Lucrările în pomicultură, mult întârziate din cauza ploilor. „Riscăm să avem nişte mere cu pete şi bube”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Livezile de meri, afectate de ploi. FOTO: C.S
Livezile de meri, afectate de ploi. FOTO: C.S

Pomicultura are mult de suferit de pe urma ploilor abundente. Agricultorii nu pot să îşi stropească plantaţiile împotriva dăunătorilor pentru că în ultimele săptămâni a plouat aproape în fiecare zi pe Valea Dâmboviţei, iar toate substanţele ar fi inutile dacă sunt spălate de ploaie.

De asemenea, pomicultorii nu pot intra în livezi pentru a efectua lucrările de curăţeni: tuns iarbă, erbicidat.

„Este iarba până la genunchi. Nu am putut stropi deloc. Unii dintre noi s-au încumetat să stropească, dar este loterie. Poţi pierde mii de lei de la o oră la alta”, spune un pomicultor din Voineşti.

Riscul e ca plantaţiile să fie năpădite de dăunători.

„Cei cu plantaţii mici au putut face câteva stropiri, dar marii producători sunt în urmă cu stropirile. În fiecare an se fac până la 12 stropiri şi multe perioade au fost sărite. 

Cei care mai au şi serviciu şi pot intra în livadă doar după ora 16.00 au avut cel mai mult de suferit, pentru că a plouat aproape în fiecare după-amiază. 

Riscăm să avem nişte mere cu aspect nu tocmai plăcut, cu pete şi bube, pentru că este năpădit de rapăn”, spune Claudiu Popa,viceprimarul comunei Voineşti.

Pomicultorii din Voineşti îşi montează

De mult ori, ploile vin la pachet şi cu grindină, iar gheaţa este inamicul numărul unu pentru pomi. Unii tre proprietarii de livezi şi-au realizat, cu fonduri europene, plase antigrindină ca să îşi protejeze culturile.

Mulţi agricultori au luat aceasă decizie costisitoare, după ce au constatat că grindina loveşte de cel puţin două ori, în fiecare an, zona respectivă. Nu toţi îşi permit însă o asemenea investiţie, în condiţiile în care acoperirea unui hectar de livadă costă circa 15.000 de euro.  

Pomicultorii din Voineşti îşi montează

„Plasa antigrindină este necesară. Grindina este cel mai mare risc în zona noastră, în afară de secetă, pentru că este în schimbare clima. Chiar şi când este frig tot vine grindina. Au fost ani când am fost loviţi de câte două ori de piatră. Noi am făcut un credit pentru a implementa proiectul. Anul trecut şi-a făcut treaba această folie şi a protejat merii. Piatra este periculoasă în pomicultură, mai ales dacă pică atunci când merii sunt în floare, cum s-a întâmplat acum doi ani”, declară Daniel Onea, propreitarul unei livezi de 6,3 hectare.

Cartofii se clocesc în pământ. Lunguletu

Ploile au afectat mult şi ogoarele cultivate cu cartofi. Proprietarii de terenuri nu pot intra la racoltat pentru că pământul este prea moale. Din cauza asta, cartofii clocesc pur şi simplu în pământul ud.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

FOTO An excelent pentru Frumosul de Voineşti. „Merele noastre se caută pe piaţă. Avem de muncă şi avem calitate“

 

În patria „frumosului de Voineşti“, elevii primesc mere din Polonia. „Nu au spaţii de depozitare cu atmosferă controlată“

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite