Val de pneumonii la copii. „Adulţii sunt focarul de infecţie, iar copiii traversează boala. Şi nu merită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reîntoarcerea din vacanţă ar putea însemna un val de îmbolnăviri, inclusiv în rândul copiilor, spun medicii FOTO: arhiva
Reîntoarcerea din vacanţă ar putea însemna un val de îmbolnăviri, inclusiv în rândul copiilor, spun medicii FOTO: arhiva

Medicii de familie atrag atenţia că se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de pneumonii la copii, iar odată cu întoarcerea din vacanţă se aşteaptă şi la îmbolnăviri COVID în rândul micuţilor.

Deşi atmosfera de vacanţă a cucerit România, sunt din ce în ce mai mulţi părinţi care se confruntă cu răceli care se complică în cazul copiilor. Medicii atrag atenţia să nu-i tratăm pe copii după ureche, să fim atenţi la simptome şi să ne prezentăm la medicul de familie sau cel puţin să-l contactăm telefonic, dacă ne aflăm departe de casă.

Medicul de familie Valeria Herdea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor şi Preşedintele al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, a atras atenţia, într-o intervenţie la DIGI 24, că această creştere a numărului de pneumonii la copii va continua curând cu o creştere a numărului de îmbolnăviri COVID la acest segment de vârstă. Din acest motiv este important, pe de o parte, ca părinţii să se vaccineze, iar pe de alta să se testeze dacă prezintă simptomele unei infecţii respiratorii.

„De o lună şi jumătate–aproape două luni s-au înmulţit foarte mult cazurile de pneumonie, deci de infecţii de căi respiratorii inferioare la copii cu vârsta de 7-10 ani. Atragem cu foarte mult respect atenţia asupra situaţiei pe care o traversăm acum, pentru că predicţia noastră este că vor urma cazuri de îmbolnăvire COVID în curând la copii. Şi nu cred că vreun părinte şi-ar dori să-şi vadă copilul bolnav. La toamnă va fi târziu să spunem - N-am ştiut! – nu mai are nimeni dreptul să spună după un an şi jumătate - N-am ştiut! - şi mi se pare, totuşi, un act de mare responsabilitate faţă de copii să putem să-i protejăm“, a avertizat medicul.

Semnele pneumoniei la copii

Medicul Valeria Herdea a explicat şi cum se manifestă pneumonia, astfel încât părinţii să ştie că au de-a face cu o problemă mai gravă decât o răceală. „Atenţie, orice fel de răceală care se soldează cu tuse, febră, dureri la nivelul toracelui copilului, respiraţie dificilă, număr mare de respiraţii – peste 35-40 respiraţii pe minut, caracter spastic al tusei, vă rog să vă prezentaţi la medicii de familie, contactaţi-i măcar telefonic dacă nu sunteţi în localităţi“, a atenţionat medicul.

Părinţii sunt sfătuiţi să nu administreze copiilor antibiotice fără prescripţie medicală. Pot administra, în schimb, medicaţie simptomatică. Ce de asemenea ar trebui să facă, a insistat medicul, este ca adulţii, la rândul lor, să se testeze. „Efectuaţi testele care vi se recomandă şi testaţi-vă şi dumneavoastră. Pentru că, din păcate, adulţii sunt focarul de infecţie, iar copiii sunt cei care traversează boala. Şi nu merită“, a conchis medicul.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Preşedintele Colegiului Medicilor: E de neacceptat ca​ un spital să devină focar COVID. Cine refuză dreptul la vaccinare trebuie să se testeze şi să plătească

CDC: Varianta Delta este la fel de transmisibilă ca varicela. Se răspândeşte la fel de uşor indiferent dacă persoanele sunt vaccinate sau nu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite