Banii pentru bolnavii vasluieni internaţi, secretizaţi

Banii pentru bolnavii vasluieni internaţi, secretizaţi

Bolnavii nu ştiu că trebuie să primească decont pentru cheltuielile legate de vindecarea lor

Pacienţii trebuie să primească deconturi pentru tratament, dar actele nu există. Şefii spitalelor spun că nu au personal suficient pentru respectarea legii. Rolul decontărilor este eliminarea fraudei din sistemul medical.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spitalele sunt obligate să prezinte bolnavilor cheltuielile efecutate cu tratarea lor, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătăţii din anul 2005. Scopul a fost eliminarea fraudelor din sistemul medical.
Pe baza deconturilor, managerii spitalelor justifică banii folosiţi în tratamentul bolnavilor, iar organele de control pot verifica dacă raportarea de la Casa de Sănătate corespunde cu realitatea din teren. Numai că legea nu se aplică în unităţile medicale vasluiene.

Şefii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui susţin că astfel de deconturi se întocmesc doar pentru pacienţii care au suferit agresiuni sau accidente rutiere, care urmează să recupereze suma cheltuită pentru tratarea lor. „Decontul serviciilor medicale se scoate la externare şi se ataşează la foaia de observaţii. Acesta este necesar în special pentru pacienţii de la medicină legală, pentru decontarea serviciilor“, a spus Lelia Croitoru, directorul medical al SJU.

Ea a precizat că pentru a elibera fiecărui pacient al spitalului un decont la externare ar fi necesare angajări în plus, iar acest lucru nu este posibil.
Şi medicii de familie ar trebui să elibereze deconturi, tot în baza Ordinului 1100/14.10.2005, tuturor pacienţilor care le calcă pragul şi primesc servicii de specialitate. 

Pacienţii nu cer acte

Dar acest lucru este o necunoscută pentru medicii de familie vasluieni. „Eu ştiam că acest ordin se adresează doar spitalelor, nu şi cabinetelor medicale, însă este posibil să mă înşel. Oricum, până acum, niciun pacient nu mi-a solicitat un astfel de document“, a precizat Marilena Gugiuman, medic de familie. 

Faptul că spitalele din judeţ sau medicii de familie nu eliberează deconturi poate fi justificat şi prin faptul că pacienţii nu ştiau de o asemenea prevedere şi nu solicită un astfel de act.
„În urmă cu doi ani am suferit o intervenţie chirurgicală la stomac, iar la externare nu mi s-a dat niciun decont. Nici eu nu am auzit până acum că trebuie să mi se dea şi de asta nici nu am cerut. Însă, chiar dacă îl ceream, nu ştiu dacă mă ajuta la ceva“, a spus vasluianul Ionel Vidru, în vârstă de 44 ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: