Povestea jandarmului maestru în dansuri populare. Cum se împacă viaţa militară cu folclorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când se dezbracă uniforma militară, Daniel Dinu, absolvent al Facultăţii de Drept în anul 2012, urcă pe scenă şi se transformă în cele mai bun dansator. În costum popular, jandarmul din Slobozia se prinde în hore cu bucurie şi dansează ca la carte. Militarul este membru al Ansambulului folcloric Doina Bărăganul, dar şi coregraf în comuna Săveni.

Pentru el, dansul popular este o trăire, un vis devenit realitate. „Muzica înseamnă dăruire, ore de studiu, pasiune şi talent. Dacă una din ele lipseşte, reuşita este compromisă. Pe lângă toate acestea trebuie să ai şi trăire pe scenă, pentru că publicul simte şi nu-ţi va oferi încrederea sa”, spune tânărul. 

Plutonierul major Daniel Dinu, 36 de ani, din Slobozia, urcă pe scenă de 22 de ani şi o face cu aceeaşi hotărâre cu care ia parte la misiunile din Jandarmeria Ialomiţa. Nu s-a abătut niciodată de la crezul său de a fi cel mai bun, de a-şi construi cu ambiţie, pas cu pas, cariere de care să fie mândru. Organizat, uneori sever, pasionat şi de uniforma militară, dar şi de foclor, ialomiţeanul a reuşit să îmbine perfect cele două meserii. Dacă într-o zi ar renunţa la una dintre ele, cealaltă i-ar asigura un trai decent.

De 22 de ani, pe scenă

Daniel Dinu a început să practice dansul din anul 1998, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Slobozia, pe când încă nu împlinise vârsta de 14 ani, sub îndrumarea maestrului coregraf, Mihai Runcanu. 

Pasiunea pentru dansul popular a fost îmbinată, peste ani, cu profesia de jandarm. În prezent este membru al ansamblului folcloric ,,Doina Bărăganului", al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa.

Imagine indisponibilă

Daniel duce mai departe visul său, devenind coregraful ansamblului folcloric ,,Cununa Bărăganului" din Săveni, format din copii din Barăgan. Astfel îmbină viaţa militară, cu dăruirea cu care trăieşte dansul popular. Acolo unde ajunge cu paşii, ajunge şi cu sufletul şi nu a fost deloc uşor.” Au fost sacrificii, muncă asiduă şi uneori chiar renunţări. Eu trăiesc la maximum ambele meserii. Este dificil să aleg, pentru că amândouă fac parte din existenţa mea. Cred că disciplina şi antrenamentele îndelungate în dansul popular mi-au oferit ocazia mai târziu să pot îmbrăca uniforma de jandarm. Se completează fericit una pe cealaltă şi mă pot considera împlinit din acest punct de vedere. Satisfacţiile vin pe ambele fronturi: şi pe scenă, dar şi în misiuni”, povesteşte jandarmul.

În Italia, la primul festival

Încă de mic copil a fost atras de dansurile populare şi urmărea la televizor ansamblurile folclorice încercând să execute paşii de dans.

Imagine indisponibilă

„Identitatea unei naţiuni se reflectă prin folclor. Pentru mine folclorul înseamnă tradiţii, obiceiuri, muzică şi dans popular care se transmit din generaţie în generaţie.

Am început dansuri populare când eram clasa în clasa a –IX-a, ţin minte şi acum data şi nu o voi uita niciodată 22 septembrie 1998, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Slobozia sub îndrumarea maestrului coregraf Mihai Runcanu, la ansamblul folcloric "Floricica".

Imagine indisponibilă

În anul 2002 m-am transferat la ansamblul folcloric "Doina Bărăganului" al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa sub îndrumarea maestrului coregraf Nicuşor Iancu şi al domnului director din acea perioadă domnul profesor doctor Cristian Obrejan.

Primul festival în străinătate a fost în anul 2003 în Italia în oraşul Alatri. Au urmat şi alte festivaluri la care am participat, atât în ţară cât şi în străinătate (Franţa, Cehia, Belgia, Olanda, Bulgaria, Macedonia, Slovenia) unde am reprezentat cu succes România”, povesteşte ialomiţeanul.

De 15 ani îmbracă uniforma militară

În anul 2005 a fost încorporat în armată. A efectuat stagiul militar la unitatea de jandarmi unde s-a şi angajat în anul 2006. Colegii şi superiorii i-au înţeles pasiunea pentru folclor şi l-au sprijinit întotdeauna. La fel ca propria familie, şi aceştia sunt mândri de realizările sale. „Datorită domnului locotenent-colonel Nicu Laurenţiu, care m-a sprijinit şi susţinut am putut să îmbrac atât haina militară cât şi costumul popular, făcând faţă misiunilor pe care le-am executat împreună cu colegii jandarmi, cât şi orelor de repetiţii şi spectacolelor la care am participat”, spune Daniel Dinu.

Imagine indisponibilă

Îi învaţă pe copii să danseze

În anul 2013 din dorinţa de a învăţa şi alţi copii tainele dansului popular şi cu ajutorul maestrului coregraf Nicuşor Iancu, Daniel Dinu a devenit coregraful ansamblului „Cununa Bărăganului" din comuna Săveni. 

„Este o provocare pentru mine şi mă bucur că am ocazia să împărtăşesc din experienţa mea şi altora. Alături de aceşti copii am participat la concursuri şi spectacole în ţară, obţinând premii şi trofee, dar şi în străinătate (Spania, Italia, Bulgaria, Macedonia) reprezentând cu succes şi mândrie ţara noastră”, spune tânărul.

Imagine indisponibilă

„În prezent activez ca dansator la ansamblul folcloric "Doina Bărăganului" al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa, sub îndrumarea maestrului coregraf Nicuşor Iancu şi a domnului director profesor preot Cătălin Stanciu. Repertoriul ansamblului este unul foarte bogat cuprinzând tablouri coregrafice din toate zonele ţării. Toate reuşitele ansamblului se datorează unei munci asidue şi a repetiţiilor care au loc de 3 ori pe săptămână. Mă simt mândru ca fac parte din acest colectiv şi că duc mai departe tradiţiile şi obiceiurile folclorice româneşti”, concluzionează jandarmul din Slobozia.

Vă mai recomandăm şi:

Spitalul „Marius Nasta”, luat cu asalt. Familia unui pacient decedat de COVID-19 a trecut de pază şi a ameninţat medicii şi pacienţii

Ce mită ar fi primit şefa Medicinei Legale din Iaşi. Este unul dintre cei mai bine plătiţi doctori: 36.000 de lei pe lună

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite