Proiect unic în România, după 1989. Construirea unui oraş de la zero, în Staţiunea Padina-Peştera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Peştera-Padina a intrat în faza dezbaterii tehnice a Master Planului - Strategie de dezvoltare spaţială. Etapa este extrem de importantă pentru că sunt analizate toate aspectele care vor duce la realizarea cu succes a staţiunii de interes naţional din Bucegi.

Documentaţia tehnică a fost transmisă în format electronic tuturor ministerelor, instituţiilor, companiilor şi serviciilor care pot emite puncte de vedere în ceea ce priveşte infrastructura edilitară, infrastructura practicării sporturilor montane şi alte investiţii specifice unui astfel de proiect. 

Astfel, până pe 24 decembrie, sunt aşteptate puncte de vedere oficiale, dar şi propuneri constructive, astfel încât proiectul Peştera-Padina, prima staţiune care se proiectează în ultimii 30 de ani în România, să se poată derula fără sincope. 

Construirea unui oraş-staţiune de la zero

Autorităţile judeţene vorbesc despre construirea unui oraş în adevăratul sens al cuvântului.

„Construirea unui oraş-staţiune de la ZERO nu este muncă uşoară. Despre acest lucru este vorba în cazul proiectului Peştera-Padina. Amploarea investiţiei nu permite paşi greşiţi şi, de aceea, am considerat necesară o dezbatere tehnică pentru a identifica eventualele probleme care ar putea apărea pe parcursul desfăşurării proiectului. Astfel, un set de documente a fost pus la dispoziţia tuturor instituţiilor care pot emite puncte de vedere în ceea ce priveşte construirea primei staţiuni turistice în România ultimilor 30 de ani”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

Staţiunea Peştera-Padina este amplasată integral într-un parc natural, fiind singura de acest fel din ţară până în momentul de faţă.

zapada padina

Platoul Padina, Hotel Peştera. FOTO: Facebook

„La sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor, voi convoca şi o dezbatere publică în care instituţiile abilitate, proprietarii de terenuri din zona montană Peştera-Padina, dar şi viitorii investitori vor putea veni cu propuneri în sprijinul realizării acestui proiect unic în România de după 1989”, a mai spus Ştefan.

Un set de documente a fost trimis spre analiză Academiei Române, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - Direcţiei Generale de Turism, Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva - Administraţiei Parcului Natural Bucegi, Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Bucegi, Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Dâmboviţa, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa, Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa, furnizorilor de servicii şi utilităţi, dar şi Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” - Centrul de Cercetare, Proiectare, Execuţie şi Consulting.

„Este de menţionat că necomunicarea unui răspuns referitor la documentaţia supusă analizei va fi interpretată - tehnic şi juridic - ca un punct de vedere favorabil, exprimat în mod tacit. Odată finalizată această etapă, la sfârşitul lunii ianuarie 2021, urmează şi o dezbatere publică pe aceeaşi temă. Patrimoniul natural şi antropic al judeţului Dâmboviţa prezintă un potenţial turistic extraordinar, turismul montan prefigurându-se a fi unul dintre principalele produse de promovare şi dezvoltare a judeţului”, mai arată CJ Dâmboviţa.

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 107/15.03.2018 privind aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional sau local, zona Peştera-Padina din comuna Moroeni, judeţul Dâmboviţa, a fost atestată ca staţiune turistică de interes naţional. 

Proiectul strategic de cea mai mare importanţă şi amploare privind dezvoltarea turismului în judeţul Dâmboviţa este reprezentat de valorificarea zonei Peştera-Padina din Parcul Natural Bucegi. 

Vă mai recomandăm şi:

Cum arăta primul adăpost montan construit, acum aproape un secol, în staţiunea turistică Padina-Peştera

Camparea în zona „tradiţională” Padina - Peştera este interzisă. Ce amenzi riscaţi

Primii paşi spre construirea pârtiei de ski Cocora - Peştera din zona Padina 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite