Râmnicu Vâlcea: Rromii calificaţi şi-au apărat satul de inundaţii

Ei au construit gabioane pe Valea Urii pentru a nu le mai fi inundate casele. Calificaţi în meserii de dulgher, fierar betonist, zidar, mulţi dintre meşteri vor acum să-şi găsească de lucru în străinătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Satul Câineni Mari este extrem de sărac şi până nu demult, ori de câte ploua pe versanţi, apele învolburate umflau pârâul Valea Urii, care îşi croia curs pe mijlocul drumului şi intra în casele oamenilor, inundându-le toată agoniseala de-o viaţă. Rezolvarea acestei situaţii care dăinuia de ani buni a găsit-o Primăria din localitate. Alesul Ion Nicolae ne-a spus: „Prin Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) am derulat un proiect prin care o compoentă presupunea efetuarea de lucrări de gabionare pe pârâul Valea Uri, iar cealaltă are o latură socială. Mai mulţi etnici din localitatea Câineni au fost calificaţi în meserii de dulgher, fierar betonist, zidar".


Cu mapa şi cu sapa


Gabriel Stricatu (31 ani), din Câinenii Mari, s-a calificat ca dulgher. „Până să fac aceste cursuri am lucrat ca necalificat pe şantiere. Muncă prost plătită, fără carte de muncă. Acum am şi eu patalama la mână că sunt şcolit să facă o meserie şi dacă se iveşte ocazia voi pleca şi peste graniţă, să muncesc pe un şantier", a spus bărbatul recunoscut în comunitatea locală ca fiind „dezgheţat" la minte şi mai înstărit decât mulţi alţii. „Cursurile teoretice le-am făcut la Şcoală, unde veneau specialişti şi ne predau, iar probele practice le-am susţinut în sat la noi. Am muncit şi ne-am consolidat pârâul ca să nu ne mai inunde casele", a spus Petre Văduva, un alt cursant. Tată a şase copii, Ursu Maurer are o nedumerire. „De când au construit digul trebuie să stau cu ochii pe copii ca nu care cumva să cadă în apă de la înălţime şi să-şi rupă gâtul"


Proiect în valoare de 125.000 de euro
Prin proiectul derulat prin FRDS au fost calificaţi un număr de 20 de rromi din localitatea Câineni. Proiectul a avut valoarea de 125.000 de euro, dintre care 86.000 de euro au fost destinaţi lucrărilor de gabionare a pârâului Valea Urii, din satul Câinenii Mari, iar restul a avut o componentă socială.

Acum am şi eu patalama să facă o meserie şi dacă se iveşte ocazia voi pleca şi peste graniţă", Gabriel Stricatu, dulgher

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: