Cum a ajuns un magazin naturist să recolteze probe ADN pentru testele de paternitate cerute în instanţe

Cum a ajuns un magazin naturist să recolteze probe ADN pentru testele de paternitate cerute în instanţe

Clienţii care foloseau testele în instanţă îşi recoltau probele în magazinul naturist FOTO: homednadirect.ro

Un magazin naturist din Târgu Mureş care, de mai mulţi ani, comercializează teste de paternitate, folosite ulterior şi ca probe în instanţele de judecată, a primit interdicţia de a mai desfăşura acestă activitate.

Tribunalul Mureş a dat câştig de cauză Ministerului Sănătăţii-Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş, în litigiu cu societatea care comercializa teste de paternitate în incinta unui magazin naturist ce ulterior erau trimise unui institut din SUA pentru prelucrare. 

Decizia instanţei vine după ce, iniţial, Judecătoria Târgu Mureş a dispus anularea procesului-verbal prin care inspectorii sanitari au dispus interzicerea activităţii de comercializare a testelor de paternitate şi sancţionarea patroanei cu un avertisment. Instanţa inferioară a apreciat că DSP a greşit deoarece sancţiunea a fost aplicată administratorului, şi nu societăţii.

În decizia Tribunalului Mureş, judecătorii menţionează însă că decizia inspectorilor DSP a fost una corectă şi că activitatea de vânzare a testelor de paternitate, folosite ulterior ca probă în instanţă, în dosarele având ca obiect stabilirea paternităţii, nu este acreditată. Decizia instanţei nu este definitivă, Curtea de Apel urmând să aibă ultimul cuvânt în acest caz.

Cazul magazinului naturist din Târgu Mureş, administrat de societatea Laurabella SRL, care pe pagina de internet se prezintă ca fiind „cabinet de medicină complementară”, a ajuns în atenţia instanţelor de judecată în urma unei sesizări înaintată la DSP de către o persoană care a fost trimisă de instanţă să realizeze testul de paternitate la ”Laurabella”. Bărbatul a fost şocat să constate locul unde a fost trimis este un magazin naturist de cartier şi nu un laborator de specialitate.

În urma controlului DSP, s-a descoperit că societatea Laurabella avea încheiat un acord cu un institut din Ohio, SUA, din anul 2016, privind comercializarea testelor de paternitate. Cum obiectul de activitate al societăţii era de comerţ cu amănuntul al produselor alimentare, DSP Mureş a solicitat un punct de vedere şi Ministerului Sănătăţii, care a stabilit că magazinul în cauză nu are acreditarea necesară pentru a comercializa teste de paternitate, motiv pentru care s-a dispus oprirea acestei activităţi.

În faţa instanţei, administratoarea societăţii a invocat că activitatea desfăşurată era una perfect legală, fiind vorba doar de comerţ. În realitate, probele de la dosar au stabilit că în cazul testelor de paternitate folosite ca probă în instanţă, recoltarea salivei avea loc în magazin, după ce clientul primea instrucţiunile. Mai mult, la dosar au fost depuse şi contracte de colaborare pe care magazinul naturist le avea cu instanţele de judecată.

Probele recoltate în magazin, probă în instanţă

”Adevărul” a solicitat un punct de vedere Judecătoriei Târgu Mureş pentru a afla cum a fost posibil ca instanţa să apeleze la serviciile unui magazin naturist pentru dosarele având ca obiect „tăgadă paternitate”.

Pe rolul Judecătoriei Târgu Mureş, în ultimii doi ani s-au înregistrat 43 de dosare având ca obiect stabilirea paternităţii. Oficialii instanţei nu au putut comunica în câte din aceste dosare au apelat la serviciile magazinului naturist, subliniind că nu a existat o colaborare concretă.

„Au existat situaţii în care, pentru a obţine un rezultat cât mai repede şi mai ieftin, prezumtivii părinţi au ales să apeleze la serviciile SC Laurabella SRL (din câte cunoaştem a existat o singură situaţie când li s-a impus părţilor acest lucru), ci acestea, în urma consilierii primite în acest sens din partea apărătorilor şi pe baza acordului lor, apelau în mod liber la serviciile acestei societăţi”, se menţionează în răspunsul comunicat de Judecătoria Târgu Mureş. Instanţa a subliniat că în situaţiile în care nu exista acordul expres al tuturor părţilor privind realizarea testului ADN de către Laurabella SRL, acesta se realiza în cadrul institutelor de medicină legală sau în cadrul INML Mina Minovici.

În hotărârea Tribunalului Mureş, prin care s-a menţinut decizia autorităţilor sanitare, judecătorii au motivat de ce trebuie oprită activitatea de comercializarea testelor de maternitate în magazinul naturist.

„Obligaţiile stabilite în sarcina societăţii reclamante prin Acordul încheiat cu DNA Diagnostics Center Inc. Ohio (DDC) confirmă faptul că reclamanta nu desfăşura doar o activitate de vânzare/comerţ a kiturilor de testare (test de paternitate), pentru a se putea aprecia că sunt incluse în codurile CAEN 4711, 4729, ci presta un serviciu de testare, specific laboratoarelor medicale, constând în prelevarea de probe biologice, care nu era menţionat în actul constitutiv al societăţii şi pentru care nu era autorizată de Ministerul Sănătăţii.(...)

Testarea genetică a paternităţii presupune utilizarea profilurilor ADN pentru a determina dacă un individ este părintele biologic al unui copil. Testele genetice de stabilire a paternităţii se pot clasifica în informative sau legalizate, în funcţie de posibilitatea acestora de a fi folosite sau nu în faţa autorităţilor. Astfel, testele informative se realizează doar pentru informarea participanţilor şi pot fi realizate chiar şi acasă, fără a fi nevoie de identificarea părţilor implicate în test. Pe de altă parte, testele legalizate, care pot fi folosite şi în instanţă, în procese de paternitate, trebuie realizate doar de către clinici specializate, urmând nişte proceduri clare şi riguroase, care împiedică contaminarea sau manevrarea defectuoasă a probelor”, se menţionează în hotărârea Tribunalului Mureş.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Rivalitate fără margini: luptă de stăpâni la o expoziţie canină

 

Jurnalul unui interlop maghiar închis pentru deţinere ilegală de arme: „N-am avut chef să slujesc o ţară care de mult ne-a fost luată de români“

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările