Statul ungar a acordat în ultimii ani 1,5 milioane euro învăţământului în limba maghiară din judeţul Timiş
0Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil de politica naţională a Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută la Timişoara, noile proiecte pentru conaţionalii de peste hotare.
Părinţii copiilor din afara Ungariei, care învaţă în limba maghiară la grădiniţă sau la şcoală pot solicita sprijin pentru educaţie, învăţământ, manuale şi rechizite şcolare.
Programul lansat de Societatea Administratoare de Fonduri “Bethlen Gábor” oferă fiecărui copil care învaţă în limba maghiară un sprijin în valoare de 22.400 forinţi (aproximativ 67 euro), care poate fi obţinut de către părinţi prin depunerea unei candidaturi.
Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil de politica naţională a Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută la Timişoara, că în acest an va fi lansat un program separat pentru elevii maghiari din străinătate care au rezultate bune atât la învăţătură, cât şi în domeniul sportului. Aceşti elevi vor primi premii valoroase. Scopul este ca ei să fie puşi ca exemple în faţa celorlalţi tineri– a formulat secretarul de stat, transmite agenţia de presă MTI.
Sprijin pentru aproximativ 230.000 de copii
Potápi a trecut în revistă programele prin care statul ungar susţine învăţământul maghiar de dincolo de graniţe: pentru programul “În maghiară pe pământul natal”, lansat în 2002, sunt alocate anual 5,8 miliarde de forinţi (17,25 milioane euro) din bugetul naţional. Sprijinul se adresează unui număr de aproximativ 230.000 de copii, dintre care 60% sunt elevi.
Pe lângă acest program, 94 instituţii sau organizaţii din Bazinul Carpatic au fost calificate de interes naţional deosebit, printre ei 50 de şcoli sau colegii pentru diaspora internă de limbă maghiară primesc sprijin în cadrul acestui sistem.
Potápi a menţionat că suma de bani solicitată prin proiectele depuse la programul “Pentru cultură şi învăţământ maghiar” depăşeşte în acest an de 14 ori suma totală de 2 miliarde de forinţi (aproape 6 milioane euro) destinat acestui program.
“Creşterea semnificativă se datorează faptului că suma maximă eligibilă s-a mărit de la 2 milioane de forinţi (aproape 6.000 euro) la 3 milioane (aproape 9.000 euro) în cazul fondurilor regionale, respectiv de la 2 milioane de forinţi la 10 milioane (aproape 30.000 euro) în cazul fondului central”, a spus Potápi.
Program de dezvoltare a grădiniţelor
Árpád János Potápi a vorbit şi despre programul de dezvoltare a grădiniţelor, al cărui fond de sprijin pe mai mulţi ani depăşeşte 47 miliarde de forinţi (aproape 140 milioane euro). El a declarat că, din aceşti bani, cu ajutorul bisericilor istorice maghiare, sunt renovate 700 grădiniţe şi creşe, şi construite 130 instituţii noi în Bazinul Carpatic. În Transilvania sunt construite 79 de grădiniţe sau creşe, alte 358 fiind renovate, transmite MTI.
La conferinţa de presă, Ildikó Erdei, directoarea Liceului Bartók Béla din Timişoara, a spus că majoritatea maghiarilor din Timişoara, o populaţie de aproximativ 15.000, trăiesc în familii mixte.
“Misiunea şcolii maghiare este consolidarea limbii maghiare într-o comunitate în care două familii din trei sunt mixte din punct de vedere al limbii. Scopul propus este ca existenţa în diasporă să nu fie a experienţă tristă, ci dimpotrivă, să fie un avantaj faptul că un timişorean învaţă în limba maghiară”, a spus Ildikó Erdei.
Statul ungar a acordat în ultimii cinci ani aproape o jumătate de miliard de forinţi (1,5 milioane euro) învăţământului în limba maghiară din judeţul Timiş.