Jurnalista Emilia Şercan, specializată în denunţarea plagiatelor, acuzată că a copiat în propria lucrare de licenţă

Jurnalista Emilia Şercan, specializată în denunţarea plagiatelor, acuzată că a copiat în propria lucrare de licenţă

Emilia Sercan nu a dorit să comenteze acuzaţiile care i se aduc FOTO captură paginademedia.ro

Pasaje întregi din lucrarea de licenţă a jurnalistei Emilia Şercan, semnată de aceasta în 2003, au fost copiate din alte două volume lansate pe piaţă cu un an înainte, arată surse citate de ziarul sibian „Turnul Sfatului“, care publică şi o parte din lucrarea de diplomă a jurnalistei.

Potrivit publicaţiei locale, în lucrarea de licenţă cu titlul „Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare”, prezentată de Emilia Şercan la absolvirea Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism din Sibiu, apar pasaje preluate fără citarea sursei din „Jurisprudenţa europeană privind libertatea de exprimare“, care îi are ca autori pe Monica Macovei, Mircea Toma, Ana Coculescu şi Adrian Tudorică şi „Ghid juridic pentru jurnalişti“ (ediţia a III-a), scrisă de Monica Macovei, Adriana Drăgăliţă şi Dan Mihai.

Cele două volume indicate drept sursă de inspiraţie au fost publicate în 2002. Emilia Şercan a absolvit, în 2003, Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării şi Jurnalism din Sibiu.
 
Suspiciunile de plagiat
 
Sursele citate în articolul din Turnul Sfatului indică faptul că lucrarea de licenţă a fost redactată atât prin reformularea unor pasaje-sursă, cât şi prin preluarea directă a unor pasaje întregi. „Detaliat, Şercan a copiat după cum urmează: pe pagina 38, găsim pasaje copy-paste din pagina 15-16 din Ghidul juridic, pagina 40 şi jumătate din pagina 41 sunt integral copiate din pagina 5 a Ghidului, pagina 43 copiază în proporţie de 80% din paginile 14-15 ale Ghidului, pagina 44 este integral copiată din paginile 14-15 ale aceluiaşi Ghid (la fel si jumătate din pagina 45). În acelaşi Capitol 3, în subcapitolul «Comunicarea de Informaţii false», jumătate din pagina 52 este copiată din pagina 54 a Ghidului, iar 80% din pagina 54 este copiată din paginile 59 şi 60 ale cărţii menţionate“, se arată în articolul citat.
 
Fără comentarii
 

Jurnaliştii sibieni au primit documentele rezultate în urma studierii lucrării de licenţă arhivată la facultatea din Sibiu la mijlocul acestei săptămâni, dintr-o sursă anonimă. Dosarul a fost expediat cu doar câteva zile înainte ca Emilia Şercan să-şi lanseze oficial, la Salonul Internaţional de Carte Bookfest Bucureşti, lucrarea ”Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei naţii“, volum în care reia anchetele publicate despre plagiatele puse pe seama lucrărilor de doctorat ale unor personaje precum foştii miniştri de Interne Petre Tobă şi Gabriel Oprea sau fostul primar Neculai Onţanu. Aflată în Cehia în cursul zilei de vineri, 26 mai, jurnalista Emilia Şercan a evitat să comenteze acuzaţiile de plagiat puse pe seama ei.

 
 
Click pe imagini pentru a mări 

 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: