Se scumpeşte gigacaloria pentru timişoreni. Abonaţii Colterm vor scoate mai mulţi bani din buzunare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania de termoficare Colterm
Compania de termoficare Colterm

Consiliul Local Timişoara a votat în ultima şedinţă din acest an a scumpirea gigacaloriei. Noile tarife inră în viguare de la 1 ianuarie 2022.

Proiectul de hotărâre iniţiat de USR-Plus privind majorarea preţului gigacaloriei pentru abonaţii Colterm a fost aprobat, joi, de Consiliul Local Timişoara, cu 14 voturi pentru şi opt împotrivă. Aleşii PNL au votat împotriva majorării, iar cei de la PSD şi Pro România au lipsit de la şedinţa desfăşurată on-line. 

Primarul Dominic Fritz spune că a fost o decizie grea dublarea preţului energiei termice facturată populaţiei de către Colterm, la 416,24 lei/MWh începând cu data de 01.01.2022. 

“Ultima majorare al acestui preţ a fost acum 12 ani, în 2009. Tariful real de termoficare este de 851 de lei/MWh, din care bugetul local suportă mai bine de jumătate, adică 435 de lei/MWh, iar restul de 416 lei plăteşte populaţia. Colterm a primit, în 2021, o sumă record de aproape 180 de milioane de lei, din bugetul local. Aproape dublu cât costă Pasajul Solventul şi de aproape 3 ori cât ne costă construcţia Campusului Lenau. Cu toate acestea, compania a continuat să meargă în pierdere, prin vânzarea energiei termice sub preţul de producţie. Acesta este rezultatul a zeci de ani de management dezastruos, cumulat cu o explozie a preţului gazului la nivel internaţional. Asta este factura pentru populismul anilor anteriori, când preţul energiei termice facturate timişorenilor a fost ţinut artificial jos, în detrimentul investiţiilor în retehnologizare şi eficientizare”, a transmis Dominic Fritz. 

Primarul susţine că şi în ceasul al 12-lea, opoziţia din Consiliul Local a cerut să “închidem ochii în faţa unei realităţi economice. Să nu creştem preţul, dar fără să ne spună cine va plăti factura care va permite Colterm să alimenteze în continuare Timişoara cu căldură. Este o fantezie iresponsabilă. Nu poţi să produci cu 10 lei şi să vinzi cu 1 leu. Ştim că suma de 416 lei MWh pentru cei racordaţi la sistemul centralizat este mare, însă ea reprezintă mai puţin de jumătate din costul real de producţie”.

Dominic Fritz mai spune că administraţia pe care o conduce crede cu tărie într-un sistem de termoficare modern, astfel că vor continua investiţiile pentru transformarea acestuia. 

“De aceea derulăm cel mai mare program de înlocuire de reţele primare şi secundare din ultimii 40 de ani. Vom continua să accesăm fonduri nerambursabile astfel încât sistemul de termoficare din Timişoara să se transforme dintr-o gaură neagră într-unul rentabil. Chiar dacă drumul va fi lung şi greu, ştim ca este posibil, aşa cum ne-au dovedit şi alte oraşe din România”, a mai spus Dominic Fritz.

Compania de termoficare Colterm furnizează căldură şi apă caldă pentru peste 50.000 de abonaţi, inclusiv şcoli şi spitale.
 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Colterm a prelungit contractul pentru gaz. Fritz s-a întâlnit cu Florin Cîţu, pentru a cere ajutor de la Guvern

Iese din nou fum la Colterm. Fritz: Va începe cât de repede se poate furnizarea căldurii şi apei calde în Timişoara
 

Răsturnare de situaţie. Criza căldurii de la Timişoara continuă, deşi a fost anunţată rezolvarea problemei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite