Somn african, nou venit în Delta Dunării. „Merge pe uscat cu aripile din faţă“

Somn african, nou venit în Delta Dunării. „Merge pe uscat cu aripile din faţă“

Somn african - specie de peşte nou descoperită în Delta Dunării Sursa Digi24

O specie de somn a fost descoperită în Delta Dunării, iar specialiştii trag un semnal de alarmă privind riscul pe care-l prezintă aceasta pentru sturioni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pescarii din Delta Dunării au prins în ultima perioadă mai multe exemplare de somn african, specie invazivă care poate afecta întreaga resursă piscicolă - transmite Digi24, citând Agerpres.

„Situaţia aceasta riscă să distrugă şi ultimele exemplare de sturion din România“, a declarat directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM), Gyorgy Deak.

Eduard German, un pescar în vârstă de 54 de ani din comuna Crişan, Tulcea, a capturat un astfel de exemplar. El este convins că somnul african, găsit pe Dunărea Veche, a scăpat din crescătorii.

„E clar că nu este peşte de-al nostru. Merge pe uscat cu aripile din faţă. Cineva sigur l-a scăpat dintr-o crescătorie. În ultimele zile, am prins mai multe exemplare. Sunt morţi în vintire (unealtă de pescuit, n.red.) şi zilnic găsesc vreo trei”, a afirmat German.

Gyorgy Deak a menţionat că prezenţa somnului african în Deltă este un pericol pentru ihtiofauna zonei.

„Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini. Am înţeles, şi sper să fie adevărat, că iarna nu supravieţuieşte la temperaturi mai joase de 15 grade Celsius, dar chiar şi aşa trebuie luate măsuri urgente. Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supravieţuiască şi apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente”, a menţionat directorul general al INCDPM.

În articol se precizează că sturionul, familie de peşti protejată la nivel internaţional, nu se mai capturează în apele teritoriale româneşti din anul 2006, iar anul acesta prohibiţia a fost prelungită pe o perioadă nedeterminată. Dunărea de Jos este singura zonă a Uniunii Europene care mai deţine sturion sălbatic. 

Pe aceeaşi temă: 

Şerpi veninoşi pe plajele sălbatice de pe teritoriul Rezervaţiei Deltei Dunării. Turiştii sunt sfătuiţi să respecte traseele 

Noile reguli pentru desfăşurarea activităţii de transport pasageri pe braţele Dunării şi canalele interioare din Delta Dunării

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările