera sa profesională, până la acel moment, credibilitatea şi onestitatea fiindu-i grav afectate, ”prin fabricarea imaginii unui infractor periculos şi fără scrupule”. 

În ciuda argumentelor prezentate pe larg de Vasile Chelaru în acţiunea deschisă la Tribunalul Vaslui, judecătorii nu şi le-au însuşit, respingând cererea ca fiind nefondată. În motivare, instanţa arată care sunt raţiunile juridice pentru care fostului şef al Poliţiei Bârlad nu i se cuvin despăgubiri pentru noaptea petrecută în arest şi punerea sa sub acuzaţii, ce ulterior au fost clasate.

”Împrejurarea că, prin Ordonanţa din 05.07.2018, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel laşi a dispus clasarea cauzei, cu privire la săvârşirea infracţiunilor puse în sarcina reclamantului din prezenta cauză,  nu poate fi interpretată în sensul stabilirii caracterului nelegal al măsurii preventive a reţinerii. În acest sens, este important că reţinerea, pentru 24 de ore, a reclamantului, urmată de clasarea cauzei, nu dovedeşte, per se, faptul că măsura preventivă a reţinerii este nelegală. Bănuiala plauzibilă de a fi săvârşită o infracţiune, de care se ţine seama la luarea unei măsuri preventive, nu se identifică cu deznodământul procesului penal, indiferent de soluţia acestuia, ci semnifică existenţa unor fapte sau informaţii apte să convingă un observator obiectiv că este plauzibil ca persoana în cauză să fi săvârşit infracţiunea”, au motivat magistraţii Tribunalului Vaslui.

În privinţa daunelor morale solicitate, instanţa a arătat că Vasile Chelaru  ar fi trebuit să probeze pretinsul prejudiciu, ”nefiind suficiente simplele afirmaţii în legătură cu acesta”.   

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poliţia Română renunţă la „omerta”. Despescu: Nu fugim de responsabilitate. Nu s-a negociat aplicarea legii. Vasilescu: A fost o acţiune oficială cu rezultat bun

Reacţii dure după imaginile publicate de „Adevărul“ cu şefii din Poliţie şi Clanul Duduienilor: Slugărnicie! Să fie demişi!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite