Cum a găsit succesul în viaţă baronul de Ialomiţa Silvian Ciupercă. De la un simplu profesor, la omul care controlează toată averea judeţului

Cum a găsit succesul în viaţă baronul de Ialomiţa Silvian Ciupercă. De 
la un simplu profesor, la omul care controlează toată averea judeţului

Silvian Ciupercă este de 10 ani preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro

Silvian Ciupercă este de 10 ani preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa. Ascensiunea sa în administraţia publică şi viaţa politică începe cu 20 de ani în urmă pe vremea când a fost ales primar al oraşului Ţăndărei. Funcţia publică şi-o împarte cu cea politică, el fiind totodată şi preşedintele filialei judeţene a Partidului Social Democrat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Matematicianul, devenit primat de Ţăndărei

Rădăcinile lui Silvian Ciupercă sunt departe de judeţul Ialomiţa, pe care-l conduce cu mână de fier de 10 ani. El s-a născut la Buzău, iar apoi s-a mutat cu familia în Ţăndărei.

Anii 70 îl prind student al Facultăţii de Matematică, iar timp de 18 ani, în perioada   1996 – 1978, face parte din corpul profesoral al Liceului Teoretic „Paul Georgescu” din Ţăndărei, instituţie de învăţământ pe care o şi conduce în ultimii săi ani de carieră didactică.

Renunţă la viaţa de catedră în 1996 când se înscrie la alagerile locale pentru funcţia de primar al oraşului Ţăndărei, pe care le câştigă detaşat. Înscris pe listele Uniunii Social Democrate PD (FSN) – PSDR a reuşit să obţină 31,30% din voturile valabil exprimate şi să obţină mandatul de primar.

Din administraţia locală, în cea judeţeană

După doar patru ani în fruntea micului oraş cu perspective limitate, Silvian Ciupercă, pe listele aceluiaşi PSDR se înscrie în cursa electorală pentru fotoliul de parlamentar. Astfel, el obţine un mandat de deputat în Parlamentul României, în colegiul I Feteşti – Ţăndărei.

Cariera parlamentară se termină în 2004, după un singur mandat, dată la care el este ales preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa şi preşedinte al Partidului Social Democrat Ialomiţa. Anul acesta s-au împlinit 10 ani de când Silvian Ciupercă este şeful judeţului Ialomiţa şi al PSD Ialomiţa.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, Silvian Ciupercă încasează de la Consiliul Judeţean Ialomiţa nici mai mult nici mai puţin de 57.796 lei pentru faptul că este şeful instituţiei.

Camarila preşedintelui Ciupercă

În numele partidului care l-a numit în funcţie, Silvian Ciupercă a montat în funcţii publice cei mai destoinici oameni care au sprijinit interesele organizaţiei PSD Ialomiţa.

Din camarila preşedintelui Ciupercă fac parte Ştefan Muşoiu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa şi fost preşedinte al Tineretului Social Democrat Ialomiţa, Otilia Dumitru, omul preşedintelui Ciupercă din fruntea învăţământului ialomiţean demis la cerere după ce a fost vizată de o anchetă DNA, şi subprefectul Marin Constantin, fost primar al comunei Albeşti.

O scurtă perioadă de timp, din cercul apropiat al preşedintelui Ciupercă făcea parte şi fostul director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, medicul chirurg pediatru Vasile Olaru.

Mariajul dintre Olaru şi Ciupercă avea să scârţie imediat după alegerile locale din 2012, ale căror rezultate n-ar fi fost în favoarea preşedintelui fără sprijinul doctorului Olaru.

Relaţia dintre cei doi se deteriorează treptat, iar la începutul acestui an, din oridnul preşedintelui Ciupercă, Vasile Olaru este schimbat din funcţie şi cercetat ca urmare a unui control venit de la Ministerul Sănătăţii.

Scandalurile publice

Deceniul petrecut în fruntea administraţiei judeţene ialomiţene i-a adus lui Silvian Ciupercă nenumărate scandaluri publice legate de modul în care a cheltuit banii din bugetul instituţiei.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă prietenia păguboasă pe care a avut-o cu Theodor Berna, patronul arestat al falimentarei societăţi Tehnologica Radion. Această prietenie a făcut ca firma lui Berna să încaseze în ultimii cinci ani şi jumătate peste 30 de milioane de lei din lucrări de utilitate publică, pe care le-a primit cu dedicaţie.

Cel mai recent contract de care a beneficiat Berna este cel privind reabilitarea podului peste Ialomiţa, din zona localităţii Adâncata. De data aceasta firma beneficiară este Teloxim Con, o altă societate administrată de Theodor Berna.

În cadrul unei conferinţe de presă, organizată luna trecută, oficialii Consiliului Judeţean Ialomiţa anunţau faptul că lucrările la podul de la Adâncata au intrat în conservare, întrucât firma lui Berna este în insolvenţă.

 „Cel mai probabil vom redeschide şantierul de la Adâncata în primăvară, iar până atunci vor încerca să realizăm o nouă licitaţie publică pentru a rezolva această situaţie” declara la vremea respectivă Silvian Ciupercă, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, în cadrul respectivei conferinţe.

Toate acesta în condiţiile în care administraţia judeţului Ialomiţa a plătit până la ultimul leu factura aferentă lucrărilor de consolidare a podului de la Adâncata în valoare de 800.000 de lei.
 

Citiţi şi:

Parlamentarul ialomiţean Marian Neacşu, noul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor în locul lui Viorel Hrebenciuc

Locul lui Viorel Hrebenciuc pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor a fost luat de deputatul ialomiţean Marian Neacşu. Acesta a fost ales cu un număr de 223 de voturi.


Sediul PSD Feteşti a fost spart de doi minori.  A fost furat calculatorul cu listele secţiilor de votare din judeţ

Doi minori de 14 şi 17 ani din Feteşti sunt principalii suspecţi într-o anchetă a poliţiştilor deschisă cu ocazia spargerii sediului Partidului Social Democrat, filiala municipală din Feteşti.


Aleşii ialomiţenilor, certaţi cu Codul Penal. Procurorii reclamă fapte de corupţie sau infracţiuni de crimă organizată

Cele mai recente scandaluri cu iz penal în rândurile aleşilor ialomiţeni au în vizor fapte de corupţie, abuz în serviciu şi infracţiuni economice. În timp ce unii au ajuns deja în faţa magistraţilor, alţii aşteaptă cuminţi să vadă ce mişcare urmează să facă organele de urmărire penală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: