FOTO VIDEO Un bărbat pleacă pe jos din Cârţişoara până la Roma, în costum popular şi opinci, pentru a reface drumul lui Badea Cârţan

FOTO VIDEO Un bărbat pleacă pe jos din Cârţişoara până la Roma, în costum popular şi opinci, pentru a reface drumul lui Badea Cârţan

Mirel Magop va strbate Europa in costum popular si opinci, asa cu a facut pe vremuri Badea Cartan - Fotografii Ramona Găină

Mirel Magop, în vârstă de 44 de ani, va pleca mâine, când se împlinesc 102 ani de la moartea lui Badea Cârţan, pe drumul pe care l-a parcurs, pe vremuri, legendarul ţăran din localitatea sibiană Cârţişoara. Vrea să ajungă la Roma, la Columna lui Traian, chiar de Ziua Naţională a României.

Ştiri pe aceeaşi temă

De loc din Vatra Dornei şi maistru tâmplar de meserie, Mirel Magop spune zâmbind că nu ştie cu certitudine când s-a născut dragostea sa pentru călătorii. A început în 2007, cu un tur al României care a durat 3 veri şi a fost atât de frumos încât, la final, i-a părut rău că s-a terminat şi şi-a dorit mai mult. Aşa că a plecat în Franţa, a lucrat ca şi tâmplar, a strâns bani şi a plecat din nou la drum, de această dată cu un vis mult mai ambiţios, acela de a trece prin toate capitalele din lume. 
 
A bifat până acum 33 la număr, de la Paris la Copenhaga sau Oslo, de la Berna până la Lisabona şi de la Viena până la Helsinki. La început a mers doar pe jos, însă după 2 luni a făcut un calcul şi a realizat că i-ar trebui 40 de ani caa să parcurgă tot drumul pe care şi l-a propus, aşa că a apelat şi la autostop, în zonele în care nu prea era nimic de văzut. 
 
A dormit în cort sau în casele oamenilor, caare  l-au primit în general cu bucurie, spre deosebire de români unde, spune el, ceea ce face a fost privit ca o ciudăţenie. ”În străinătatea ceea ce fac eu e mult mai apreciat, am fost în primul rând privit ca un călător, faaptul că sunt din România nu a mai contat. Aproape fără execepţie am fost întâmpinaat foarte bine, când s-a înţeles ce fac, spre deosebire de România unde am fost făcut nebun”, povesteşte zâmbind. 
 
Pe jos până la Roma, cu desagi, cuşmă şi opinci
 
Acum, Mirel Magop se pregăteşte pentru una din cele mai frumoase provocări avute până acum. Mâine în zori, în ziua în care se împlinesc 102 ani de la moartea lui Badea Cârţan, va pleca pe jos, din casa natală a lui Badea Cârţan, pe drumul pe care l-a parcurs legendarul ţăran originar din Cârţişoara. 
 
”Vreau astfel să îl repun în memoria românilor pe cel care a fost un mare patriot şi părintele nostru, al globetrotterilor. Vreau să îi aduc un omagiu, fac drumul acesta pentru a-l repune în memorie nu pentru a reface istoria, dacă reuşesc să-l repun în manualele şcolare e cea mai maare satisfacţie pentru mine”, spune Mirel Magop. 
 
De această dată, va merge doar pe jos, îmbrăcat în costum popular românesc şi încălţat în opinci. Nu lipsesc desaga şi nici cuşma, iar în bagaj va avea alte 4 perechi de opinci, un costum de schimb şi 3 cămăşi. 
 
”Vreau să merg în costum şi în opinci tot drumul, cu desagi, cu cuşma, pentru ca lumea să mă întrebe şi eu să spun cine a fost Badea Cârţan. De asemenea, voi folosi prilejul pentru a promova valorile noastre. Nu vreau să mă surprindă nimeni în alt costum decât în ăsta şi în alte încălţări”, adaugă bărbatul. 
 
Drumul măsoară aproximativ 2.800 de kilometri iar Mirel Magop speră să ajungă la Roma, la Columna lui Traian, chiar de 1 Decembrie, ziua Marii Uniri la care a visat atât de mult legendarul Badea Cârţan.
 
Vă mai recomandăm: 
 
 
 
 
 
 
 
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: