Cum explică MAE numirea de către Teodor Meleşcanu a fiului vitreg în funcţia de consul general la Strasbourg

Cum explică MAE numirea de către Teodor Meleşcanu a fiului vitreg în funcţia de consul general la Strasbourg

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu FOTO Adevărul

Ministerul Afacerilor Externe a oferit, la solicitarea „Adevărul”, explicaţii pentru numirea fiului vitreg al lui Teodor Meleşcanu pe un post pentru care fusese deja selectat fostul ambasador al României în Portugalia şi Maroc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii Parchetului General au în lucru o anchetă în care se verifică numirea în funcţia de consul general al României la Bruxelles a fiului vitreg al lui Teodor Meleşcanu. Ancheta a fost deschisă la plângerea lui Vasile Popovici, care a fost selectat pentru postul de consul general al României la Strasbourg în 20016, în timpul Guvernului Cioloş. „Adevărul” i-a solicitat Ministerului Afacerilor Externe un punct de vedere. MAE arată că evaluarea la care a fost supus Popovici are doar rol consultativ, ministrul nefiind obligat să ţină cont de rezultatul evaluării.

În răspunsul  furnizat ziarului „Adevărul” MAE arată că numirea consulilor generali se realizează în conformitate HG. 760/1999 fiind un atribut al Guvernului. Ministerul mai arată ca la nivelul MAE s-a stabilit o procedură de selecţie a candidaţilor, dar ministrul nu este obligat să ţină cont de rezultat, fiind doar o selecţie cu rol consultativ.

„În vederea identificării unor candidaţi din rândul personalului MAE sau din afara MAE care ar putea fi propuşi pentru a ocupa funcţii de conducere în Serviciul Exterior, ministrul afacerilor externe a stabilit o procedură de evaluare, prin intermediul căreia ministrul poate fi sprijinit în demersul său legal de formulare a unor propuneri spre a fi înaintate primului ministru. Subliniem faptul că, potrivit aceloraşi prevederi legale şi de organizare internă invocate anterior, procedura de evaluare a candidaţilor are un rol consultativ pe lângă ministrul afacerilor externe”, arată MAE.

Referitor la cazul concret al lui Vasile Popovici, MAE a arătat Guvernul României a decis să nu îl selecteze în virtutea „Regulamentului consular. „Domnul Vasile Popovici a participat la o selecţie internă organizată în anul 2016, în urma căreia comisia de evaluare a candidaturilor pentru posturile de consul general l-a nominalizat pentru a fi propus  pentru postul de consul general al României la Strasbourg, la terminarea mandatului domnului Sabin Pop, ocupantul postului la acea dată. Menţionăm că mandatul acestuia s-a încheiat în 2018. Ulterior, Guvernul României, în virtutea prevederilor relevante ale Regulamentului consular, menţionate anterior, a decis trimiterea unei alte persoane în calitate de consul general la Strasbourg”, se mai arată în răspunsul oferit de Ministerul Afacerilor Externe.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: