Val de pneumonii la copii. „Adulţii sunt focarul de infecţie, iar copiii traversează boala. Şi nu merită“

Val de pneumonii la copii. „Adulţii sunt focarul de infecţie, iar copiii traversează boala. Şi nu merită“

Reîntoarcerea din vacanţă ar putea însemna un val de îmbolnăviri, inclusiv în rândul copiilor, spun medicii FOTO: arhiva

Medicii de familie atrag atenţia că se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de pneumonii la copii, iar odată cu întoarcerea din vacanţă se aşteaptă şi la îmbolnăviri COVID în rândul micuţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi atmosfera de vacanţă a cucerit România, sunt din ce în ce mai mulţi părinţi care se confruntă cu răceli care se complică în cazul copiilor. Medicii atrag atenţia să nu-i tratăm pe copii după ureche, să fim atenţi la simptome şi să ne prezentăm la medicul de familie sau cel puţin să-l contactăm telefonic, dacă ne aflăm departe de casă.

Medicul de familie Valeria Herdea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor şi Preşedintele al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, a atras atenţia, într-o intervenţie la DIGI 24, că această creştere a numărului de pneumonii la copii va continua curând cu o creştere a numărului de îmbolnăviri COVID la acest segment de vârstă. Din acest motiv este important, pe de o parte, ca părinţii să se vaccineze, iar pe de alta să se testeze dacă prezintă simptomele unei infecţii respiratorii.

„De o lună şi jumătate–aproape două luni s-au înmulţit foarte mult cazurile de pneumonie, deci de infecţii de căi respiratorii inferioare la copii cu vârsta de 7-10 ani. Atragem cu foarte mult respect atenţia asupra situaţiei pe care o traversăm acum, pentru că predicţia noastră este că vor urma cazuri de îmbolnăvire COVID în curând la copii. Şi nu cred că vreun părinte şi-ar dori să-şi vadă copilul bolnav. La toamnă va fi târziu să spunem - N-am ştiut! – nu mai are nimeni dreptul să spună după un an şi jumătate - N-am ştiut! - şi mi se pare, totuşi, un act de mare responsabilitate faţă de copii să putem să-i protejăm“, a avertizat medicul.

Semnele pneumoniei la copii

Medicul Valeria Herdea a explicat şi cum se manifestă pneumonia, astfel încât părinţii să ştie că au de-a face cu o problemă mai gravă decât o răceală. „Atenţie, orice fel de răceală care se soldează cu tuse, febră, dureri la nivelul toracelui copilului, respiraţie dificilă, număr mare de respiraţii – peste 35-40 respiraţii pe minut, caracter spastic al tusei, vă rog să vă prezentaţi la medicii de familie, contactaţi-i măcar telefonic dacă nu sunteţi în localităţi“, a atenţionat medicul.

Părinţii sunt sfătuiţi să nu administreze copiilor antibiotice fără prescripţie medicală. Pot administra, în schimb, medicaţie simptomatică. Ce de asemenea ar trebui să facă, a insistat medicul, este ca adulţii, la rândul lor, să se testeze. „Efectuaţi testele care vi se recomandă şi testaţi-vă şi dumneavoastră. Pentru că, din păcate, adulţii sunt focarul de infecţie, iar copiii sunt cei care traversează boala. Şi nu merită“, a conchis medicul.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Preşedintele Colegiului Medicilor: E de neacceptat ca​ un spital să devină focar COVID. Cine refuză dreptul la vaccinare trebuie să se testeze şi să plătească

CDC: Varianta Delta este la fel de transmisibilă ca varicela. Se răspândeşte la fel de uşor indiferent dacă persoanele sunt vaccinate sau nu

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările