Parchetul Militar anchetează filajul ilegal din Centrul Vechi. „Ministrul ştie mai mult”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul RaduGavriş Foto: Arhivă
Comisarul RaduGavriş Foto: Arhivă

Prigoana pornită de secretarul de stat din Ministerul de Interne, Bogdan Despescu, asupra comisarului Radu Gavriş pare să se întoarcă împotriva lui. Procurorii anchetează filajul ilegal, iar ministrul Bode a preluat atribuţiile lui Despescu.

La Parchetul Militar a fost deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu în scandalul acuzaţiilor de filaj asupra comisarului-şef Radu Gavriş şi a patru procurori din cadrul Parchetului Capitalei cu care poliţistul s-a întâlnit, vineri, pe terasa unui local din Centrul Vechi. În acelaşi timp, ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat că a emis un ordin prin care mai multe structuri din minister - între care Corpul de Control, Direcţia de Audit, Direcţia Generală de Protecţie Internă, Direcţia Generală Anticorupţie - au fost trecute în directa lui coordonare. 

Aceste structuri erau conduse de secretarul de stat responsabil cu ordinea publică, Bogdan Despescu, care este suspectat de oamenii din sistem că vrea să-l înlăture pe adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, Radu Gavriş, pe care îl bănuieşte că, anul trecut, ar fi făcut publice imaginile de la întâlnirea în toiul nopţii, la biserică, dintre fostul şef al Poliţiei Române şi şeful clanului Duduianu. 

„Nu cred ca vreo instituţie a statului român, că vorbim de DGPI, că vorbim de DOS, nu cred, refuz să cred că, vreodată, cel puţin în ultimii ani, s-a întâmplat acest lucru. Eu vă asigur că în mandatul meu, acest lucru nu se va întâmpla. Şi poate că nu întâmplător… am luat decizia ca… ţinând cont de faptul că responsabil de asigurarea politicilor Guvernului în domeniul Afacerilor Interne este ministrul Afacerilor Interne şi ţinând cont de faptul că în prerogativele ministrului Afacerilor Interne nu era şi coordonarea anumitor structuri importante din minister. Şi aici mă refer la Corpul de Control al ministrului, Direcţia de audit, Direcţia Generală de Protecţie Internă, Direcţia Generală Anticorupţie, Direcţia de Comunicare, şamd, aceste structuri prin ordinul ministrului au fost trecute de astăzi în coordonarea ministrului Afacerilor Interne”, a precizat, marţi seara, Lucian Bode. 

Specialiştii din sistem spun însă că ministrul ştie mai multe decât lasă să se înţeleagă. „Din intervenţia ministrului am înţeles, chiar dacă nu a spus explicit, că de fapt ştie mai mult, dar nu poate să iasă public cu aceste date care ar prejudicia şi mai mult imaginea Poliţiei şi implicit pe cea a Ministerului de Interne. S-a arătat însă indignat de postarea făcută pe Facebook de şeful Poliţiei Centrul Vechi care a atras atenţia că Radu Gavriş şi cei patru procurori au fost filaţi fără temei legal. S-a gândit ministrul că de fapt postarea ofiţerului este o formă de protest pentru că acesta este singurul mod în care se mai poate face auzit având în vedere că pe poliţistul simplu, din stradă, nu-l mai ascultă nimeni?”, explică un poliţist cu ştate vechi. 

Acesta a mai subliniat că ministrul Bode va demonstra că este de bună credinţă săptămâna viitoare, când va numi secretarii de stat în Ministerul de Interne. 

„Săptămâna viitoare vor fi numiţi secretarii şi subsecretarii de stat şi împreună cu aceştia va porni reforma în sistem. Aşa a anunţat. Practic, acesta va fi primul examen al ministrului, momentul în care va face cunoscute numele celor care vor ocupa funcţiile de secretar de stat şi de subsecretar. Atunci vom şti dacă se doreşte într-adevăr o schimbare sau vom continua cu promovarea în funcţii a unor persoane fără expertiză. În interiorul sistemului, oamenii se cunosc între ei şi vor realiza imediat ce se doreşte. Oamenii din sistem s-au săturat să observe că sunt conduşi de persoane care nu-i reprezintă”, a mai arătat sursa citată.

Procurorul general a comandat rapoarte 

Scandalul filajului de vineri a ajuns şi la urechile procurorului general al României. Gabriela Scutea a cerut Parchetului Capitalei un raport scris despre evenimentele din Centrul Vechi. 

„În baza mecanismului informaţional, s-a cerut transmiterea verificărilor efectuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi confirmarea dacă au fost aplicate sancţiuni contravenţionale“, au precizat oficiali din cadrul Parchetului General. Solicitarea Gabrielei Scutea vine după ce conducerea Parchetului Capitalei a anunţat că a făcut verificări în acest caz. 

„În urma verificărilor efectuate la nivelul unităţii noastre a rezultat că, în realitate, patru procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti se aflau în localul din Centrul Vechi al municipiului Bucureşti, împreună cu un ofiţer din cadrul Poliţiei Capitalei, fără a avea vreo legătură cu ceilalţi clienţi ai localului, spaţiul respectiv fiind deschis publicului în acel moment (…) prezentarea improprie a tuturor acestor informaţii este de natură să creeze publicului impresia eronată că procurorii au participat la o petrecere privată, organizată în întreg localul, la care ar fi luat parte 27 de persoane, inclusiv una aflată sub incidenţa unei măsuri de carantinare”, atrăgeau atenţia sâmbătă procurorii. 

Reamintim că, vineri seara, Poliţia Română anunţa că 27 de persoane, printre care şi un ofiţer de poliţie cu funcţie de conducere din cadrul Poliţiei Capitalei (comisarul-şef Radu Gavriş - n.r.) şi patru procurori au fost „depistaţi” pe terasa închisă a unui restaurant din Centrul Vechi. 

Ulterior, şeful Poliţiei Centrul Vechi a scris pe Facebook că acţiunea pentru verificarea măsurilor luate de autorităţi în contextul pandemiei de la finalul săptămânii trecute a fost de fapt un filaj ilegal. 

„Care a fost temeiul legal al filajului? DIPI, DOS, «filajul» lui Şchiopu (şeful Sectorului 3 Poliţie care ar fi participat la controlul de vineri seara - n.r.) de la Serviciul Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei (…) au ieşit la plimbare în mod spontan în acelaşi loc? Sau au fost trimişi? De către cine? De ce? Urmărirea fără drept a unei persoane este infracţiune. Supravegherea video, audio sau prin fotografiere se poate face numai în baza unui mandat de supraveghere dat de un judecător. Aveau toţi fotografii ăştia de ocazie un mandat sau au executat orbeşte un ordin ilegal?”, spunea comisarul-şef Cristian Ghica.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite