Cea mai scumpă bucată de autostradă din România s-a împotmolit din nou. O firmă pierzătoare a contestat în instanţă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aici începe tronsonul Margina-Holdea
Aici începe tronsonul Margina-Holdea

Pentru etapa următoare a licitaţiei în cazul tronsonului de nouă kilometri Margina-Holdea, care mai este de executat din Autostrada A1 Lugoj-Deva, firmele interesate pot depune ofertele până în 31 ianuarie 2022, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la Timişoara.

Ministrul Sorin Grindeanu a vorbit, la Timişoara, despre stadiul licitaţiei pentru cei 9,13 kilometri rămaşi de executat din Autostrada A 1 Lugoj-Deva (tronsonul Margina-Holdea) cea mai scumpă bucată de autostradă făcută vreodată în România. În cursă, au rămas şase oferte din cele nouă înscrise pentru cei 325 milioane de euro, cea mai mare parte a finanţării fiind de la Uniunea Europeană prin PNRR.

Din nefericire, întârzieri vor exista şi acum, întrucât una dintre firmele pierzătoare a depus o contestaţie în instanţă. 

„Procedura a fost una cu preselecţie. S-au calificat şase companii care după aceea participau la o altă licitaţie. A fost contestat rezultatul de către cei care nu s-au calificat în primii şase. Au fost 132 de solicitări pentru clarificări pe acest proiect, ultimele fiind depuse în 11 ianuarie 2022. Până în 26 ianuarie se vor fi oferite clarificările. Tot în această perioadă este şi termenul la instanţă pentru procesul de care am amintit, când vom avea o soluţie şi intrăm în etapele următoare. Sper să se intre rapid in execuţie pe acel tronson. E o chestiune de zile, nu vreau să influenţez instanţele, dar aşa e calendarul”, a declarat Sorin Grindeanu. 


Pentru etapa următoare a licitaţiei, firmele interesate trebuie să depună ofertele până în 31 ianuarie 2022.

România a pierdut o dată finanţarea din fonduri europene pentru acest tronson de drum, dar a fost nevoită să plătească şi daune firmei care a făcut prima proiectare. În august 2017, CNAIR a reziliat contractul cu Salini Impregilo, care făcuse proiectul tehnic pentru secţiunea pe care se află faimoasele tunelurile pentru urşi. Această bucată a fost însă eliminată din contractul iniţial şi relicitată în 2019. CNAIR a pierdut la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris şi fost obligată la plata unor daune de peste 230 de milioane de lei. 

În martie 2021, fostul ministru Cătălin Drulă anunţa că proiectul a fost repus pe roate, iar în octombrie 2021, CNAIR a anunţat numele firmelor rămase în cursa pentru finalizarea segmentului lipsă din autostrada care leagă Sibiu de frontiera cu Ungaria. 

La prima preselecţie s-au înscris două companii din Grecia, trei din Turcia, una din România şi câte un consorţiu Spania-Turcia, Italia-Turcia şi Italia-România. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ministrul Grindeanu solicită o întâlnire cu omologul sârb pentru autostrada care leagă Timişoara de Serbia

A fost ales traseul final pentru autostrada A9 Timişoara-Moraviţa. Pe unde va trece drumul rapid care leagă Banatul românesc de Belgrad

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite