Cine este individul care a ameninţat o jurnalistă că-i rupe capul dacă mai scrie despre Biserică. Absolvent de seminar şi suporter fervent al episcopului Corneliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au finalizat ancheta în cazul jurnalistei Diana Oncioiu, care în această vară, în timp ce documenta o anchetă despre scandalul de la Episcopia Huşilor, a primit un telefon prin care era ameninţată că i se va rupe capul dacă va mai scrie despre afacerile interne ale Bisericii.

Diana Oncioiu, unul dintre reporterii implicaţi în proiectele independente ”Să fie lumină” şi „Dela0.ro”, anunţa în luna iunie anul curent că, în timpul desfăşurării amplei anchete jurnalistice privind abuzurile sexuale de la Seminarul Teologic Huşi, a fost contactată telefonic de o persoană necunoscută, care dincolo de „înjurături creştineşti”, i-a solicitat să înceteze să mai scrie despre „ce fac preoţii", în caz contrar „o să îi rupă capul”. Jurnalista preciza că bărbatul care i-a telefonat avea un puternic accent moldovenesc.

Patriarhia Română a respins atunci orice asociere a Bisericii Ortodoxe Române cu ameninţările pe care le-a primit ziarista Diana Oncioiu, afirmând prin vocea purtătorului de cuvânt că ”orice încercare de obraznică sau programatică asociere a Bisericii Ortodoxe Române cu un asemenea deplorabil caz este moralmente autodescalificantă”

„Niciun om trăitor în Biserică, niciun creştin real, niciun om integru sufleteşte nu poate comite, nici măcar într-o sinistră glumă, gestul abominabil al ameninţării cuiva cu moartea. Dacă gestul acesta este real, autorul lui va putea fi, sper, identificat cât mai curând de autorităţi. Orice încercare de obraznică sau programatică asociere a Bisericii Ortodoxe Române cu un asemenea deplorabil caz este moralmente autodescalificantă”, preciza Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

În urma cercetărilor desfăşurate în acest caz poliţişti l-au identificat pe autorul ameninţării. Acesta este Dragoş Tabeică, fost absolvent al Seminarului Teologic Huşi, promoţia 2018, unul dintre susţinătorii fostului episcop Corneliu Bârlădeanu. Tabeică a avut o atitudine virulentă şi faţă de jurnaliştii care au scris despre scandalul sexual de la Episcopia Huşilor încă de la izbucnirea acestuia. Atunci, a contactat pe reţelele de socializare jurnalişti din presa locală din Vaslui cărora le reproşa că sunt plătiţi pentru a-l denigra pe episcopul Corneliu Bârlădeanu.

În urma cercetărilor derulate poliţiştii din Bucureşti, în cazul jurnalistei Diana Oncioiu, s-a stabilit că Dragoş Tabeică a sunat-o cu număr ascuns pe jurnalistă de pe telefonul unui fost coleg de seminar, actualmente cântăreţ bisericesc la un lăcaş de cult din judeţul Vaslui. Acesta din urmă fusese contactat de jurnalista Diana Oncioiu în timpul documentării realizate în judeţul Vaslui, la fel cum au fost abordaţi şi alţi seminarişti pentru a discuta despre abuzurile petrecute în episcopia vasluiană. 

50 de zile de muncă în folosul comunităţii pentru seminarist

În faţa anchetatorilor, Tabeică a recunoscut faptele însă a invocat că totul ar fi fost o glumă şi că nu avea de gând să pună în practică ameninţările.

Poliţistul desemnat să desfăşoare cercetările în dosarul de ameninţare, la finalul acestora, a înaintat dosarul unităţii de parchet cu soluţia de clasare. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, procurorul de caz a apreciat, totuşi, că „gluma” seminaristul trebuie pedepsită. Din punct de vedere penal, Dragoş Tabeică nu va răspunde pentru faptele sale, pentru infracţiunea de ameninţare, în înţeles juridic, trebuie să întrunească mai multe elemente. Procurorul de caz a decis încă să atragă atenţia tânărului asupra conduitei viitoare luând faţă de acesta măsura obligativităţii de a presta 50 de zile de muncă în folosul comunităţii.

"Elementul material al infracţiunii de ameninţare reţinute în sarcina suspectului constă în acţiunea de intimidare a persoanei vătămate Oncioiu Diana, săvârşită prin intermediul telefonului mobil, prin ameninţarea acesteia cu acte de violenţă. Cerinţa esenţială ataşată elementului material () presupune ca fapta de ameninţare să fie de natură să îi producă o stare de temere persoanei vătămate. Având în vedere contextul în care i-au fost adresate ameninţările, profesia persoanei vătămate şi impactul pe care un astfel de subiect l-ar putea avea, considerăm că ameninţările au fost de natură să cauzeze o stare de temere persoanei vătămate. Urmarea imediată constă în starea de pericol pentru libertatea psihică a persoanei vătămate", se menţionează în ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Procurorul de caz nu şi-a însuşit propunerea de clasare înaintată de poliţistul desemnat să efectueze cercetările, dispunând soluţia de renunţare la urmărirea penală, încadrare ce a permis dispunerea obligativităţii de a presta ore de muncă în folosul comunităţii. Ordonanţa procurorilor a fost înaintată Judecătoriei Sectorului 1, magistraţii urmând a confirma sau infirma decizia. De altfel, apariţia pe portalul instanţei a dosarului a dus la identificarea celui care a încercat să o intimideze pe Diana Oncioiu. Jurnalista a refuzat să îi publice numele complet pe platforma Să fie lumină, explicând şi de ce.

”Eu am decis să nu le dau tot numele. Nici lui Dragoş, nici lui Andrei (cântăreţul bisericesc de pe telefonul căruia s-a transmis ameninţarea - n.r.). Nu sunt deloc de acord cu ce au făcut, motiv pentru care nu mi-am retras plângerea şi le-am spus-o şi lor. Dar cum meseria asta mă obligă să înţeleg lucruri, chiar înţeleg de ce au făcut-o. Sunt cumva dovada modului în care ce s-a petrecut în acel seminar te poate da peste cap fără să fi fost o victimă a abuzului. Sunt daţi peste cap. Le este greu să accepte că mentorul lor, modelul lor ar fi fost capabil de aşa ceva. Experienţele lor cu PS Corneliu au fost unele ok şi atunci nu pot accepta că pentru alţi elevi ele ar fi putut fi altfel”, a precizat, pentru Adevărul, Diana Oncioiu.

Ancheta privind abuzurile de la seminarul teologic, redeschisă în urma dezvăluirilor jurnalistice

Jurnaliştii implicaţi în proiectul independent „Să fie lumină“ au publicat  în ultimele săptămâni o amplă investigaţie despre scandalul sexual care a zguduit Episcopia Huşilor.

Procurorii Curţii de Apel Iaşi au deschis o anchetă în privinţa abuzurilor sexuale de la Seminarul Teologic Huşi, însă au clasat dosarul din motiv de lipsă de probe. Reporterii „Să fie lumină” au reuşit ceea ce procurorii nu au fost în stare să facă, să descopere victimele abuzurilor sexuale. În urma dezvăluirilor făcute de către aceştia, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a solicitat instanţei redeschiderea urmăririi penale în acest caz. Trei clerici din judeţul Vaslui au fost condamnaţi la închisoare cu executare, fiind acuzaţi că l-au şantajat pe Corneliu Bârlădeanu cu filmuleţe în care apărea întreţinând relaţii sexuale cu elevi de seminar. 

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite