Nereguli grave constatate de Corpul de Control al Prim-Ministrului la Complexului Energetic Oltenia

Nereguli grave constatate de Corpul de Control al Prim-Ministrului la Complexului Energetic Oltenia

Complexul Energetic Oltenia are 13.000 de angajaţi

Corpul de Control al Prim-Ministrului a efectuat o verificare la Complexul Energetic Oltenia (CEO), după greva minerilor din iarna trecută, care a produs un dezechilibru major în funcţionarea sistemului energetic naţional.

Ştiri pe aceeaşi temă

În raportul Corpului de Control, care a fost finalizat în luna iunie, sunt menţionate o serie de nereguli. 
Una dintre acestea îl priveşte pe actualul manager al CEO, Sorinel Boza. Conform raportului, numirea acestuia în funcţie s-a făcut în mod ilegal, cu încălcarea legislaţiei. Astfel, Sorinel Boza nu s-a aflat pe Lista scurtă pentru numirea în Directorat, ceea ce contravine Ordonanţei de Urgenţă 109, în baza căreia este organizat CEO. Sorinel Boza se afla pe lista de rezervă.
 

Lideri de sindicat, angajaţi la CEO, dar şi la organizaţiile sindicale

 
O altă neregulă depistată de către reprezentanţii Prim-Ministrului se referă la angajarea a şase lideri de sindicat pe posturi de inspectori de protecţie socială. Trei dintre aceştia, Eugen Iovan, Adrian Marciuc şi Constantin Mitrescu, ar fi fost şi angajaţi ai organizaţiilor sindicale, astfel că era nevoie de suspendarea contractului de muncă încheiat de CEO. Liderii de sindicat au ajuns a venituri lunare între 7.000 şi 12.000 de lei.
 

Raportări ficitive ale stocurilor

 
Reprezentanţi au depistat nereguli şi în privinţa constituirii stocurilor de cărbune pentru rezerva de iarnă.
Conform raportului, acestea ar fi fost mai mici decât cele stabilite în hotărârea de guvern privind stocurile de siguranţă.
De asemenea, ar fi fost raportate la Ministerul Energiei inclusiv cantităţile de cărbune din rezerva de stat, care nu sunt proprietatea Complexului Energetic Oltenia. 
La termocentrala Rovinari a fost depistată o diferenţă în minus între cantitatea din depozit şi cea din acte.
 
Raportul de Control a fost transmis mai multor instituţii, dar şi unităţii de Parchet competente.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: