Răgazul a expirat, iar oţelarii rămaşi la COS Târgovişte intră în şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
costgv

Soarta COS Târgovişte a fost pecetluită, iar cei peste 1.000 de salariaţi vor intra, pe rând, în şomaj tehnic. Termenul limită până la care Guvernul României putea face ceva, prin preluarea activelor,a fost 23 martie.

Guvernanţii au arătat că pentru repornirea COS şi reintrarea acestuia în circuitul economic este nevoie de aproximativ 20 milioane de euro şi minim 4 luni de muncă, investiţie pe care numai un investitor privat din domeniul metalurgic ar avea capacitatea şi interesul de a pune COS Târgovişte pe picioare în cel mai scurt timp.

De asemenea, pentru revizuirea anuală a autorizaţiei integrate de mediu sunt necesare 29 de milioane de lei, aproximativ 5 milioane de euro.

„Suntem dezamăgiţi pentru că începând cu săptămâna aceasta, din 23 martie încolo, expiră termenele de preaviz şi oamenii urmează să plece în şomaj. Adică statul român mai plăteşte, pentru nepăsarea şi indolenţa pe care au manifestat-o până acum, vreo 10 milioane de euro pentru un an de zile de şomaj pentru oamenii aceştia, pentru că trebuie să le plătească ajutoarele de şomaj. Nu se poate aşa ceva, să spui, la un moment dat, de COS Târgovişte, doar declarativ, că trebuie să meargă înainte procedura”, a spus Nicolae Dragodănescu, liderul Sindicatului Valahia.

La finalul lunii noiembrie 2020, ministrul de atunci al Economiei, Virgil Popescu, anunţa că activele funcţionale ale COS Târgovişte vor fi preluate de stat în contul datoriilor la ANAF, de către o societate comercială nou înfiinţată în subordinea Ministerului Economiei, care va prelua inclusiv salariaţii combinatului.

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, unul dintre giganţii Epocii de Aur, dar şi principalii producători de produse din oţel din România, şi-a anunţat angajaţii că se vor face concedieri colective, în data de 17 iulie. Aproape 1.200 de salariaţi au rămas, de atunci, fără un loc de muncă.

În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL.

Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.

Sindicatul Valahia Târgovişte a precizat în luna iulie că a primit o notificarea de conducerea COS Târgovişte că încetează producţia pe termen nedefinit şi se vor face aproximativ 1.200 de concedieri colective.

Sindicatul Valahia a mai anunţat că a prezentat parlamentarilor de Dâmboviţa situaţia existentă la COS Târgovişte şi le-a cerut sprijinul pentru ca statul român sa-şi convertească creanţa pe care o are la COS Târgovişte, de circa 10 milioane de euro, în acţiuni la COS Târgovişte. Pe întreaga durată a anului 2020, societatea a avut sistată activitatea de producţie.

  

CITEŞTE ŞI:

VIDEO Falimentul bate la uşa Mechel Târgovişte: datorii uriaşe la ANAF şi reorganizare cerută de o firmă care taie fier vechi

Protest la COS Târgovişte. Salariaţii acuză „relaţii feudale de muncă şi că actuală administraţie nu este interesată de ieşirea din insolvenţă”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite