FOTO Iohannis a câştigat alegerile la Vâlcea. Câte voturi a obţinut în plus faţă de Dăncilă

FOTO Iohannis a câştigat alegerile la Vâlcea. Câte voturi a obţinut în plus faţă de Dăncilă

Rezultatele turului II de scrutin al alegerilor prezidenţiale în Vâlcea comparativ cu cel la nivel de ţară Foto Adevărul

Pentru a doua oară,  alegerile prezidenţiale la Vâlcea au fost câştigate de Klaus Iohannis, judeţul, până nu demult în fieful PSD, detaşându-se de restul Olteniei.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Peste 330.000 de vâlceni au fost aşteptaţi duminică, 24 noiembrie, să voteze în cel de-al doilea tur de scrutin persoana pe care şi-o doresc în fruntea ţării, în 433 de secţii de vot amenajate în acest scop. 
 
Dacă în primul tur de scrutin, Klaus Iohannis a fost preferatul a 57.533 dintre alegătorii care s-au prezentat la urnele de vot din Vâlcea, în turul al doilea s-a bucurat de 90.832 dintre sufragii. 
 
Şi în cazul Vioricăi Dăncilă s-a înregistrat o creştere de peste 25.000 de voturi, de la 51.170 de sufragii la 78.666. 
 
Diferenţa între cei doi candidaţi a fost de peste şapte procente, reprezentând peste 12.000 de voturi: Iohannis a obţinut 53,59 %, iar Dăncilă 46,41%. Situaţia arată cu totul diferit faţă de cea din turul al doilea al prezidenţialelor din 2014, când Iohannis a pierdut în faţa lui Ponta la mai puţin de un procent. Însă, de pe atunci Vâlcea se detaşa, încet şi sigur, de restul Olteniei, schimbându-şi în unele zone coloratura politică.
 
Potrivit numărătorii paralele a PNL, preşedintele ar fi câştigat nouă dintre cele 11 oraşe ale judeţului, doar la Băile Olăneşti şi Ocnele Mari alegătorii au rămas fideli PSD-ului. Şi, la fel ca în primul tur, Iohannis s-a detaşat şi la Râmnicu Vâlcea, faţă de candidata social-democraţilor, cu un scor de 60%.
 
În urma unei succinte analize a turului II de scrutin de la Vâlcea, reiese că au fost prezenţi la urnele de vot peste 170.000 de alegători. Şi deşi participarea a fost peste media pe ţară, de 52,76%, doar 45,66 % dintre cei care au trecut pe la urne duminică au avut domiciliul stabil în localităţile în care au votat. În schimb, numărul votanţilor de pe listele suplimentare a fost destul de ridicat: peste 13 procente dintre cei care s-au dus la urne fiind din alte localităţi, adică peste 23.000 de alegători. Şi în primul tur, numărul acestora a fost destul de mare, de peste 21.000.
 
În urma încheierii numărării voturilor,  a reieşit că în cele 433 de secţii de votare din Vâlcea au votat 172.769 de persoane, dar voturile a peste 3000 de persoane au fost nule. A crescut numărul votanţilor care s-au prezentat la urne, faţă de primul tur, la fel cu cel al alegătorilor de pe listele suplimentare. Au existat secţii unde prezenţa la vot nu a depăşit 30%, dar şi secţii în care aceasta a fost de peste 200%.
 
În privinţa portretului votantului care s-a prezentat duminică în secţiile din Vâlcea, cei mai mulţi s-au încadrat în grupa de vârstă 45 - 64 de ani, iar locul al doilea a fost ocupat de electoratul cu vârsta peste 65 de ani. Numărul bărbaţilor care au votat este aproximativ egal cu cel al femeilor, dar în mediul rural alegătorii au fost mai conştiincioşi decât cei din mediul urban, diferenţa fiind de mai bine de 12.000 de votanţi. 
 

Rezultatele turului II de scrutin al alegerilor prezidențiale în Vâlcea comparativ cu cel la nivel de țară Foto Adevărul

Imagini din aceeasi galerie
  • Rezultatele turului II de scrutin al alegerilor prezidențiale în Vâlcea comparativ cu cel la nivel de țară Foto Adevărul
  • Coadă la secţiile de votare din staţiunile balneare din Vâlcea alegerile prezidenţiale Foto colaj
  • Secție de vot din Râmnicu Vâlcea Foto Constantin Murea
  • Românul în cârje - portretul votantului exemplu - la urne la o secţie din Goleşti - Vâlcea Foto Adevăr
  • Românul în cârje - portretul votantului exemplu - la urne la o secţie din Goleşti - Vâlcea Foto Adevăr
  • Butoaiele - urne din primul tur de scurtin de la Șușani - Vâlcea  Foto Cătălin Țenea
  • Noile urne de vot de la Șușani - Vâlcea care au înlocuit tradiționalele butoaie pentru murături în turul al doilea al prezidențialelor Foto Adevărul
  • Vâlcea - turul II al alegerilor prezidențiale 2019 Foto Florin Epure
  • Coadă la secţiile de votare din staţiunile balneare din Vâlcea alegerile prezidenţiale Foto colaj
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: