Cum uscăm fructele şi legumele pentru consumul de peste iarnă. Secretul prin care prevenim gustul aspru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O mare varietate de fructe şi legume se pot păstra foarte bine peste iarnă dacă le uscăm FOTO. arhiva
O mare varietate de fructe şi legume se pot păstra foarte bine peste iarnă dacă le uscăm FOTO. arhiva

Dacă după prepararea conservelor pentru iarnă tot ne-au mai rămas legume sau pur şi simplu preferăm din start uscarea acestora, le putem usca fie folosind metodele clasice, fie aparatele moderne.

Se pot usca atât legume, cât şi fructe, care pot fi folosite peste iarnă după rehidratare, cu atât mai mult dacă nu avem încredere în calitatea produselor proaspete care se comercializează în sezonul rece în magazine. Prin uscare putem chiar să ne preparăm propriile amestecuri de tip „vegeta“, valorificând anumite părţi ale legumelor rămase de la prepararea diferitelor feluri de mâncare. 

Cel mai uşor aţi putea usca legumele şi fructele folosind aparatele moderne de deshidratare, care, însă, au costuri destul de mari. Dacă nu aveţi un astfel de aparat, puteţi să le uscaţi după metodele folosite şi de bunicii noştri, respectiv fie pe grătare speciale, la soare, în mediu curat, fie la cuptor. Ultima variantă este cea mai rapidă, însă sunt şi aici mici trucuri de care să ţineţi cont.

Cum pregătim fructele şi legumele

Înainte de toate, fructele şi legumele pe care avem în plan să le uscăm trebuie curăţate şi spălate temeinic. Un sfat care asigură gustul proaspăt şi în momentul consumului, după rehidratare, este următorul: înainte de pune la uscat produsele, opăriţi-le pentru scurtă vreme şi răciţi-le rapid în apă rece, după care le puneţi imediat la uscat, după ce le-aţi scurs bine de apă. Această operaţiune previne gustul aspru, păios, iar în cazul fierberii, în momentul consumului, se înmoaie mai repede.
Legumele şi fructele trebuie tăiate înainte de uscare, nu foarte mărunt şi în funcţie de consistenţă. Fructele cum sunt caisele, de exemplu, le puteţi tăia în felii, însă fructele mici, cum sunt cele de pădure, trebuie lăsate întregi, pentru a preveni microfisurile.
Bananele se taie felii, la fel şi merele. La anumite fructe este necesar să îndepărtăm sâmburii şi chiar şi pieliţa sau conţinutul lemnos.

Cât le ţinem la cuptor

Dacă uscarea se face cu aparate speciale, acestea se comercializează însoţite de indicaţii clare pentru fiecare tip de produs, procedura durând ore întregi.
Dacă optaţi pentru uscarea la cuptor, trebuie să ştiţi că procedura se realizează la foc mic, la mai puţin de 100 de grade Celsius. Puteţi ţine cuptorul puţin întredeschis, pentru a da voie aburului să iasă, folosind un prosop de bucătărie poziţionat pe uşa cuptorului. După aproximativ o oră, sau chiar mai devreme, puteţi începe să verificaţi dacă bucăţile de fructe sau legume pe care doriţi să le uscaţi sunt gata. După o oră verificaţi din jumătate în jumătate de oră starea acestora şi le scoateţi pe cele deja uscate. Procesul este gata când acestea nu mai au zeamă.
După uscare, legumele şi fructele se pot pune în pungi care pot fi vidate, sau în recipiente care se închid ermetic, păstrarea făcându-se într-un loc răcoros.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite