FOTOGALERIE Bărăgan, ţinutul sterp cu nume otoman

FOTOGALERIE Bărăgan, ţinutul sterp cu nume otoman

Peisaj din Bărăganul arid FOTO: blog intamplarisavante.wordpress.com

Evocat în operele marilor scriitori ai literaturii române, Bărăganul îşi trage numele dintr-un cuvânt turcic, „Buragan“, care înseamnă  vârtej, furtună sau vifor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Grânarul patriei“, Bărăganul, are un nume adânc cufundat în istorie. Cercetările istorice au scos la iveală faptul că toponimia acestui ţinut are fie origini pecenego-cumane, fie turcice sau arabo-persane. Într-un articol semnat de profesorul de istorie Vitalie Buzu pentru revista culturală ialomiţeană Helis, acesta explică pe larg provenienţa numelui de Bărăgan.

„C.C.Giurescu şi C.Ştefănescu apreciau că termenul se datorează vechiului cuvânt turcic «Buragan» care înseamnă vârtej, furtună, vifor o trăsătură a climatului specific ţinuturilor de stepă (...) numele de Bărăgan este de origine arabo-persană şi pătrunde în limba română prin filieră otomană, însemnând «câmp întins, neroditor» (...)“, consemna în paginile revistei Helis profesorul de istorie Vitalie Buzu.

Ţinutul Bărăganului este evocat şi în operele marilor scriitori ai literaturii române. „Ciulinii Bărăganului“ este numele romanului scriitorului Panait Istrati, în care autorul prezintă obieciurile şi tradiţiile specifice zonei de câmpie.

Bărăganul arid FOTO: blog intamplarisavante.wordpress.com

Imagini din aceeasi galerie
  • Bărăganul arid FOTO: blog intamplarisavante.wordpress.com
  • Imagine din Bărăganul de altă dată FOTO: blog imaginisavante.wordpress.com
  • Grânele din Bărăgan  FOTO: blog imaginisavante.wordpress.com
  • Culturi de cereale  FOTO: blog imaginisavante.wordpress.com
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările