Teribilul accident de la Cornu Luncii: „Microbuzul era transformat atizanal şi efectua în mod regulat transport ilegal de pasageri şi mărfuri către Italia”

Teribilul
accident de la Cornu Luncii: „Microbuzul era transformat atizanal şi efectua în
mod regulat transport ilegal de pasageri şi mărfuri către Italia”

FOTO: Oana Şlemco

Două persoane au murit şi alte şapte au ajuns la spital, în urma accidentului de la Cornu Luncii (judeţul Suceava). Federaţia Operatorilor Români de Transport arată, într-un comunicat de presă, că tragedia s-a produs din cauza vitezei excesive şi a stării tehnice necorespunzătoare a microbuzului transformat artizanal.


 Federaţia Operatorilor Români de Transport (F.O.R.T.) informează că va organiza proteste la Bucureşti şi în ţară, după tragedia de la Cornu Luncii. Doi oameni au murit şi alţi şapte au fost răniţi grav, săptămâna trecută, după ce un microbuz a izbit o camionetă care transporta lapte. Pasagerii din microbuz voiau să ajungă la muncă în Italia.

Pe raza satului Sasca Nouă, din comuna Cornu Luncii a judeţului Suceava, unul dintre cauciucurile microbuzului a explodat în mers. Şoferul microbuzului a pătruns pe contrasesn şi a lovit camioneta care se deplasa regulamentar. Şoferul autoutilitarei a decedat pe loc. În accident şi-a mai pierdut viaţa o femeie care ocupa scaunul din faţă al microbuzului.

Pe lângă pasageri, microbuzul mai transporta pachete pentru românii din Italia. Ei bine, reprezentanţii F.O.R.T. atrag atenţia că microbuzul era transformat artizanal. De altfel, se vede şi în fotografiile făcute imediat după accident că între zona de bagaje şi cea de scaune era un perete despărţitor. Tot transportatorii mai spun că, din informaţiile pe care le au, microbuzul efectua o cursă ilegală în Italia..

Acest accident rutier a fost cauzat de viteza excesiva şi starea tehnică necorespunzatoare a microbuzului transformat artizanal, microbuz care, din datele obţinute de Federaţia Operatorilor Români de Transport – F.O.R.T., efectua în mod regulat, transport ilegal de pasageri si mărfuri către Italia.

Tragedia rutiera de la Sasca Nouă se alătură seriei negre de astfel de evenimente, petrecute în ultimii ani, cu consecinţe extrem de grave, un adevarat fenomen naţional pe care F.O.R.T. încearcă de ani de zile sa îl oprească”, se arată în comunicatul de presă transmis de F.O.R.T.

Federaţia transportatorilor va organiza un protest la Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării, între altele, pentru a determina autorităţile să ia măsuri împotriva celor care fac transport ilegal de persoane şi mărfuri.  

„Politicienii şi autorităţile publice locale şi centrale sunt factori direct responsabili pentru dezvoltarea acestui fenomen, UNIC la nivelul Uniunii Europene, iar opinia publică este de multe ori indusă în eroare de sintagme de tipul “microbuz de transport pasageri”, fără să înţeleagă faptul că aceste autovehicule au suferit modificări tehnice neconforme, nu intra în categoria autovehiculelor de transport pasageri fabricate şi omologate în acest scop şi NU beneficiază de verificări periodice specifice în unitaţi teritoriale aparţinând Registrului Auto Roman, verificări ce ar trebui să urmărească atât starea tehnică cât şi respectarea gradului de confort şi sigurantă al pasagerilor”, se mai arată în comunicat.

Transportatorii care fac parte din F.O.R.T. au arătat că „transportul neautorizat de pasageri, desfăşurat cu autoturisme sub capacitatea de 9 locuri sau autoturisme de tip microbuz destinate transportului de mărfuri ( transformate artizanal, având şi locuri pentru persoane), nu oferă nici o siguranţă, iar  pasagerii sunt expuşi tragediilor, fără să beneficieze de asigurare pe întreaga durată a călătoriei aşa cum prevăd actele normative în cazul transporturilor licentiate”.

„Cuvântul de ordine în transporturi este “HAOS” şi faţă de tot ceea ce se întamplă, F.O.R.T. a sesizat Guvernul României, Comisia Europeană şi Parlamentul European, iar pe data de 22 februarie organizează la nivel naţional şi în Bucureşti- Piaţa Victoriei un amplu protest ce are rolul de a aduce legislaţia pe drumul cel bun. La protest vor participa cca. 5000 de patroni şi angajaţi din transporturi, veniţi din toată ţara, pentru susţinerea revendicărilor ce privesc atât transportul de mărfuri cât şi cel de pasageri”, transmite conducerea F.O.R.T.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: