Cum arăta primul adăpost montan construit, acum aproape un secol, în staţiunea turistică Padina-Peştera
0Montagniarzii au sărbătorit, luna trecută, 97 de ani de la inaugurarea Casei Peştera. Inaugurată la 21 septembrie 1923 în prezenţa a peste 60 de iubitori de munte, Casa Peştera a fost primul adăpost montan din zona Padina-Peştera.
Acum, în locul adăpostului care a ferit de intemperii mii de turişti, funcţionează un hotel de patru stele.
Lucrările Casei Peştera au început în mai 1923 la iniţiativa Bucurei Dumbravă, Mihai Haret şi Emanoil Bucuta alături de alţi montaniarzi ai acelor timpuri. Însuşi Mihai Haret, nepotul savantului Spiru Haret, a participat şi a îndrumat realizarea construcţiei.
Mihai Haret este considerat întemeietorul mişcării turistice din România şi a fost Membru al Clubului Alpin Francez precum şi Membru în Comitetul Societăţii Regale Române de Geografie.
Pentru că era un reper pentru turiştii care urcau la Padina, cabana a fost extinsă şi reamenajată, iar în 1930 cabana figura cu patruzeci de locuri distribuite în cinci camere la parter şi trei la mansardă, cu paturi cu somieră, saltele de lână, perne din fulgi şi pături.
„Înzestrată cu sobe de teracotă, cu 40 de paturi cu somieră, saltele de lână, perne de fulgi, pături şi lingeria completă de pat, casa „Peştera” punea la dispoziţia turiştilor 5 camere la parter şi 3 la mansardă, o sală de mâncare cu bibliotecă. Cortul principal mai cuprindea: bucătăria, cămara de alimente, camera îngrijitorului, o piviniţă de beton iar corpul secundar: o cameră pentru călăuze cu 6 locuri, o cameră neagră pentru fotografie, o cămară-atelier şi un grajd pentru vite” (din Enciclopedia Turistică Românească Volumul XIII 1946).
FOTO: Asociaţia Turistică Padina - Peştera
FOTO: Asociaţia Turistică Padina - Peştera
În apropiere se află şi Peştera Ialomiţei, cea mai vizitată peşteră din Munţii, ce reprezintă un punct de mare interes pentru turismul judeţului Dâmboviţa. La izvoarele Ialomiţei se nevoiau sihaştrii încă din secolul XV, însă mănăstirea Ialomiţei a fost ridicată în secolul al XV-lea, chiar la intrarea în Peştera Ialomiţei.
Peştera Ialomiţei se află pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, în localitatea Moroeni, judeţul Dâmboviţa, pe Muntele Bătrâna, la circa 10 km de izvoarele râului Ialomiţa, la o altitudine de 1.530 m.
De asemenea, Telecabina Buşteni - Babele - Peştera oferă posibilitatea un traseu de vis către Buşteni.
VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:
Peştera Ialomiţei, „descoperită“ de aproape 700.000 de turişti, de când a fost reabilitată