A murit Vasile Stoica, maratonistul român din Cartea Recordurilor, care a străbătut lumea într-un scaun cu rotile

A murit Vasile Stoica, maratonistul român din Cartea Recordurilor, care a străbătut lumea într-un scaun cu rotile

Vasile Stoica avea 49 de ani

Vasile Stoica, unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi cu dizabilităţi din România, ale cărui performanţe au ajuns în Cartea Recordurilor, a murit, miercuri, în urma unui infarct. Avea 49 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Vasile Stoica a străbătut întreaga planet în scaunul cu rotile. Lugojeanul este deţinătorul unui record mondial pentru cea mai mare distanţă parcursă într-o zi în scaunul cu rotile, de 132 de kilometri.
 
Vasile Stoica a participat până în ultimele clipe ale vieţii la competiţii dedicate persoanelor cu dizabilităţi.

Ultima dată a concurat la Cupa „Ana Lugojana”, la finalul lunii iunie, unde s-a impus la proba de aruncarea greutăţii, reuşind totodată mai multe locuri doi la tenis de masă şi alte competiţii.
 
Stoica a fost numit Cetăţean de Onoare al Lugojului, dar şi ambasador al României în străinătate. 
 
Sportivul lugojean Vasile Stoica a murit, miercuri, în urma unui infarct. Avea 49 de ani. Apropiaţii au povestit că acesta era cardiac, dar avea şi alte problem de sănătate. 
 
“Din 2013 de când a trecut printr-o despărţire, el a fost mai depresiv, nu îşi lua tratamentul şi obişnuia să bea mult. Noi am încercat să îi explicăm că nu e bine, dar din păcate nu am reuşit să îl convingem să renunţe la băutură”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Dorina Vărgatu, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic Lugoj.
 
Performanţe de Cartea Recordurilor
 
Vasile Stoica s-a născut cu un handicap locomotor dar a început să practice sportul în anul 1992, când era în Franţa. Un an mai târziu a efectuat o călătorie în cărucior, până la Paris, străbătând 3.400 de kilometri în 40 de zile. În 1995 a efectuat Turul Europei în cărucior, apoi în 1998 a efectuat Turul lumii. În 2001 a intrat în Cartea Recordurilor, după ce a parcurs în căruciorul cu rotile 132 de kilometri în 24 de ore.  
 
 
După doi ani, în 2003, a străbătut 3.800 de kilometri, în 66 de zile, pe celebra „Route 66” care uneşte Los Angeles de Chicago, iar în 2006 a parcurs 7.375 de kilometri, de la Bucureşti până la Cabo Finisterre – cel mai vestic punct al Spaniei, adică la Capătul Lumii, iar apoi până la Dusseldorf, în Germania.

În 2015, Vasile Stoica  a parcurs 2.000 de kilometri în fotoliul manual rulant în doar 30 de zile, reuşind să ajungă din Lugoj în Strasbourg, la sediul Parlamentului European, unde a transmis mesajele persoanelor cu dizabilităţi din România şi nemulţumirile acestora.
 

 

La Pirmaide, în timpul turului lumii din 1998/99

Imagini din aceeasi galerie
  • La Pirmaide, în timpul turului lumii din 1998/99
  • La Lugoj, la startul în cursa din 2008
  • Pregătit de asaltul la
  • La Route 66, împreună cu reprezentanţii consulatului român din Los Angeles
  • Pe Route 66, cu un grup care l-a însoţit câţiva kilometri
  • Tot pe Route 66, reparând o pană de cauciuc
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările