Cultivă roşii gigant în grădina de acasă

Cultivă roşii gigant în grădina de acasă

Paraschiva Amărăscu arată câteva roşii crescute în grădina proprie

O familie din cartierul Drăgoieni creşte, de 20 de ani, tomate de peste 1 kilogram în gospodărie. Soţii Amărăscu spun că plantele nu au fost tratate cu îngrăşăminte chimice, ci cu fecale de la păsări.

Ştiri pe aceeaşi temă

Roşii demne de cartea recordurilor au crescut în grădina unei familii din cartierul târgujian Drăgoieni. Ion şi Paraschiva Amărăscu, ambii de 71 de ani, cultivă roşii de peste 20 de ani. În fiecare an, în grădina lor cresc tomate de peste un kilogram, spre uimirea vecinilor. Nici în acest an cultivarea roşiilor nu a fost muncă zadarnică pentru familia Amărăscu, acestea ajungând până la 1,3 kilograme.

L-au impresionat pe Mircea Dinescu

Au ţinut să folosească îngrăşăminte sută la sută natural pentru ca tomatele să crească mari, cât pepenii galbeni, şi să fie gustoase. „Sunt pasionată de legumicultură, în special de cultivarea roşiilor. Am aproape toate soiurile, ochiul boului, inima boului, cherry. La sfârşitul lui februarie le-am pus în cutiuţe cu pământ şi gunoi de la păsările pe care le avem în curte. Nu am folosit azotat. Secretul stă şi în plivit şi plantat. Trebuie îndepărtate toate buruienile şi udate frecvent. Le-am stropit împotriva manei. Şi acum punem praf de la fecalele de păsări în apă şi punem la rădăcina legumelor. Este sămânţă românească, de la mama mea, am dat şi vecinilor, dar cred că nu le îngrijesc ca noi, de nu cresc aşa. Am vândut peste 200 de kilograme de roşii, am făcut 20 de kilograme de bulion, zacuscă. Iau câte o găleată de pe ciorchine“, a spus Paraschiva Amărăscu. Tomatele de mari dimensiuni ale soţilor Amărăscu au devenit cunoscute peste tot în oraş. Adesea, Ion Amărăscu iese la şosea, în faţa porţii, să le vândă. Nu a fost deloc dezamăgit de vânzări cu toate că datorită producţiei mari, preţurile au fost reduse la jumătate faţă de anul trecut. De la el a cumpărat şi Mircea Dinescu, scriitor, publicist şi om de afaceri. „A oprit maşina în faţa porţii şi a luat zece kilograme de roşii. Mi-a spus că la dumnealui, lângă Craiova, nu sunt aşa şi le-a ales pe cele mai mari. Ca să ai o recoltă bună, trebuie să stai numai în grădină. Să culegi buruienile şi, de la început, roşiile să fie plantate mai rar“, a spus Ion Amărăscu.

Ion şi Paraschiva Amărăscu arată roşiile uriaşe din grădină

Pun roşii pentru nepoţi

Pe lângă tomate, cei doi soţi din Drăgoieni cultivă în curte ardei, fasole, morcovi, ceapă şi alte legume. Cei doi soţi spun că o roşie gigant ar fi echivalentul a patru sau cinci legume de dimensiuni obişnuite. Proprietarii speră să vadă în grădina lor şi roşii de peste un kilogram şi jumătate. Legumele le folosesc mai mult pentru consum propriu şi spre bucuria celor patru copii şi şapte nepoţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările