Biserici renăscute din propria cenuşă. Lăcaşurile de cult de la Nadăş şi Ofseniţa erau sortite demolării FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica de la Nadăş FOTO Ştefan Both
Biserica de la Nadăş FOTO Ştefan Both

Două biserici din judeţul Timiş, ajunse în ruină şi sortite demolării, au fost readuse la viaţă. Este vorba despre Biserica Ortodoxă de la Nadăş şi de Biserica Romano-Catolică de la Ofseniţa.

GALERIE FOTO CU BISERICA ORTODOXĂ DE LA NADĂŞ


Biserica ortodoxă de la Nadăş, judeţul Timiş, a renăscut după ce la începutul anilor 2000 părea să dispară efectiv. Nu mai avea decât zidul dintr-o parte, fără acoperiş, iar în interior creştea iarba, fiind pregătită de demolare. Satul Nadăş, aflat la 15 kilometri de Recaş, nu mai există ca localitate din 1992, când a fost declarat oficial sat depopulat. În 2003, câţiva fii ai satului şi-au construit case de vacanţă, iar cu această ocazie au decis să organizeze din nou ruga de Rusalii.  

La prima rugă erau în jur de 40 de persoane, dar apoi numărul foştilor nădăşeni a tot crescut. Slujbele erau ţinute de către preotul de la Recaş, printre ruinele bisericii construite în 1898.  

Biserica ortodoxă de la Nadăş a renăscut FOTO Ş.Both

Aşa arăta biserica în 2017 
 

Aflat într-o zonă pitorească, pe dealurile Recaşului, Nadăş a început să fie din nou populat. Cei mai mulţi timişoreni şi-au ridicat aici case de vacanţă şi astfel biserica a primit o nouă şansă. Un prim pas a fost reînfiinţarea Parohiei Nadăului, prin reactivarea Chiliei Nadăş care aparţine de satul vecin Herneacova.   

Biserica ortodoxă de la Nadăş a renăscut FOTO Ş.Both

Biserica de la Nadăş în 2022
 

Cu ajutorul localnicilor, din sponsorizări, dar şi a Mitropoliei Banatului, biserica ortodoxă din Nadăş e pe cale să fie restaurată. Lăcaşul iniţial a fost conservat, apoi s-au făcut lucrări de consolidare, s-a reconstruit zidul lipsă şi s-a pus din nou acoperiş. Mai rămâne să se refacă turnul, să se monteze geamuri şi uşi şi să fie adus mobilier. 

Biserica ortodoxă de la Nadăş a renăscut FOTO Ş.Both

A fost demolată parţial  

Biserica ortodoxă actuală a fost construită în anul 1898 când a fost demolată vechea biserică de lemn. Noul edificiu religios a fost construit din cărămidă de către antreprenorul Gheorghe Heger. Biserica respecta caracteristicile stilului baroc vienez, larg răspândit în această parte a ţării. Turnul a fost construit din cărămidă si acoperit cu tablă iar bolta semicilindrica tot din cărămidă. 

Biserica ortodoxă de la Nadăş a renăscut FOTO Ş.Both

Nu a fost pictată ci numai zugravită. Biserica a fost antesfinţită de către protopopul Victor Faur în anul 1962 şi a avut hramul Sfântului Gheorghe. 

De-a lungul timpului, biserica a fost restaurată, prin strădania preoţilor parohi în mai multe rânduri. Renovări au avut loc în anii: 1926, 1961 şi 1967. Spre sfârşitul anilor 80 pe fondul depopulării satului, biserica este demolată parţial.   



 

Biserica ortodoxă de la Nadăş a renăscut FOTO Ş.Both

Spectacole în ruinele bisericii din Ofseniţa

În partea cealaltă a judeţului Timiş, la Ofseniţa (comuna Banloc) există o altă poveste fericită. Biserica romano-catolică din sat, devenită o ruină, a ajuns a fost preluată de Asociaţia Semper Agape, la iniţiativa lui Varlaam Almăjanu, cunoscut de enoriaşi ca „Padre” - stareţul mănăstirii de la Partoş.   

Spectacol fascinant în runele bisericii din Ofseniţa FOTO Dana Moica


 

Visul său era să genereze un spaţiu pentru întâlniri, evenimente artistice, culturale, cu muzică, teatru, cu poezie. „Padre” a apucat să mai vadă doar începutul punerii în siguranţă a bisericii de către Ambulanţa pentru Monumente. A murit în noiembrie 2020, în urma unor complicaţii după infectarea cu COVID. 

Spectacol fascinant în runele bisericii din Ofseniţa FOTO Dana Moica

Prietenii săi din Asociaţia Semper Agape, care l-au iubit şi preţuit atât de mult, au promis că vor duce visul mai departe. 

Povestea bisericii ruinate 

 

Biserica romano-catolică a fost construită în 1878, în centrul localităţii, lângă mănăstirea sărbească, din donaţiile grofului Karátsonyi Jenő. Germanii au început să plece după al doilea război mondial, însă satul a continuat să fie majoritar german până la începutul anilor '90. A urmat ultimul mare val care a emigrat imediat după 1990, când au plecat aproape toţi şvabii. 

Spectacol fascinant în runele bisericii din Ofseniţa FOTO Dana Moica

Din cauza emigrării enoriaşilor în Germania, biserica a rămas fără comunitatea care o întreţinea. Biserica a funcţionat până în data de 12 iunie 1991, când marele cutremur, cu epicentrul la Banloc, a transformat-o în ruină. Clopotele au mai fost auzite cu diferite ocazii până în anul 2007, când turnul bisericii a căzut în timpul unei furtuni puternice.   

Spectacol fascinant în runele bisericii din Ofseniţa FOTO Dana Moica

Vă recomandăm să mai citiţi:



Spectacol fascinant în ruinele bisericii din Ofseniţa, Timiş. „Iuda“ a fost văzut de Padre din ceruri FOTO

Ambulanţa Prinţului Charles, intervenţie de urgenţă la biserica romano-catolică de la Ofseniţa FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite