Reacţii dure după imaginile publicate de „Adevărul“ cu şefii din Poliţie şi Clanul Duduienilor: Slugărnicie! Să fie demişi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnirea şefilor din Poliţie cu interlopii din Clanul Duduianu a fost surprinsă de camerele de supraveghere stradală, iar secvenţele au fost publicate de „Adevărul”. Imagine: Adevărul
Întâlnirea şefilor din Poliţie cu interlopii din Clanul Duduianu a fost surprinsă de camerele de supraveghere stradală, iar secvenţele au fost publicate de „Adevărul”. Imagine: Adevărul

Lipsa de reacţie din partea ministrului de Interne Marcel Vela, precum şi a IGPR, după imaginile publicate de „Adevărul” cu şefi din Poliţia Română la o întâlnire în miez de noapte cu interlopii Clanului Duduianu, a fost criticată de fostul preşedinte Traian Băsescu. Fostul şef de stat spune că el  i-ar fi destituit pe loc pe ofiţerii de rang înalt care apar în imagini şi vorbeşte despre o „slugărnicie” a Poliţiei în faţa interlopilor.

Adevărul l-a întrebat pe fostul preşedinte Traian Băsescu cum vede imaginile publicate de „Adevărul” referitoare la întâlnirea şefilor Poliţiei cu interlopi din clanul Duduianu.

„I-aş destitui pe loc. Ministrului Vela i-aş spune că prafurile aruncate cu Poliţia Animalelor, ca să nu se vadă mizeria, nu ţin. Eu nu spun că nu trebuia să vorbească cu el. Îl citai să vină la Poliţie. Nu mi-a întâmplat ca vreodată un organ al statului să nu mă citeze. Cum e posibil să dai un asemenea tratament grupurilor de crimă organizată. Arată o slugărnicie, o relaţie de dependenţă. Aici e problema. Trebuie să vă explic dragi infractori că trebuie să fac asta”, a spus Traian Băsescu

Întrebat ce părere are despre tăcerea de la cel mai înalt nivel după publicarea imaginilor, fostul preşedinte a răspuns: „ (O văd - n.r.) Ca pe o înşelătorie lansată cu Poliţia Animalelor. Încearcă să o acopere. Faptul că s-au întâlnit într-o biserică e o mare ticăloşie. Cât pe mine Băsescu mă chemi la parchet, la poliţie, iar la Duduieni nu-i chemi la poliţie...să mă ierte Dumnezeu. Am primit informaţii nu doar de la SRI, ci şi de la Doi şi un sfert. Acum, după desfiinţarea Doi şi un sfert, mulţumită lui Cioloş, iar SRI nu mai supraveghează clanuri, au rămas doar cu poliţiştii. 

„Adevărul” l-a întrebat pe Traian Băsescu ce crede că simt poliţiştii corecţi care văd aceste imagini.

Cred că şi-au trântit pistoalele pe masă de scârbă. Subordonaţii nu mai ştiu când nu sunt trădaţi prin spate. Du-te acum şi fă o acţiune la Duduieni, când şefii se rugau noaptea în biserică cu Duduienii”, a fost răspunsul fostului preşedinte.

Sociolog: Au asigurat liniştea cu preţul credibilităţii

Sociologul Gelu Duminică a declarat pentru „Adevărul” că poliţiştii au încercat să asigure „liniştea” cu preţul credibilităţii IGPR, atunci când au „bătut palma” cu Duduienii.

„Orice clan interlop, oriunde în lume, nu se poate dezvolta fără susţinerea, sprijinul şi protecţia gulerelor albe. Nicăieri. Din păcate, noi suntem de foarte multe ori, clanurile au ajuns să controleze pe cei care le-au creat. Ce s-a întâmplat acolo e o îmbinare. Pe de-o parte e dorinţa de a alege răul mai mic şi a încerca să asiguri un anumit tip de linişte (…), dar pe de altă parte uite că au ştirbit încrederea în instituţia statului. Lucru pe care sper să îl fi luat în calcul (n.r. – Poliţia) încă de la început. În condiţiile în care credibilitatea statului nu este mare, numai de asta nu aveam nevoie. Pe de cealaltă parte s-a întărit credinţa omului normal, omului plătitor de taxe şi impozite că: Unu – corb la corb nu-şi scoate ochii şi doi – şmecherul e şmecher şi când moare”, a declarat Gelu Duminică. 

Poliţist: „Situaţia e dezastruoasă!”

Un poliţist a declarat pentru „Adevărul” – sub protecţia anonimatului – că îl recunoaşte pe şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, şi că acesta ar trebui să plece din funcţie, făcând referire la o relaţie asemănătoare între un poliţist şi un interlop în cazul Caracal.

„Deocamdată avem două lucruri care clar sunt reliefate: Unu – cel referitor la o situaţie comparabilă cu Cazul Caracal, unde acel adjunct al inspectorului-şef, Răzvan Alexa, pentru faptul că a cerut informaţii unui om de afaceri care a avut probleme cu legea (n.r. – Remus Rădoi, zis Codiţă), a fost dat afară pentru acest lucru. A fost destituit din Poliţie. Şi atunci a fost transmis un mesaj clar: noi nu ne întâlnim cu interlopii, noi nu negociem cu interlopii, noi nu ne asociem imaginea de poliţişti cu interlopii. Lucru pe care orice şef şi l-a însuşit, adică foarte mulţi n-au mai manifestat aceleaşi relaţii pe care le aveau inainte cu astfel de persoane dubioase. În cazul de faţă vedem că ditamai inspectorul-şef al Poliţiei Române  - care nici măcar nu are atribuţii în zona de asigurare a măsurilor de ordine sau a dispozitivului de acolo – vine şi se întâlneşte cu unul din familia interlopului pentru a negocia aplicarea legii. Din punctul meu de vedere, situaţia de acum este dezastruoasă, pentru că aici vorbim de negociere pentru aplicarea legii”, a declarat poliţistul sub protecţia anonuimatului.

Godină aşteaptă clarificări din partea Poliţiei Române

La rândul lui, într-o postare pe Facebook, Marian Godină spune că nu a înţeles prea mult din imagini, dar că aşteaptă o serie de clarificări din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române. „Am citit articolul şi m-am uitat la video cu mare atenţie, dar nu am reuşit să înţeleg mare lucru, nu îmi pot da seama dacă ştirea e una reală sau nu. De aceea, aştept cu multă curiozitate un punct de vedere oficial al Poliţiei Române. Eventual ar putea să iasă un şef care abia să citească de pe o foaie, flancat de doi mascaţi, aşa cum au văzut ei prin America”, a precizat Marian Godină.

Ofiţeri de rang înalt din Poliţia Română s-au întâlnit cu Elvis Pian şi reprezentanţii Clanului Duduianu în noaptea de 8 spre 9 august, pentru a negocia condiţiile de înmormântare a lui Emi Pian. Interlopul mort era depus de trei zile la domiciliu, nu la o capelă, aşa cum prevede legea şi, în plus, toate normele de protecţie anti-COVID-19 erau încălcate de Duduienii care îşi plângeau liderul.

Imaginile confirmă versiunea relatată de Elvis Pian, fratele lui Emi Pian, care spune că s-a întâlnit în noaptea de 8 spre 9 august cu şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, cu şeful Poliţiei Sector 5, Cătălin Păştin, şi cu şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet.

Liderul Clanului Duduianu, Emi Pian, fusese înjunghiat mortal în dimineaţa zilei de 4 august, de către Gheorghe Richard Emanuel, la sfârşitul unei partide de barbut care ţinuse toată noaptea precedent.

În momentul filmărilor obţinute de „Adevărul”, trupul lui Emi Pian se afla deja de 3 zile depus acasă, iar poliţiştii încercau să îi convingă pe interlopi să-l mute de acolo în Biserica „Cuvioasa Parascheva” din cartierul Rahova al Capitalei. 

Asta pentru că legislaţia în vigoare interzice ca trupul defunctului să fie privegheat la domiciliu şi, în plus, noile  norme ale stării de alertă erau încălcate de trei zile, iar poliţiştii nu îi sancţionaseră  în niciun fel pe Duduieni pentru aceste nereguli.

Totul se petrecea pe fondul tensiunilor între interlopi, generate de uciderea şefului Duduienilor. La acel moment, nu era foarte clar motivul pentru care Gheorghe Richard Emanuel l-a înjunghiat mortal pe Emi Pian. 

Ce se vede în imaginile video

Şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, apare alături de unul dintre liderii Clanului Duduianu.

Pe data de 8 august ora 22:30:00 camera de supraveghere nr. 04 surprinde un Duster alb în zona Biserica Cuvioasa Parascheva din Rahova.

În secvenţa următoare, surprinsă dintr-un alt unghi de camera 01 la ora 22:55:28, se vede clar că Duser-ul alb are însemnele Poliţiei Române, iar din autoturism coboară un bărbat de pe locul şoferului. Alţi trei bărbaţi, în uniforme de Poliţie, aşteaptă şi ei în plan îndepărtat. 

La 23:11:56, camera nr. 04, amplasată cu vedere la intersecţie, surprinde sosirea unui autoturism BMW negru în care sunt interlopii. Aceştia pachează pe latura din dreapta a bisericii Cuvioasa Parascheva. 

La 23:56:34 apare o a doua maşină neagră, tip break, care parchează lângă BMW, pe aceeaşi stradă.

Imaginile sunt filmate de camera din intersecţie, iar în colţul din dreapta apar şi poliţiştii, pe care camera 01 îi surprindea în plan secund. Filmarea din acest unghi se încheie la 23:56:58.

Pentru un scurt moment, camera 03 – amplasată pe strada din dreapta bisericii, cea pe care au parcat cele două maşini negre ale interlopilor – surprinde un bărbat cu şapcă (n.r. - Liviu Vasilescu în civil) , care vorbeşte cu unul dintre intrelopi la ora 00:36:28.

Ce spune fratele lui Emi Pian

Fratele interlopului ucis, Elvis Pian, a povestit că în noaptea de 8 spre 9 august, şeful Poliţiei Sector 5, Cătălin Păştin, şi şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet, ar fi mers acasă la Elvis Pian, după miezul nopţii.

Cei doi l-au rugat pe Elvis Pian să meargă cu ei la o biserică, acolo unde erau aşteptaţi de şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu. Mai departe, Vasilescu l-ar fi rugat pe interlop să îşi scoată fratele decedat din casă cât mai rapid cu putinţă, pentru ca Poliţia să nu se facă de râs din pricina faptului că nu a dispus sancţiuni împotriva interlopilor. Asta deşi trupul neînsufleţit al interlopului stătea deja în livingul locuinţei de aproape o săptămână.

Moartea interlopului Emi Pian a scos la iveală mai multe nereguli ignorate de autorităţi: printre altele priveghiul liderului clanului Duduianu care nu putea fi organizat, potrivit legii, la domiciliul acestuia. De parcă nu ar cunoaşte legea, autorităţile prezente la faţa locului nu au luat nicio măsură. Mai grav este că acolo a fost şi şeful Poliţiei Capitalei, însă s-a comportat ca şi când nu ar cunoaşte legea.

După înmormântarea interlopului – când au fost încălcate iarăşi toate normele de protecţie şi de distanţare socială – mai mulţi poliţişti au reacţionat vehement, arătând că superiorii lor „au asigurat protecţie unor interlopi”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite