PORTRET: Antonio Rubia, un bucătar spaniol la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonio Rubia
Antonio Rubia

Antonio Martinez Rubia a lăsat Andaluzia pentru a deveni bucătar-şef la un restaurant cu specific spaniol. „Totul depinde de dragostea cu care îşi face treaba bucătarul. Nu te poţi face bucătar dacă nu iubeşti ce faci. Spaniolii ţin foarte mult la bucătăria tradiţională. Cel mai bun bucătar din lume este considerat unul din Catalunia. În tot Nordul Spaniei sunt bucătari faimoşi”, a mai afirmat Rubio.

PROFIL
Născut:
1 ianuarie 1957 Jaen (Andaluzia)
Studii: Are studii în economie şi bucătărie
Experienţă: A lucrat în ultimii 22 de ani ca bucătar, la toate nivelurile.
Familie: Căsătorit, are doi copii.

Se spune că bucătăria spaniolă este una dintre cele mai diversificate bucătării europene. Antonio Martinez Rubia a sosit la Timişoara pentru a demonstra bănăţenilor de ce mâncarea iberică se află printre cele mai interesante pe plan internaţional.

Şi-a lăsat familia în Andaluzia

Maestrul bucătar şi-a lăsat familia în Andaluzia şi a poposit în Capitala Banatului în urmă cu patru luni, pentru a lucra la un restaurant cu specific spaniol. „Nu m-am gândit prea mult. Am ieşit într-o seară cu doi prieteni la un local, iar aceştia au decis să deschidă un restaurant în România. Am zis că voi încerca această experienţă, deşi nu am mai lucrat niciodată în afara Spaniei”, a declarat Rubio. Bucătarul a lucrat aproape zece ani în comerţ, iar apoi s-a reprofilat şi a coborât la cratiţă. De-a lungul timpului a avut ocazia să cunoască mulţi români, care s-au dus în Spania în căutarea unui trai mai bun. „Am avut destui colegi din România la restaurantul unde am lucrat. Cei cu care am avut de-a face au fost oameni de treabă şi muncitori. Mi-au lăsat mereu o impresie bună, altfel poate nu veneam aici”, a mai spus bucătarul.

Bucătar cu suflet

Timişoara l-a cucerit pe Antonio Martinez Rubia instantaneu. „În special fetele, care sunt frumoase şi educate. Abia aştept să vină primăvara, să înverzească oraşul. Cred că va arăta altfel”, susţine bucătarul. Antonio nu se fereşte, însă, să fie şi critic faţă de Timişoara şi oficialităţile locale. „E păcat că se lasă de izbelişte faţadele clădirilor istorice. Ar trebui să fie îngrijite”, a mai spus Rubia. Spaniolul le-a lăsat acasă pe cele două fete ale sale, de 15 şi 25 de ani, dar şi pe soţia sa. Toate vor veni la Timişoara, la vară. Pentru Antonio Martinez Rubio, secretul unui bucătar stă în sufletul pe care îl pune omul.
„Totul depinde de dragostea cu care îşi face treaba bucătarul. Nu te poţi face bucătar dacă nu iubeşti ce faci. Spaniolii ţin foarte mult la bucătăria tradiţională. Cel mai bun bucătar din lume este considerat unul din Catalunia. În tot Nordul Spaniei sunt bucătari faimoşi”, a mai afirmat Rubio.

Porc hrănit cu ghindă

Printre cele mai importante reţete ale bucătarului se află şi „Jambonul de porc iberic” (El jamon de cerdo iberico). Interesant este că nu doar prepararea este specială, ci şi modul în care este crescut porcul, cunoscut sub numele „picior negru”.
„Înainte de a se pune pe masă, şunca stă un an şi jumătate. Nu este afumată ca în altă parte, ci există o tehnică specială. Rasa animalului este o combinaţie între porc mistreţ şi porcul obişnuit. Contează foarte mult ce mănâncă. Cu patru luni înainte să fie tăiat, este hrănit doar cu o ghindă specială”, a mai declarat Antonio Martinez Rubio.


Antonio Martinez pregăteşte cu atenţie paella

Întrebări şi răspunsuri

Ce alte preparate sunt specifice ibericilor?


Se numeşte „paella” şi se face cu orez, la care se adaugă fructe de mare, pui, porc sau legume. Special este şi preparatul „Burta Madrileană”.

Se spune că ingredientele sunt foarte importante.

Aşa este. Există un sos tipic spaniol. Se face din oasele care rămân de la vită. Se pun la cuptor, se adaugă ulei de măsline, ceapă, roşii şi soia dulce.

De ce sunt bărbaţii mai buni la bucătărie decât femeile?

E simplu. Bărbaţii care se apucă de asta o fac din hobby şi pun dragoste. Iubesc ceea ce fac. La femei e puţin altfel. Ele sunt oarecum obligate să gătească.


Ce-i place
: Rubio iubeşte tot ce are legătură cu natura. „Iubesc natura, muntele. Îmi place să ies la pădure. La fel de mult îmi place să mă duc la pescuit”, a declarat Antonio Martinez Rubio.

Ce nu-i place: „Nu îmi pace gândul că se moare. Mai e ceva ce nu îmi place: sărăcia. De fapt, nu pot să înţeleg cum e posibil ca în unele locuri de pe glob se moare de foame, chiar dacă resurse ar exista”, a mai declarat bucătarul iberic.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite