Adio Samfest Rock şi Jazz! Autorităţile locale din Satu Mare consideră că nu este necesară organizarea ediţiei nr. VIII

Adio Samfest Rock şi Jazz! Autorităţile locale din Satu Mare consideră că nu este necesară
organizarea ediţiei nr. VIII

Festivalurile Samfest Jazz şi Samfest Rock au avut loc în fiecare vară, începând cu anul 2005 FOTO arhiva

Unul dintre cele mai răsunătoare festivaluri internaţionale de muzică rock din Satu Mare a fost anulat. Potrivit organizatorilor, autorităţile locale nu vor să aloce nici un leu pentru organizare, fiind de părere ca festivalul nu contribuie la dezvoltarea municipiului Satu Mare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Festivalurile Samfest Jazz şi Samfest Rock au avut loc în fiecare vară, începând cu anul 2005, Centrul Cultural „G.M.Zamfirescu” fiind principalul organizator al acestor evenimente. Festivalurile Samfest Jazz şi Samfest Rock au fost anulate în urma deciziei consilierilor locali de a nu acorda finanţarea solicitată. Potrivit directorului Centrului Cultural G.M Zamfirescu, Gheorghe Molnar, autorităţile locale au promis iniţial un suport material în valoare de 140.000 de lei pentru ambele concerte. În ciuda acestui lucru, în data de 28 iunie, la şedinţa Consiliului Local Satu Mare, proiectul nici măcar nu s-a aflat pe ordinea de zi. „În 2012 suma alocată pentru organizarea acestor evenimente a fost de 300.000 de lei,  o sumă mică pentru evenimente de asemenea amploare cu invitaţi dinafară. Totuşi am reuşit, cu bani puţini, să organizăm spectacole care au avut un mare succes. Ne pare rău că anul acesta nu vom primi nici măcar un leu pentru organizare, cu toate că am primit nişte promisiuni din partea conducerii Primăriei“, a declarat Gheorghe Molnar, directorul Centrului Cultural G.M. Zamfirescu.

Trupe răsunătoare la Samfest Rock, în 2011

Din nefericire, se pare că în ziua de astăzi există fonduri pentru orice, mai puţin pentru cultură. De-a lungul anilor, pe scena Samfest Rock au urcat nume mari ca Lake of Tears, Pain, Crematory, Bonfire, Korpiklaani şi multe altele. După succesul din 2011, când 22 trupe au cântat timp de trei zile de după-masa până a doua zi dimineaţa, pagina Metalhead.ro – cea mai accesată pagină de rock din România a numit Satu Mare capitala muzicii rock din Transilvania, pe 2010 Samfest Rock fiind cel de-al treilea cel mai mare festival de rock. În 2012, au participat la festival 14 trupe rock din România, Serbia-Ungaria, Suedia şi Germania. Au întreţinut atmosfera trupele Legion, Deity, Crimson, Guerillas, Netherbird din Suedia, Trooper şi Bonfire din Germania, Ultimu’ Nivel, Malpraxis, Krepuskul, Masterpiece, Grimegod, Nevergreen (Serbia-Ungaria) şi Pain (Suedia).

Nume grele ale jazz- ului mondial, în 2012

Prezentatorul festivalului Samfest Jazz de anul trecut a fost nimeni altul decât celebrul realizator al emisiunii “Unora le place jazz-ul”, Florian Lungu. O mare surpriză a constituit-o prezenţa la spectacol a cunoscutului realizator TV, Cătălin Ştefănescu, prezentatorul emisiunii “Garantat 100%” de la TVR. De asemenea, festivalul de anul precedent a adus la Satu Mare nume grele ale jazz-ului mondial. Pianistul polonez Leszek Mozdzer, despre care publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a afirmat că este “unul dintre cei mai mari virtuozi ai pianului, pe care-l putem denumi realmente o stea a Estului” i-a încântat pe spectatori prin folosirea unor instrumente inedite la pian. Având în vedere calitatea artiştilor care au evoluat pe scena festivalului şi interesul sătmărenilor prezenţi în număr mare la concerte, se poate spune că a şaptea ediţie a Samfest Jazz a fost un succes pe linie.

Cu părere de rău, organizatorii au fost nevoiţi să anunţe vestea proastă, sperând că vor avea parte de înţelegere din partea publicului.

„Pe această cale vă mulţumim tuturora pentru interesul cu care aţi urmărit Samfest Jazz şi Samfest Rock în aceşti opt ani, pentru ajutorul dvs., pentru prezenţa, susţinerea şi încrederea pe care ne-aţi acordat-o“, transmite Gheorghe Molnar, directorul Centrului Cultural G.M Zamfirescu.

Autorităţile locale nu au putut fi contactate pentru a explica motivele luării unei astfel de decizie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările