Zossima, moşierul din Bărăgan care a ridicat prima şcoală de agricultură din spaţiul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iordache Zossima, moşierul filantrop din Armăşeşti FOTO liceul-zossima.armasesti.ro
Iordache Zossima, moşierul filantrop din Armăşeşti FOTO liceul-zossima.armasesti.ro

În comuna Armăşeşti din judeţul Ialomiţa funcţionează în prezent o fermă didactică şi un liceu agroindustrial, cu o vechime de un secol, fiind ridicate la dorinţa boierului Iordache Zossima.

Iordache Zossima s-a născut într-o familie cu origini greceşti, în jurul anului 1810. A deţinut câteva funcţii importante – serdar, paharnic şi şef al cancelariei Sfintei Mitropolii a Ungrovlahiei –, însă a rămas în memoria colectivă pentru operele sale caritabile. 

Proprietar al moşiei ialomiţene Nenişorii de Sus, din comuna Armăşeşti, Iordache Zossima a refăcut, cu multă generozitate, Biserica „Sfântul Gheorghe“, pe care a înzestrat-o cu moşia Surdeasca Glodeneasca, şi a ridicat, în 1882, clădirea Primăriei din Armăşeşti. 

Totuşi, cea mai însemnată ctitorie a sa rămâne Şcoala de Agricultură din Armăşeşti – astăzi, Grupul Şcolar „Iordache Zossima“ –,  care a fost prima astfel de instituţie din spaţiul românesc, fiind construită în anii 1883-1885.

O investiţie generoasă în şcoală 

Situată pe strada Bisericii 35, şcoala este astăzi monument istoric de clasa A, conform Direcţiei de Cultură Ialomiţa, şi a rămas una dintre cele mai importante şcoli  din judeţ. Este a treia şcoală agricolă din ţară şi, după ce a fost terminată construcţia, a fost donată Ministerului Agriculturii, Comerţului, Industriei şi Domeniilor, după cum e menţionat în Decretul Regal din 23 iulie 1887.

Alături de clădirea şcolii, filantropul Zossima a donat şi 350 de hectare de teren arabil şi păşuni, o vie şi suma de 100.000 de lei pentru întreţinerea a 240 de elevi şi pentru construirea unui cămin care să-i găzduiască pe cei care locuiau în alte localităţi. A fost prima şcoală model de gradul al II-lea ai cărei absolvenţi erau maiştri şi maestre pentru şcolile  agricole de gradul I. Până în anul 1906 a fost şcoală mixtă, având două divizii, una de băieţi şi una de fete. După aceea, a rămas doar şcoală de băieţi. 

slobozia liceul iordache zossima din armanesti foto liceul-zossima-armasesti.ro

Interiorul şcolii de agricultură pe care a finanţat-o moşierul Zossima FOTO liceul-zossima.armasesti.ro

În anul 1927, în cadrul şcolii s-a construit o brutărie şi clădirile anexe, în 1929 s-a ridicat o uzină electrică, iar în 1946 s-a săpat o fântână  adâncă de 40 de metri. În anul 1956 s-a început construirea celui de-al doilea etaj, pentru ca un an mai târziu să se ridice un depozit de carburanţi. Între anii 1975 şi 1990, şcoala a funcţionat ca Liceu Agroindustrial, cu specializările agronomie, zootehnie şi medicină veterinară, iar după 1990 s-a numit Grup Şcolar Agricol „Iordache Zossima“. Din anul 2010 a devenit Liceul Tehnologic „Iordache Zossima“.

Pe lângă liceul agricol, moşierul Iordache Zossima s-a îngrijit să ofere comunităţii din Armăşeşti şi un spital, o biserică şi o şcoală de meserii care să pregătească viitorii agricultori. Construcţia şcolii a început în 1848, iar în 1889 aceasta deja funcţiona ca şcoală mixtă practică de agricultură şi meserii. 

slobozia liceul iordache zossima din armanesti foto liceul-zossima-armasesti.ro

Intrarea principală în şcoală FOTO liceul-zossima-armasesti.ro

Pe la începutul secolului XX, aici a funcţionat şi o staţie de meteorologie, care emitea prognoze pentru întreaga zonă de sud-est a ţării. După 1942, şcoala de meserii de la Armăşeşti a devenit Şcoala de Ţesătorie, iar maistru-şef a fost Paraschiva Topîrceanu, mama poetului George Topîrceanu. Există date potrivit cărora scriitorul şi-ar fi petrecut primii ani din viaţă chiar în incinta  unităţii şcolare, la internat.

Un spital cu 20 de paturi 

Spitalul din Armăşeşti a fost fondat în 1897 şi a făcut parte din Eforia Spitalelor Civice din Bucureşti. Din legatul donat de Iordache Zossima, Eforia a ridicat în conacul moşiei sale de la Nenişori-Armăşeşti un spital. Aşezământul a fost refăcut parţial în 1896, iar la 1930 funcţiona ca spital rural mixt, cu 20 de paturi.

slobozia liceul iordache zossima din armanesti foto liceul-zossima-armasesti.ro

Prima şcoală de agricultură a fost creată în Bărăgan, graţie fondurilor donate de boierul Zossima FOTO liceul-zossima-armasesti.ro

Eforia Spitalelor Civile a luat fiinţă printr-o decizie a generalului Kiseleff, pe 2 aprilie 1832, prin reunirea Fundaţiunilor Colţea, Pantelimon şi Iubirea de Oameni-Filantropia. Până la 1832, aceste trei fundaţii au fost gospodărite separat, iar apoi au fost reunite într-o Eforie a Spitalelor, numindu-se ca efori vornicul Mihail Ghika, logofătul Mihail Racoviţă şi căminarul Alecu Ghika, iar ca om al meşteşugului - doctorul  Picolo. 

În anul 1847, Gheorghe Bibescu trece sub controlul Eforiei administraţia tuturor spitalelor din ţară. Între 1860 şi 1864, Eforia a funcţionat ca o direcţie anexă a Ministerului de Interne,  evenind în 1864 la un patrimoniu distinct de cel al statului, cu caracter de instituţie de utilitate publică, sub numele de Eforia Spitalelor Civile. 

   

Ferme didactice pentru specialişti în agricultură şi zootehnie 

Şcoala care a fost ridicată din donaţia moşierului Iordache Zossima este astăzi o adevărată fermă unde elevii învaţă să cultive pământul şi să crească animalele. Cu o istorie de peste un secol, unitatea de învăţământ are în proprietate o suprafaţă de 30 de hectare de pământ, dintre care 13 sunt în curtea şcolii.

slobozia liceul iordache zossima din armanesti foto liceul-zossima-armasesti.ro

Şcoala de agricultură din Bărăgan FOTO liceul-zossima-armasesti.ro

Acest teren este împărţit în două ferme didactice: una pentru cultura plantelor, iar cealaltă este destinată unei microferme zootehnice. În fermele didactice ale şcolii, elevii iau lecţii despre cum trebuie lucrate pământurile şi crescute animalele. În prezent, liceul specializează elevi în domeniul veterinar, al protecţiei mediului, mecanicii agricole, dar şi în cel al economiei şi al comerţului. În fiecare an, aici sunt şcolarizaţi un număr de aproximativ 380 de elevi.

slobozia liceul iordache zossima din armanesti foto liceul-zossima-armasesti.roslobozia liceul iordache zossima din armanesti foto liceul-zossima-armasesti.ro

Elevii descoperă la şcoala din Ialomiţa tainele agriculturii FOTO liceul-zossima-armasesti.ro

Vă mai recomandăm şi:

 

Dosarul secret al Lagărului de prizonieri sovietici din Vulcan. Mărturii rare despre cum i-au tratat românii VIDEO

 

Peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca interzis în Italia, folosite deja în România. Ce se întâmplă cu restul

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite