ANA: peste 20.000 de elevi, instruiţi în cadrul proiectului "Necenzurat" privind prevenirea consumului de droguri

ANA: peste 20.000 de elevi, instruiţi în cadrul proiectului

Proiectul se desfăşoară în România din anul 2009 FOTO ANA

Peste 20.000 de elevi, cu vârste cuprinse între 12 şi 14, au beneficiat de proiectul Necenzurat, campanie care se desfăşoară în România fără întrerupere începând cu anul 2009 şi care urmăreşte prevenirea consumului de droguri în şcoli.


Cele mai recente cercetări si publicaţii recunosc faptul că, pentru cei mai mulţi adolescenţi, consumul de droguri este parte a unui stil de viaţă. Aceasta înseamnă că există o importantă influenţă socială asupra consumului de tutun, alcool sau alte droguri. Noile forme de  prevenire utilizează programe de instruire bazate pe abilităţi sociale inteligibile, unde comportamentele sociale sunt introduse si exersate, ajutând astfel la creşterea rezistenţei la presiunea grupului de egali, la îndemnul de a consuma droguri.

Conform Agenţiei Naţionale Antidrog(ANA), scopul acestei abordări este de a dezvolta, în rândul elevilor de 12-14 ani, aptitudini specifice şi resurse de care au nevoie pentru a rezista influenţelor sociale, de a înţelege corect cunoştinţele despre droguri şi efectele lor asupra sănătăţii individuale şi colective.

Metode intractive

Influenţa socială este cuprinsă în programe ca un factor de protecţie în prevenirea consumului de droguri. Metodele interactive utilizate în proiectul ,,Necenzurat” sunt axate pe intensificarea abilităţii de a integra relaţiile sociale şi o puternică reţea socială este antrenată în modul de abordare a drogurilor, a consumului de droguri şi a urmărilor acestuia.

Până în prezent, aproape 20.000 de elevi de 12-14 ani au fost beneficiarii celor 12 lecţii ale proiectului, urmând ca, în anul şcolar următor numărul lor să crească cu cel puţin 7.000. Până la începerea anului şcolar 2018 - 2019 vor fi  tipărite caietele pentru elevi, ghidurile metodice pentru cadrele didactice şi specialiştii ANA care vor desfăşura lecţiile „Necenzurat”, precum şi seturile de 47 cartonaşe cu întrebări şi răspunsuri despre droguri şi efectele consumului, necesare implementării activităţilor proiectului.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările