VIDEO Imagini extraordinare cu o familie de râşi filmate în pădurea din Parcul Naţional Buila-Vânturariţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râsul - carnivor mamifer din Carpaţii României Foto: wildcarpathiaadventure ro
Râsul - carnivor mamifer din Carpaţii României Foto: wildcarpathiaadventure ro

Imagini rare au fost surprinse cu ajutorul camerelor de monitorizare a faunei instalate de specialiştii Romsilva într-un parc naţional din judeţul Vâlcea.

Cea mai mare felină din Europa a fost surprinsă cu ajutorul unui sistem de monitorizare din pădurile României. 

Imaginile vin să demonstreze spusele specialiştilor şi anume că România continuă să deţină una dintre cele mai mari populaţii de râs de pe bătrânul continent, dacă nu chiar cea mai mare. 

Înregistrarea a fost făcută în cel mai mic parc naţional din ţara noastră, Buila - Vânturariţa, din Vâlcea, un judeţ cu două parcuri naţionale. 

Potrivit explicaţiilor specialiştilor de la Romsilva, care au postat filmarea pe propria pagină de Facebook,  râsul „este un carnivor extrem de discret, rar putând fi văzut de oameni în libertate”, imaginile surprinse fiind astfel cu atât mai valoroase cu cât ele sunt realizate ziua, având în vedere că această felină este rar văzută de om în mediul său natural.

Filmarea a fost, de asemenea, postată şi pe pagina de Facebook a Parcului Naţional Buila - Vânturariţa

 Superba felină poate atinge până la 40 kilograme în greutate şi peste un metru în lungime.  

„Prădători foarte eficienţi, râşii se deplasează fără zgomot şi atacă prada pe neaşteptate. Au auzul şi mirosul foarte fin şi au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori iese la vânătoare”, se mai specifică în textul care însoţeşte postarea. 

Locul unde au fost filmaţi femela cu cei doi pui - o pădure din Parcul Naţional Buila - Vânturariţa - „asigură faunei toate condiţiile de adăpost, linişte şi hrană. Romsilva - Parcul Naţional Buila - Vânturariţa este situat în judeţul Vâlcea, în sudul Munţilor Căpăţânii, şi cuprinde creasta calcaroasă liniară a Masivului Buila – Vânturariţa. Parcul are o suprafaţă de 4.186 de hectare din care 3.868 sunt păduri”.

„Avem cea mai mare populaţie de urşi din Europa, poate din lume, raportat la suprafaţă, cea mai mare populaţie de râşi, cea mai mare populaţie de lupi din Europa”, a comentat unul dintre internauţi la postarea celor de la Romsilva.

Specialiştii au explicat pe pagina de socializare a Parcului Naţional Buila - Vânturariţa şi de ce râşii sunt văzuţi atât de rar: „Fiind un animal cu auzul şi mirosul fine, şi pe care prezenţa omului îl agasează, are grijă să fie ”invizibil” pe timpul zilei. Noaptea iese în evidenţă prin ”râsul” pe care-l scoate. De la acest sunet care aduce cu râsul nostru şi de la forma gurii îi provine şi numele în limba română.”

Râsul reprezintă unul dintre multele mamifere carnivore întâlnite în pădurile din Parcul Naţional Buila - Vânturariţa. Trăieşte până la 12 - 20 de ani, hrănindu-se cu căprioare, păsări şi iepuri. La rândul său este vânat de lupi, coioţi, pume şi oameni. Este al treilea mare prădător al Europei după lup şi urs. 

Sit al Reţelei Ecologice Europene Natura 2000, Parcul Naţional Buila - Vânturariţa este administrat de către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva în parteneriat cu Asociaţia Kogayon. Parcul este situat pe teritoriul a trei localităţi: comunele Costeşti şi Bărbăteşti, precum şi staţiunea balneară Băile Olăneşti.

Creasta calcaroasă a Masivului Buila - Vânturariţa are o lungime de aproximativ 14 km, între Cheile Bistriţei vâlcene - la vest şi Cheile Olăneşti - Folea - la est. Această porţiune este dominată de Vârful Buila (1849 m) şi Vârful Vânturariţa Mare (1885 m) care dau numele masivului şi ale parcului naţional, înfiinţat în 2004.

În urmă cu patru luni, în decembrie 2019, Romsilva a mai postat pe pagina sa de socializare o filmare cu râşi surprinşi în pădurile din România, realizată însă pe timp de noapte în Parcul Naţional Piatra Craiului. 

În mai puţin de o săptămână, postarea cu filmarea din Buila - Vânturariţa a adunat peste 12.000 de vizualizări pe pagina de Facebook a celor de la parcul naţional şi peste 7.500 de vizualizări a celor de la Romsilva şi mai bine de 1.200 de distribuiri. Internauţii atrag însă atenţia că dezvăluirea locaţiei superbelor feline poate atrage după sine interesul vânătorilor şi / sau al braconierilor. De asemenea, aceştia au constatat din filmare că unul dintre exemplare are probleme cu unul dintre membre, probabil prins într-o capcană pentru animalele sălbatice. 

Reamintim, de asemenea, că RNP Romsilva colaborează într-un proiect - LIFE Lynx - cu Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice – ACDB, pentru salvarea de la extincţie a populaţiei de râşi din Slovenia şi Croaţia. În cadrul acestui proiect, câteva exemplare de râşi au fost capturate şi mutate din Munţii Carpaţi, din România şi Slovacia, în regiunea Munţilor Dinari şi sud estul Alpilor. 

Un exemplar de 5 ani, al patrulea la număr, a fost capturat în luna ianuarie, din pădurile administrate de Ocolul Silvic Soveja, iar o lună mai târziu a fost transferat într-una din ţările partenere în cadrul proiectului LIFE Lynx.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite