Sentinţă finală: Regele Mihai a învins statul român într-un proces pentru un teren de şase hectare din domeniul regal de la Săvârşin

Sentinţă finală: Regele Mihai a învins statul român într-un proces pentru un teren de şase hectare din domeniul regal de la Săvârşin

Majestatea Sa, Regele Mihai, a demonstrat că şase hectare de teren de la Săvârşin i-au fost luate ilegal

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis sentinţa finală într-un proces în care Regele Mihai s-a judecat cu statul pentru anularea unei Hotărâri de Guvern prin care şase hectare de teren din domeniul de la Săvârşin i-au fost luate. După ce dosarul a fost plimbat de mai multe ori între instanţe, Regele a primit câştig de cauză, judecătorii hotărând definitiv că Guvernul Tăriceanu a comis un abuz.

După cinci ani de procese în care un dosar prin care Regele Mihai a dat în judecată statul român a fost plimbat pe rolul mai multor instanţe, Curtea Supremă a emis sentinţa finală, decizie care îi este favorabilă Regelui. Miza acestui dosar o reprezintă un teren de peste şase hectare din domeniul de la Săvârşin, suprafaţă despre care Regele a arătat în instanţă că i-a fost luată ilegal printr-o hotărâre de Guvern.

Totul a început în 2005, când, Guvernul condus la acea vreme de Călin Popescu Tăriceanu a emis o hotărâre de inventariere a bunurilor din patrimoniul statului, iar una dintre anexele hotărârii de Guvern prevedea peste 60.000 de metri pătraţi din domeniul de la Săvârşin sunt în proprietatea statului român. În acţiunea deschisă în instanţă, Regele a arătat că a devenit proprietarul terenului în 1944, iar Guvernul, fără să aibă niciun titlu valabil, a trecut terenul în proprietatea Statului. Preluarea terenului de către Stat, susţine Regele, s-a făcut în baza unei simple Hotărâri de Guvern care inventariază bunurile din patrimoniul public.

„Simpla includere într-o listă de inventar a unui bun nu îl plasează în mod automat în domeniul public al Statului, astfel că dispoziţiile procedurale din Legea 213/1998 care se referă la centralizarea bunurilor din domeniul public al Statului de către Ministerul Finanţelor sunt irelevante sub aspectul modului de dobândire a proprietăţii”, se arată în întâmpinarea depusă în proces de rege, prin avocaţii săi.

Procesul pe fond dintre Rege şi stat s-a judecat la Curtea de Apel Timişoara, unde magistraţii i-au dat câştig de cauză Majestăţii Sale. În recursul de la Curtea Supremă, sentinţa a fost casată şi dosarul a fost trimis spre rejudecare pentru că Guvernului nu i s-a oferit posibilitatea să se apere. Şi după rejudecare Regele Mihai a primit câştig de cauză, judecătorii Curţii de Apel Timişoara hotărând că terenul de la Săvârşin, aflat în litigiu, îi revine Majestăţii Sale. Recursul s-a jduecat la Curtea Supremă, unde a fost emisă recent sentinţa finală prin care Regele este declarat victorios în procesul cu statul român.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: