Şoferii dependenţi de alcool, interzişi la volan. Avalanşă de permise auto anulate de poliţişti la cererea medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sofer oprit in trafic

Zeci de permise de conducere au fost anulate în judeţul Vaslui la solicitarea medicilor care au constat că persoanele în cauză nu sunt apte pentru şofat. În topul afecţiunilor pentru care medicii au solicitat Poliţiei Rutiere să anuleze dreptul de a conduce se află etilismul cronic.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui, prin Serviciul Rutier, a dispus retragerea permiselor şi anularea dreptului de a conduce pentru 43 de conducători auto, urmare a solicitărilor făcute de medicii din judeţ. 

Majoritatea solicitărilor transmise Poliţiei Rutiere au fost făcute de către psihiatrii Spitalului Municipal de Urgenţă ”Elena Beldiman” Bârlad. Principala afecţiune pentru care medicii au solicitat retragerea permisului de conducere a reprezentat-o etilismul, cei vizaţi ajungând în comă alcoolică la spital. La toate cele 43 de solicitări ale medicilor, poliţiştii rutieri au dat curs, retregând permisele de conducere pacienţilor declaraţi inapţi. 

Unul dintre pacienţii căruia i-a fost retras permisul de conducere, după ce a fost diagnosticat cu etilism cronic, a contestat în instanţă dispoziţia şefului Poliţiei Rutiere Vaslui, prin care i s-a anulat dreptul de a conduce. 

Bărbatul, domiciliat într-o localitate din zona Bârlad, a invocat în faţa judecătorilor că diagnosticul medicilor este unul greşit şi că în mod nedrept i s-a retras permisul.

”În fapt a arătat reclamantul că în urma unui episod izolat determinat de o oboseală accentuată (nesomn, stres generat de unele probleme financiare etc) şi de un consum moderat şi accidental de alcool, i s-a făcut rău iar familia a apelat la serviciile de ambulanţă. Ca urmare a acestui fapt, a fost internat la Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” din Bârlad pentru o perioadă scurtă, în acest timp fiind investigat medical - control general. Biletul de externare şi scrisoarea medicală eliberate ulterior ieşirii din spital conţin recomandări cu privire la interzicerea consumului băuturilor excitante ale sistemului nervos (cafea, alcool, coca-cola etc), fiind făcute recomandări şi cu privire la interzicerea dr eptului de a conduce vehicule sau autovehicule. A făcut precizarea că diagnosticul conţine menţiunea etilism cronic, afecţiune de care nu suferă, nefiind un consumator frecvent de alcool”, se arată în hotărârea Tribunalului Vaslui.  

Conducătorul auto a invocat că starea sa de sănătate nu este de natură a-i fi afectate aptitudinile ce privesc conducerea unui autovehicul, subliniind că doar o expertiză medicală poate stabili eventuala stare de incompatibilitate cu conducerea unui autovehicul.

Reprezentanţii IPJ Vaslui au precizat în întâmpinarea transmisă instanţei că decizia privind retragerea permisului de conducere a fost luatp ca urmare a faptului că respectivul conducător a fost declarat pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice de către o unitate de asistenţă medicală autorizată. 

”La nivelul Serviciului Rutier Vaslui a fost înregistrată adresa emisă de Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad, prin care a fost comunicată o listă conţinând conducători auto care au fost diagnosticaţi de secţia de Psihiatrie, cu afecţiuni medicale incompatibile cu dreptul de a conduce un autovehicul pe drumul public în condiţii de siguranţă, la poziţia nr. 33, fiind menţionat numitul B. I. D.”, au explicat reprezentanţii IPJ Vaslui.

Solicitarea înaintată Tribunalului de către conducătorul auto a fost respinsă ca fiind inadmisibilă, judecătorii arătând în motivarea deciziei că reclamantul, potrivit procedurii, ar fi trebuit să se adreseze cu o contestaţie mai întâi la IPJ Vaslui, abia apoi instanţei. 

Conducătorul auto a introdus acţiunea la Tribunalul Vaslui pe 5 februarie, anul curent, fără ca la data depunerii cererii să fi făcut dovada parcurgerii procedurii prealabile, reclamantul formulând o plângere prealabilă abia la data de 25.02.2019.
”Aşa cum rezultă din actele dosarului la data de 26.02.2019 a fost emisă adresa prin care i s-a adus la cunoştinţă respingerea cererii motivat de faptul că avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de instituţiile medico-legale, la solicitarea şi pe cheltuiala părţilor interesate , act pe care reclamantul nu a înţeles să îl conteste. În cauză, instanţa constă că reclaman tul nu a  respectat dispoziţiile imperative ale art. 7 din legea 554/2004, acesta neformulând plângerea prealabilă obligatorie prevăzută de lege, în termenul prevăzut de lege, ceea ce echivalează cu neparcurgerea procedurii prealabile”. au conchis judecătorii. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite