Sute de pui de nisetru, eliberaţi în Dunăre. Populaţiile de sturioni, grav afectate de pescuitul excesiv şi poluare

Sute de pui de nisetru, eliberaţi în Dunăre. Populaţiile de sturioni, grav afectate de pescuitul excesiv şi poluare

300 de pui de nisetru au fost eliberaţi în Dunăre                                         FOTO: INCDDD

Sturionii şi alte specii de peşti migratori reprezintă un patrimoniu istoric, economic şi natural al bazinului Dunării şi sunt indicatori ai stării ecologice a ecosistemelor acvatice, în special ai funcţionalităţii coridoarelor ecologice

Ştiri pe aceeaşi temă

300 de pui de nisetru au fost eliberaţi în Dunăre miercuri, 22 aprilie. Acţiunea aparţine Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare “Delta Dunării” (INCDDD) Tulcea şi s-a făcut în prezenţa celor de la Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.

INCDDD Tulcea este partener în proiectul „Gestionarea şi refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de peşti migratori din bazinul Dunării” (MEASURES), iar in cadrul proiectului sunt avute în vedere două acţiuni-pilot: (1) identificarea şi descrierea habitatelor-cheie, (2) popularea de susţinere pentru două specii indigene în vederea conservării genofondului natural.

Astfel, instututul a eliberat în Dunăre anul trecut 1.000 de pui de nisetru, iar miercuri, 22 aprilie, 300 de pui de nisetru generaţia.

„Populaţiile lor au fost grav afectate de pescuitul excesiv, poluare, distrugerea habitatelor şi întreruperea rutelor lor de migraţie, iar necesitatea conservării lor este recunoscută la înalt nivel politic şi administrativ.

Fragmentarea habitatelor, precum şi lipsa cunoştinţelor privind habitatele esenţiale pentru peştii migratori şi diversitatea lor genetică, împiedică restaurarea coridoarelor de migraţie, vitale pentru protecţia pe termen lung a acestor specii.

Gestionarea trans-naţională coordonată a acţiunilor de restaurare a acestor coridoare, localizarea habitatelor precum şi masurile de populare de susţinere in vederea unei protecţiei si conservării acestor specii de peşti sunt masuri extrem de importante si absolut necesare”, spun specialiştii institutului.

Pe aceeaşi temă:

Complexul lagunar Razim-Sinoe, repopulat cu icre embrionate de şalău

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările